2014 tavaszán alakult meg Bátorkeszin a Pro Futuro Villa Kezw Polgári Társulás, amely a falu történelmével, hagyományaival, néprajzával foglalkozik, de annak kulturális és társadalmi életébe is bekapcsolódik.

 

A társulás céljai között szerepelt, hogy létrehozzanak egy tájházat, amely falumúzeumként is funkcionál. Napjainkra ez valósággá vált, és a házacska felújításával kapcsolatosan most rengeteg a tennivaló. A közösség elnökétől, Bzsoch Zsok Gizellától érdeklődtünk jelenlegi munkálataikról és a szervezet egyéb tevékenységéről.

 

Befolyásolta valamelyest a Pro Futuro Villa Kezw Polgári Társulás életét a vírusos időszak? Mikor rugaszkodtak ismét neki az aktív tevékenységnek?

 

 hirdetes_300x300  

Mindig akadt egy-egy segítőkész ember, aki a tájház portáján a legfontosabb, éppen aktuális munkálatokat elvégezte. A kertet például most is – jótékonysági alapon – a szomszéd Haulitusz család kaszálja. De a csoportos tevékenység csak május elején kezdődött el. Azóta kétszer volt nagyobb munka a tájház udvarán, valamint az épületben.

 

Az asszonyok az egykori gazdasági épületeket is rendbe rakják.

 

Kezdésként az első udvar, valamint a gazdasági udvar lett lekaszálva, melyeket a buja tavasz zöldje eléggé ellepett. A második brigádon a ház lakószobái mellett a konyhát és a műhelyt is kitakarítottuk, összerakodtunk, ugyanis itt tároljuk a sok-sok bútort és egyéb használati eszközöket, amelyeket a faluközség lakói adományoztak.

 

Fűnyírás a felújításra váró tájház előtt.

 

Nagy munka elé nézünk, az Interreg pályázaton elnyert 15 ezer euró a tájház felújítását szolgálja majd. Egyébként a házacska vályogtéglából készült, klasszikus beosztással, két szoba, középen konyha, és ezek előtt pedig oszlopos gang húzódik. Reméljük, sikerül szépen rendbe hozatnunk a rendelkezésünkre álló pénzösszegből.

 

A tájház felújítása mellett mire fordít még gondot a Pro Futuro Villa Kezw?

 

Mivel társulásunk a falu történelmével, hagyományaival foglakozik, május elejétől már négyszer nekilendültünk a zsidó temető rendbetételének. 1948 után nem maradt egyetlen zsidó lakosa sem Bátorkeszinek, így erkölcsi kötelességünknek érezzük, hogy legalább a temetőben lévő emlékműveket megmentsük, hiszen ez is a falu történelmének szerves része. Szlovákiában közel 700 zsidó temető létezik, nagyobb része olyan településen található, ahol már nem élnek zsidók, tehát a helyi lakókon is múlik, hogy mi lesz a sorsuk.

 

Brigádmunka a zsidó temetőben.

 

A temetői brigádok során két alkalommal csupán férfiak tevékenykedtek, mert maga a terep nagyobb fizikai erőt igényelt, de a kisebb munkálatokba már több önkéntes hölgy is bekapcsolódott. Eltávolításra kerültek a 19. századi sírok körül lévő leszakadt ágak, majd két férfiú kitisztította a 20. századi sírok környezetét, jobban mondva kiszabadította azokat az elburjánzott növényzet fogságából. Ezután következett a hulladék elszállítása, utómetszés és a szabad területeken lévő zöld lekaszálása.

 

A temető területén csaknem 400 sírkő található. A 19. századi síremlékek aránylag jó állapotban vannak, a 20. századi sírkövek viszont sok esetben a vandalizmus áldozatai lettek. Az eredeti téglakerítés már alig létezik … Most a felújítási, karbantartási munkákat a Pro Futuro Villa Kezw Polgári Társulás vállalta. Szeretnénk pénzt szerezni a kerítésre, valamint a rossz állapotban lévő sírkövek rendbehozatalára.

 

Brigádmunka a zsidó temetőben.

 

A Szlovákiai Zsidó Hitközség egyelőre a kiadásaink egy részét tudja fedezni. Sajnos most minden pályázati lehetőség megállt, meglátjuk hogyan alakul a jövőben …

 

Az előző év tavaszán egy akkor átadott, friss erdei tanösvényt jártunk végig. Annak mi lett a sorsa?

 

Valóban, a tavalyi borfesztivál idejére készült el a tanösvény a Galamboson. A tanösvény 20 információs táblán mutatja be az erdő élővilágát, emellett a helytörténeti érdekességekről is képet ad a látogatónak.

 

Brigádmunka az erdei tanösvényen.

 

Most, a vírusos korlátozásokat követően reméljük nálunk is fellendül egy picit a falusi turizmus. Ezért gondoltuk, hogy az ösvényt is szépen kitisztítjuk, lekaszáljuk. Ennek karbantartásáról egyébként egész évben a Villa Kezw egyik lelkes tagja, Gál István gondoskodik. A szép környezet a helyi szőlősgazdáknak is köszönhető, akik szintén rendben tartják a telkükkel szembeeső pár méteres erdősáv útmenti szakaszát.

 

A kitisztított tanösvény.

 

A tanösvény kezdő szakaszán fémdobozban egy füzet található, amelybe a látogatók beírhatják véleményüket, javaslataikat. Többen éltek is már a lehetőséggel, ami visszajelzés számunkra, hogy az erdei utacska felkeltette a turisták érdeklődését. Ennek végtelenül örülünk, s reméljük, sokan ellátogatnak e szép, madárdalos, egyébként csendes tájra.

 

A több szálon is futó brigádmunkákon kívül folytatnak-e egyéb tevékenységet, amiről szívesen beszélne?

 

Igen, a társulás több történelmi sétát is szervezett már a faluban. Például megtekintettük a község református templomát, amely 1785-ben épült, tornyát pedig közel egy évszázaddal később építették hozzá. Helyszíni előadást tartott Czinke Zsolt tiszteletes úr, aki beszélt a templom épületéről, az egyházközség történelméről, valamint jelenlegi tevékenységéről.

 

A járvány miatt három hónappal halasztottuk az egyébként tavaszra tervezett Elvarázsolt kastélyok címen meghirdetett történelmi sétát. Megvalósítására június végén került sor. A falunak két kastélya is volt, sajnos egyik sem maradt fenn. A 18. században épült barokk Pállfy-kastélyt az 1940-es években bontották le. Régi képeslapok, a korabeli sajtó, valamint a szájhagyomány útján fennmaradt népi emlékezés segítségével tudjuk feleleveníteni a múlt emlékeit.

 

A történelmi séta meghirdetése.
A történelmi séta résztvevői.

 

Még a nyár folyamán meglátogatjuk a csodálatosan szép, művészettörténeti szempontból is értékes Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelt római katolikus templomot, melyet Pállfy Miklós építtetett 1720–1728 között, barokk stílusban. Később klasszicista stílusban átépítették.

 

Történelmi sétánkat majd a katolikus és református temetőben folytatjuk, ahol felkeressük az ott pihenő jeles személyiségek sírhelyeit. Természetesen nem marad ki a Pálffyak 1827-ben emelt öntöttvas obeliszkje sem.

 

E történelmi séták lényege, hogy a falu múltja szorosan összekapcsolódjon annak jelenével, szerves egységet alkotva az itt élő nép történelmi tudatában.

 

Buday Mária

 

Fotók: A társulás közösségi oldaláról, Gál István felvételei.

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.