Péterfala a Rimaszombati járás déli részének a kulturális hírnöke lett. Pár hete egy jól sikerült családi napot rendeztek a sportpályán, most pedig főző-fesztivált, amelynek keretében ezúttal a palóc nép hagyományos ízvilágát mutatták be az érdeklődőknek. És ez még nem minden, a szervezők már hirdetik a Paraszt-olimpia következő évfolyamát, amely szintén itt kerül majd megrendezésre a sportpályán, szeptember elején.

 

A mostani rendezvényen meglepően sokan voltak. Szereplők és kíváncsiskodók egyaránt. A rendezvény sátrai elborították a sportpálya csaknem teljes területét.

 

 hirdetes_810x300  

 

Fő résztvevők a főző-csapatok voltak. Vegyesen fiatalok, idősebbek, férfiak, nők. Vadászok, mezőgazdászok, községek. Eljöttek még Zádorból is a Balog mellől, de itt voltak a Füleki Banyák is. Igyekezetük eredményeképpen készült vadmalac-pörkölt, csülkös pacal, baboskáposzta, sutorica, mónárkalács, lucskos káposzta, tüzes hús krumpli-laskában, nyúl-pörkölt és persze volt itt tyúkhúsleves-tyúkhússal. Kérdésünkre, hogy mi ebben a palóc, a csapatok elmondták, hogy egyes esetekben az alapanyagok használata, más esetekben az elkészítés módja, „fortélya” adja ezt a jelleget.

 

Az illatok, az ízek, a füst, mind-mind csak azt bizonyította, hogy a palócok is szerették a hasukat. El is fogyott minden, a későn jövők bizony panaszkodtak, hogy nekik már nem jutott. Kicsit meleg volt, így jócskán fogytak az italok is a Palóc Kocsma sátránál.

 

 

Ízlelgetés, lakomázás, ityókázás mellett színvonalas műsort is követhettek a jelenlevők. A középpontban elhelyezett színpadon felléptek többek között a Tajti Menyecskék, Kukolík Szendrei Rózsika, Lichmanegger Tibor, énekeltek és táncoltak gyerekek is, és citerázott Kovács Árpád csapata.

 

Árusok is voltak, és a gyerekek szórakoztatásáról is kellőképpen gondoskodva volt.

 

Minden úgy, ahogy kell!

 

A rendezvény főszervezője Keka Maros, a Péterfaláért polgári társulás elnöke. Őt kérdeztük, hogyan értékeli a fesztivált.

 

„Nagyon örülök, hogy többen voltak, mint tavaly. Az időjárás is támogatott bennünket. Kicsit féltem, hogy a szereplők nem fognak eljönni, de kellemesen csalódtam. Hálistennek mindenki eljött, aki számít. Elfogytak az étkek is, mi is főztünk két katlan gulyást, az is elfogyott”

 

– mondta nekünk büszkén a főszervező.

 

 

Szolnoky Pista és Farkas Flóri Dobfenekről jöttek:

 

„Kicsit meleg van, de nagyon jó a színvonal. Itt Péterfalán mindig sokan vannak, szívesen jövünk. Jók a szervezők. A kaja is jó volt, el is fogyott bizony hamar minden”

 

– mondták kérdésünkre.

 

A Körképnek elmondta a véleményét a füleki Pro Kultúra énekkórus három jelen levő tagja is:

 

„Őszintén meglepődtünk, hogy ilyen sokan voltak. Erre a rendezvényre nem tudunk rosszat mondani. Gratulálunk a rendezőnek. Példaértékűen olcsók voltak, egy euróért ehettünk, ihattunk, drukkolhattunk, szórakozhattunk. Azt is értékelendőnek tartjuk, hogy a műsort a környékbeli, helyileg ismert művészek adták. Eljövünk máskor is.”

 

– mondta a többiek nevében is Jakab József.

 

Mede Géza

Képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.