A Retro autó és motor találkozó keretén belül immár hagyományos módon jótékonysági tevékenység is zajlik. Mégpedig kupakgyűjtés egy beteg gyermek megsegítésére. Idén ugyan a koronajárvány miatt a múltidéző járművek találkozója elmaradt, a segítségnyújtás azonban nem. A kupakgyűjtésr Paksi Tibor ötletgazda hirdette meg, melyhez több községből is csatlakoztak.

 

 

2020-ban ilyen módon 1100 kg kupakot sikerült összegyűjteni, amelyet a tíz éves gútai Tomika gyógyulásának megsegítésére ajánlottak fel. A jótékonyságba bekapcsolódtak a nyárasdiak és a vásárútiak is.

 

 hirdetes_400x285  

 

Paksi Tibor főszervező a Körkép.sk-nak elmondta, hogy évről évre örömmel segít. „Hiszen, ami másnak szemét, az a „rászorulóknak” segítség.” Hozzátette, hogy az összegyűjtött kupakokat a vásárúti szövetkezet elnöke,  Mózes Árpád által felajánlott raktárban tárolták, majd az elszállításukat az IMKOTRANS Kft. vállalta fel. Mint mondta, egy gútai édesanya kereste fel őt annak reményében, hogy a kezdeményezéssel az idén tíz éves Tomika gyógyulásához tudnak hozzájárulni.

 

 

Paksi Tibor lelkesen gyűjtötte a kupakokat a községben. Nyárasdra személyesen érkezett, hogy a kupakgyűjtő szívet kiürítse. Bacsó László, Nyárasd község polgármestere büszkén mondta, hogy a falubeliek szívesen segítenek, amiben csak tudnak. Mint elmondta, a kupakgyűjtés náluk évek óta folyamatosan zajlik. A kupakgyűjtő pont egykor a kultúrházban volt, jelenleg pedig az alapiskolánál és az óvodánál elhelyezett, s a település színeiben – zöld-sárga – díszelgő szívekben történik.

 

„Mindig nagy öröm számomra, ha segíteni tudunk. Elkeserítő, hogy számos gyermek vidámnak várt gyerekkorát különféle betegségek keserítik meg. Bár ne így lenne! Bízom benne, hogy az összegyűjtött kupakok Tomika mihamarabbi gyógyulásához vezetnek”

 

– nyilatkozta a településvezető.

 

 

Török Gergely, Vásárút polgármestere hírportálunknak arról beszélt, hogy a kupakgyűjtő szívet mindig az önkormányzat alkalmazottai ürítik ki, s idén a gyűjtés főszervezője által említett helyre szállították. A kiöntés gyakoriságával kapcsolatban megtudtuk, hogy az két-három hetente történik.

 

„Büszkeséggel tölt el, hogy a vásárútiak szép számmal dobálják a kupakokat a szívbe. Büszke vagyok továbbá Paksi Tiborra is, hogy ezt a jótékonysági kezdeményezést évről-évre levezényli. Az ötletgazda nagyon odaadóan tevékenykedik a rendezvény terén, s minden apróságra precízen odafigyel”

 

emelte ki.

 

 

A polgármester rámutatott, hogy a gyűjtőpont amellett, hogy segítségnyújtás, nevelési célt is szolgál:

 

„Nem egyszer látom, hogy szülő, nagyszülő gyermekével, unokájával együtt érkezik a kupakgyűjtő szívhez; felvilágosítják a csemetéket, miért is jó, és mi lesz a kupakokkal. Az ötlet megvalósításakor bíztam abban, hogy az emberekben jobban tudatosul a segítségnyújtás lehetősége.” 

 

Beszámolt arról is, hogy miután a szív a községben megjelent, több település is csatlakozott a gyűjtéshez.

 

 

Paksi Tibort nagyon jó érzéssel tölti el, hogy ennyien segítettek a rászoruló családon. Bizakodva kér mindenkit, hogy a kupakokat a továbbiakban is gyűjtsék, hiszen azok egyébként a hulladékban végzik, másoknak viszont segítséget jelenthet. A szervező reméli, hogy jövőre már új ötletekkel gazdagított korhű gépjárművek találkozót is tarthatnak.

 

Laky Erzsébet

Fotó, videó: Paksi Tibor

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.