Nem tudni, hogy hány közepe van a világnak, de ezek egyike bizonyosan Gömörpéterfala. A háromrészes sorozat első része itt olvasható.

 

Mai falurészei közül a legismertebb Almás puszta. A köztudatban inkább a „Völgy/Baranta völgy” néven ismert, a terület egy részének tulajdonosa itt egy kulturális-közösségi központot épített ki. 2013-tól évente, június utolsó hétvégéjén Kopecsni Gábor és csapata előkészítésével itt rendezték meg az Ősök sarja ünnepét, amely rövid idő alatt országos hírnevet szerzett.

 

 

 hirdetes_810x300  

A számos programból, bemutatóból, koncertekből, kiállításokból, előadásokból álló rendezvényt több ezren látogatták. Ennek részeként alakították ki a magyarok őseit, személyiségeit felvonultató szoborparkot is.

 

 

A sikersorozatnak a fenntartó és a főszervező közötti vita vetett véget. A völgy ugyan továbbá épült és szépült, beleértve szálláshelyeket, épületeket, könyvtárat, az odavezető utat is, de a vonzerejét sajnos csaknem teljesen elvesztette.

 

 

A község fölé magasodó szecessziós Szentháromság templomhoz egy székely kapun (felirata: „Isten hozott”) keresztül lehet eljutni. A nagy székely kaput, amely Both László gelencei (Erdély) fafaragó mester munkája és a templomhoz vezető sétányt szegélyező faragott fa lócákat egy elnyert pályázatnak köszönhetően a község állítatta. A lócákon a Palóc himnusz első négy sora olvasható.

 

 

A templomhoz egy további, 2015. március 15-én átadott, faragott (székely)kapun keresztül (feliratai: „a magyarok istenére esküszünk…, Hiszek egy Istenben Hiszek egy hazában Hiszek egy isteni örök igazságban Hiszek Magyarország  feltámadásában”, „Detk község ajándéka  2015 március 15”, „Készült Pelle Sándor polgármestersége idején”), majd egy kacskaringós sétányon lehet eljutni.

 

 

A kapu mellett egy középkori kápolna alapjai láthatóak, melyre egy márványoszlop emlékezik: „Ezen a helyen állt a középkortól 1930-ig a Péterfalvai Boldogasszony kápolna és a harangláb”. Az emlékművet 2000. augusztus 20-án leplezték le. Az ugyancsak itt látható másik tábla szövegéből arról értesülünk, hogy a kápolna építésének pontos ideje ismeretlen. „… Feltételezhetően a XXV.-XVI században már létezett és a mögötte levő dombon álló, fából készült haranglábbal együtt szolgálta Péterfala hívő népét. Az emlékhely ajtónyílásának aljában az eredeti kápolna padlótöredékei vannak beépítve”.

 

 

A másik oldalon, a parókia kapuja melletti 2011. október 9-én avatták fel a faluból származó, az 1848-49-es szabadságharcban részt vett 4 honvéd (Pápista Ignácz, Pelle András, Sallay László, Tóth László) emlékére. Az egyszerű faágyú Erdélyben készült, szintén Both László, gelencei fafaragó munkája. Mögötte áll a Testvériség oszlopa, közepén a magyar, kétoldalt a Péterfala és Detk községek címereivel, melyet Kassai József detki kopjafa faragó készített.

 

Az említett katonák neveit őrző márványtábla, az ágyú alatti talapzaton kapott helyet. A márványtáblát a község részére Pelle Ottó készítette és ajánlotta fel. Az emlékművet Vojta Richárd katolikus plébános szentelte meg.

 

 

A templom az 1929-30-as években közadakozásból épült fel, miután a  falu másik végén akkor még álló, de omladozó régi templom olyan rossz állapotba került, hogy már nem tudta szolgálni a híveket. Köböl Gyula polgármester ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy Tőzsér Árpád édesapja asztalosmester volt, aki annak padjait és a sekrestye bútorzatát készítette.

 

 

A templomot az utóbbi években kívül-belül felújították. A Szent Istvánt és Szent Lászlót ábrázoló ólomüveg ablakokat testvérközségük, Detk adományozta a templomnak, az alkotásokat Máté István és Lantos Györgyi művészházaspár készítette.  A további ablakok Szent Hedvig, Szent Erzsébet, Boldog Gizella, Szent Imre, IV. Béla és Szent Margit emlékét idézik. Az ólomüveg ablakok sorát a legújabb, a szentélyrészben helyett kapott nagy ablak zárja le, amely Mindszenty József hercegprímás mellett két felvidéki mártírnak, Esterházy Jánosnak és boldog Salkaházi Sárának állít emléket.

 

 

A templom egyik legnagyobb értéke a valószínűleg a régi templomból idekerült, több száz éves oltár.  A legújabb a magyar Szent Korona másolata, ami 2017-ben, a Szent László Emlékévben került a templomba szép ünnepség keretében.

 

 

A templom külső falán több emléktábla található. A 1949. július 6-án leleplezett emléktábla Holczman József címzetes kanonokra, esperes plébánosra emlékezik.  Gondozott sírhelye alatta a fal mellett kapott helyet.

 

 

Az 1998. november 14-én átadott tábla az 1948-ban erőszakkal kitelepített Pelle Alajos és Pelle Bálint családjainak emlékét idézi. A templom előtt kereszt a hősi halált halt Pelle Istvánnak állít emléket.

 

 

Puntigán József

További ajánlott írásunk:

 

Gömörpéterfalán barangolva I.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.