Hídavatás. Minden időkben nagy ünnepnek számított. Ma is az, főként, ha a híd nemcsak két településrészt, hanem városokat, régiókat, országokat, nemzeteket köt össze…

 

Most kellett volna az igazi nagy népünnepély, de hát a koronavírus korlátozásai nem engedhették, ami viszont érthető… Mégis valami nagyon hiányzott, amit a köznép is átélhetett volna, amit talán egy nyugodalmasabb, biztonságosabb időben pótolni kéne… Mert a hivatalos delegáció képviselői ugyan szép számmal megjelentek az ünnepségen, de vízparti bámészkodó alig akadt.

 

A hídavatás napján Komárom utcáin lépten-nyomon ezt lehetett hallani: Valóban átadták? Tényleg átadták? Mikor? Ma? Nem is hallottam róla …

 

 hirdetes_300x300  

Igen, átadták. Furcsa szituáció lépett elő, használhatjuk a hidat, de azért gondoljuk meg, hogy elindulunk-e, mert a koronavírus miatti határellenőrzés megmaradt, tehát a forgalom valódi beindulásakor bizonyára torlódással kell majd számolni.

 

 

A komáromi lakosok egy része nem is igazán örül az új hídnak, hiszen az elkerülő út megépítése a távoli tervben van, és féltik a várost a megnövekedő forgalomtól… Én, saját helyzetemet tekintve nagyon örülök, mert időnkét átkerekezem Dél-Komáromba, és eddig rettenetesen féltem, hogy a 19. században épült, keskeny Erzsébet hídon elcsap egy nagyobb kamion. Tehát a Monostori híd ilyen szempontból is nagyszerű létesítmény.

 

Egyrészt leveszi a terhet a két Komárom belvárosát összekötő Erzsébet hídról, másrészt aki a Monostori hídon szeretne kerékpárral átjutni, teljesen biztonságosan teheti. A híd két oldalán, a kétsávos autóúttól teljesen leválasztva, a gyalogosok és a kerékpárosok számára külön sáv vezet. Erre a szlovák oldalon közvetlenül a Duna partjáról jutunk fel, a vasúti híd közelében. Az Eurovelo 6 kerékpárút Pozsony felé vezető szakaszán haladóknak ez egyszerűen az útjukba kerül.

 

 

A forgalom elindulását a délutáni órákra tervezték, de ez nem valósult meg, délután 3 és 5 között még a délelőtti ünnepségre felállított pavilonokat bontották szét. Ebben az időszakban a Szlovák Útkezelő Vállalat munkatársa úgy tájékoztatott, hogy este 8 felé várható a forgalom megindulása. A Körkép tudósítójaként azonban lehetőséget kaptam, hogy kerékpárral áthaladjak a hídon, és készítsek néhány fotót.

 

Szép élmény volt és öröm. Jó lenne, ha a hídavatás megfelelő időben a köznép számára megismétlődne, hogy együtt örülhessünk: igen, nekünk komáromiaknak, magyaroknak és szlovákoknak van egy csodaszép új hidunk: a Monostori híd.

 

 

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.