Az évről évre sikeres rendezvényekhez felsorakozó Nemeshodosi Nagy Lakoma idén is programáradattal várta az érdeklődőket.

 

 

Az augusztus 15-i fesztivál már a reggeli órákban megkezdődött. Voltak, akik – közel 70 személy – Ádámkáért futottak, míg mások a nemeshodosi piacot készítették elő. Hogy a többiek se unatkozzanak, főzőverseny is szórakoztatta az érdeklődőket. Mert ugyebár, nincs lakoma gazdag ételkínálat nélkül.

 

  hirdetes_300x300   

 

A megállapításának 775. évfordulóját ünneplő nemeshodosiak egy kiállítást is készítettek, méghozzá a falubeliek múltját felidéző bútorokból, használati tárgyakból, fényképekből. Az ember pár percig – mégha kívülálló is volt – belecsöppent a nemeshodosiak életébe.

 

Győri Béla és barátai, a jelenlévők emlékképeiket felidézve egy-egy történetet osztottak meg egymással. Jó érzés volt  nézelődni, hiszen szeretettel, tisztelettel beszéltek elődjeikről, falubeliekről, akiknek köszönhető e szép, ma már modernizált falu megállapítása. Örömmel meséltek a páratlan lepényről, melyet egykor bűn lett volna kihagyni, hiszen olyan finom volt… „Még ma is érzem a számban az ízét!” – idézte fel Győri Béla, a lakoma egyik reklámarca, a Megmaradásunkért Kultúrcsoport tagja.

 

 

A jubileumi nagy lakoma a zenés beszélgetésekről, táncolásokról, vásárolgatásokról is szólt, mindez változatos zenei kínálat mellett. Fellépett a hodosi nótacsokor, felcsendült a citeraszó, Szlezák Erika és társai is szórakoztatták a közönséget, valamint a csallóközi táncegyüttes bemutatóját is láthatták.

 

 

A szerelem, kikapcsolódás szárnyára csábította a nézőket Lőrincz Roland és Nagy Noémi, akik érzéseket foglaltak dalokba. Elkalauzolták őket külföldre, énekeltek arról, egy jó asszony mindent megbocsájt, de vallomás és nyári dallamok is terítékre kerültek.

 

A fellépésükről szóló videók megnézhetők ITT, ITT, és ITT.

 

 

Őket az identitáserősítő dallamokat éneklő nemeshodosi Megmaradásunkért Kultúrcsoport követte. Többen is együtt énekelték velük magyarságunk jelentős dalait. Énekük sokak szemébe  könnyeket csalt.

 

Videófelvétel ITT és ITT.

 

Az ottlévőkben újra megerősödött a tudat, hogy jó magyarnak lenni. A jelenlévők az est folyamán megtekinthették még az Éjszakai Romák és a Nowember műsorszámait, a rendezvény fénypontja pedig a magyarországi Republic együttes nagykoncertje volt.

 

 

Ottjártunkkor láthatóan mindenki jól érezte magát, a látogatók szinte bajban voltak, milyen finomságot fogyasszanak, a csallóközi ízvilág mely ételét kóstolják meg. A  műsorszámokat is díjazták a jelenlévők, hiszen a tapsvihar is azt bizonyította, hogy a hangulat felülmúlhatatlanra sikeredett a 10. Nemeshodosi Nagy Lakomán.

 

További képeink:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laky Erzsébet

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.