Petra
  • HUF: 423.09
  • USD: 0.98
  • 12 °C
  • 17 °C

Hirdetés (X)

Régió

Nyárvégi kirándulás a Vág mentén – Képekkel

Komárom felől, közvetlenül az Eurovelo 6 Vág-menti kerékpárút mellett fekszik a Füzes és a Kis-Sziget

Nyitókép: Buday Mária

 

Komárom környéke földrajzi adottságainak köszönhetően vizes élőhelyekben bővelkedő terület, hiszen két jelentős folyó, a Duna és a Vág zárja közre, s ezek lápos mellékágai igen kedvező feltételeket teremtenek a vízimadaraknak, kétéltűeknek, halfajoknak.

 

Korábbi írásainkban már szóltunk az Apáli szigetvilágról, valamint a Nagyléli szigetről, melyeket a Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Egyesület védett területként tart számon.  Ezek mellett érdemes még megemlíteni a Komáromtól mindössze 10 km-re eső Keszegfalvát, ahol három természetvédelmi terület található.  A Lohóti mocsárvidék, a település északi peremén helyezkedik el, ugyanígy a nagy kiterjedésű, több falu közé ékelődött Túzokos, melynek egy része szintén a község határába húzódik át.

 

A Konkoly

 

Komárom felől, a falu déli részénél, közvetlenül az Eurovelo 6 Vág-menti kerékpárút mellett fekszik a Füzes és a Kis-Sziget, melyet a Vág folyó főmedre, valamint a félkörívet lerajzoló Konkoly-holtág zár közre. A sűrű füzessel és nyárfákkal övezett félsziget számos erdei és vízi madár kedvelt otthona. Ha bemerészkedünk a terület ösvényeire, rejtelmes, madárdalos világba érkezünk, de mindenképp gondoljunk a szúnyogok riasztására, mert e nélkül a terep megközelíthetetlen. A vízparton pecázgató horgászok szerint a Konkoly vize halakban igen gazdag, leggyakoribb a ponty. Az engedéllyel rendelkezőknek a horgászás lehetséges, amit a környékbeliek többen ki is használnak.

 

Amennyiben a területet Komárom irányából közelítjük meg az Eurovelo6 kerékpárúton, előbb a Holt-Vág térsége mellett haladunk el, majd pedig a hosszan elnyúló Kabátfalu mellett. Ezt követően az Alsó-Csallóköz vizeit levezető Komáromi főcsatorna hídján haladunk át, ahol érdemes megállni néhány pillanatra, mert a csatorna és a Vág folyó találkozási pontja szép természeti környezetet teremt.

 

 

A bicikliút további szakasza néhány kilométeren át elhagyja a Vág folyó vonalát, és szépen megművelt mezőgazdasági területek mellett halad, ahol ebben az időszakban a termények betakarítása, valamint a szénakaszálás folyik. A szorgos emberi kéz munkájának műve éppoly gyönyörködtető, mint maga a természet.

 

Amint a kerékpárút ismét az ártéri erősávok közelébe ér, tudhatjuk, jobb kéz felől a Vág folyót, balról pedig a Konkoly-holtágat pillantjuk meg.

 

A Vág-folyó
A Komáromi-kanális

 

Kaptunk az idei nyártól még egy kis ráadást, érdemes feltöltődni a nap éltető sugaraival, a mező friss illatával, és élni a mozgás örömével.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket