Június 2-án, kedden tartotta meg Rimaszombat képviselő-testülete májusi ülésének folytatását. A maratoni ülés május 26-án kezdődött, fő pontja pedig a város évi költségvetésének megvitatása volt.

 

Az évi költségvetést a testület eddig még nem fogadta el, mivel sok kérdésben ellentétes nézeten volt a város vezetése Jozef Šimko polgármesterrel az egyik oldalon, és az ellenzéki képviselők csoportja a másik oldalon. Most mindkét fél hangsúlyozta, hogy nem történt jóvátehetetlen kár, mert a járvány úgyis teljesen új helyzetet teremtett.

 

A költségvetési javaslatot a város vezetése terjesztette elő. Eszerint a márciusban készített javaslat bevételi részét csaknem másfél millió euróval kellett csökkenteniük. Ennek fő eleme a jövedelmi adó csökkenéséből származik, amely a központi szervek elemzése szerint mintegy 625 ezer eurót tesz ki. Ennek megfelelően a javaslat kiadási részének csökkenése is másfél millió euró volt. Annak érdekében, hogy a hivatal és a város működése zökkenőmentes legyen, a javaslat 40 ezer euró költségvetési többlettel számolt.

 

 hirdetes_810x300  

Az ellenzéki képviselők javaslatát Michal Demeter képviselő, a költségvetési bizottság elnöke terjesztette elő. Javaslatukban ugyanolyan nagyságú bevételi rész mellett radikálisan csökkentették a kiadásokat. Szerintük cca. 300 ezer eurót kell megspórolni, ennyi maradna meg többletben. Fedezné a költségvetés várhatóan még nagyobb mértékű bevételcsökkenését és ősszel nem lenne veszélyben a város működése.

 

 

Többek között javasolták a nagy múltú Gömöri Hírlap kiadásainak és a Turisztikai Információs Központ (TIC) kiadásainak csökkentését átszervezéssel és a bérek csökkentésével. Átszerveznék a városi tekepálya működtetését, és nagyobb kiadási tételt szeretnének megspórolni a futball területén is. Spórolni lehetne a lakásépítésre kijelölt terület előkészítésénél, mivel még nem készült el az új területrendezési terv.

 

Hosszú és gyakran személyeskedő vita után végül a felek megegyeztek. Elfogadtak egy kompromisszumos határozatot, mely szerint 95 ezer eurót spórolnak meg úgy, hogy a fent felsorolt kiadási tételek megmaradtak a város javaslata szerint. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy még az idén zöldet kapott a lakásépítés (IBV). A Gömöri Hírlap is megmarad változatlanul annak ellenére, hogy több képviselő megkérdőjelezte a létjogosultságát.

 

Megjegyzendő, hogy a képviselők elfogadták a jövedelmük 50%-os csökkentését is. Azzal indokolták, hogy segíteni szeretnének a városnak ezekben a nehéz időkben. A keddi ülésen a képviselőket és a nyilvánosságot is tájékoztatták, hogy a jóváhagyott költségvetést végül a polgármester is aláírta.

 

Említésre méltó, hogy az ülés egy másik programpontjában Szliva Tamás képviselő javaslatot terjesztett elő, hogy hat magyar nemzetiségű képviselő kapjon mandátumot eskettetések végzésére a városházán magyar nyelven. Az indoklás szerint erre nagy az igény a magyar anyanyelvű lakosok részéről. A magyarul történő eskettetést eddig a polgármester végezte egyedül. A hat javasolt képviselőből Juhász Péter és Rigó László elfoglaltságukra hivatkozva nem vállalták a megbízatást. Így az eskettetést magyarul a választási időszak további részében Cziprusz Zoltán, Szliva Tamás, Figei Tibor és Tankó István képviselők fogják végezni.

 

 

Portálunk megkérdezett több érintettet arról, hogy mi a véleményük az elfogadott költségvetésről?

 

Ivan Hazucha képviselő (SMER):

 

„Nagyon nehéz időszak előtt áll a város. Sajnálom, hogy nem sikerült nagyobb többletet elfogadni. Egyes képviselők kölcsön felvételéről beszélnek, de a bankok csak a beruházások finanszírozására adnak előnyös hitelt, a működtetési költségek fedezésére nem.”

 

Radoslav Ceglédy, a Mi Rimaszombatunk polgári társulás elnöke:

 

„Egyrészt örülök, hogy már van költségvetése Rimaszombatnak, másrészt viszont szomorú vagyok. Szomorú, mert már most látni, hogy rövidesen további másfél millió euró fog hiányozni a bevételi részen, ami ősszel elbocsátásokhoz is vezethet a városban. Szerintem a város léte fog veszélybe kerülni.”

 

A Körkép kihasználta az alkalmat és megkérdezte Juhász Péter (MKP) képviselőt is, mi a véleménye arról, hogy Matovič miniszterelnök járási elöljárójává Auxt Ferencet (MKP) szándékozik kinevezni Rimaszombatban?

                                                                                                           

„Úgy gondolom, hogy ez csak gesztus a miniszterelnök úr részéről”

 

– mondta Juhász.

 

Mede Géza

 

Képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.