Nyitókép forrása: Komjáthy Lóránt

 

Folytatódhatnak a komáromi futballstadion érdemi előkészületei, miután a KFC futballklub és a városvezetés aláírta az ehhez szükséges szerződésmódosítást. Ezzel – papíron legalábbis – mindenképp sikerült áttörést elérni a stadionépítést eddig hátráltató tényezők terén.

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, nem ment minden flottul a stadionfelújítás körül, és a klub szándékos hátráltatással vádolta meg a város vezetését. Az augusztusi testületi ülésen elfogadott határozat által kikötött szerződésmódosítást a KFC nem volt hajlandó aláírni, mivelhogy annak tartalma nem volt összeegyeztethető a klub alapszabályával.

 

A felek egymást vádolták a korábbi megállapodások felrúgásával. Ez az állapot egy hónapig húzódott, aztán jött a szeptember 17-i testületi ülés, amely a korábbitól jóval konstruktívabb hangnemben zajlott. (Aznap került sor egyébként, – még a testületi ülés előtt, – az új Monostori-híd átadására, amelyen Orbán Viktor magyar kormányfő, Igor Matovič szlovák miniszterelnök és Boris Kollár házelnök is részt vett.)

 hirdetes_810x300  

 

Elmozdulás a holtpontról

 

Az új határozat értelmében átírt szerződésmódosítás a klub számára teljességgel elfogadható volt. Ha nem is olyan formában, ahogy azt eredetileg tervezte, a város vezetése is garanciát kapott rra, hogy egy delegáltja mindig helyet kapjon a KFC vezetőségében a következő 20 évben.

 

Így a klub és a város között húzódó vitás ügyek végére is pont kerülhetett: aláírásra került az eddig halogatott bontási engedély (egy fabarakk kapcsán) és a klub éves sporttámogatásáról szóló szerződés is. A KFC korábban sérelmezte, hogy a város visszatartja a támogatási összeget a stadion körüli kötélhúzásra hivatkozva.

 

Komáromi futballstadion – A város szándékosan hátráltatja a felújítás megkezdését?

 

A városnak is előnyös a beruházás

 

Érdemes kiemelni Andruskó Imre képviselő észrevételeit, akit a KFC és a stadionfelújítás kapcsán aligha lehet elfogultsággal vádolni. Andruskó ugyanis 2018-ban egyike volt azoknak, akik szkeptikusan álltak hozzá az egész projekthez, ám végül támogatta a beruházás megvalósulását lehetővé tevő akkori határozatot. A legutóbbi két testületi ülésen viszont már a beruházás mellett érvelt, jelezve, hogy ha két éve a testület rábólintott a stadionfelújításra, ideje lenne haladni a témában.

 

Hangsúlyozta azt is, hogy bár a város elkötelezte magát, hogy a következő 20 évben évi 205 ezer euróval támogatja majd a stadion rezsiköltségeit, a beruházás több millió euróval növeli a város tulajdonának értékét, amellyel együtt 300-400 ezer eurós értékcsökkenési leírás javítja majd a város könyvelési kondícióját. Ezt az összeget „viszonozza” a város évi 205 ezer euróval.

 

Áttörés születhet a komáromi stadion ügyében

 

A komáromi stadiont építését Magyarország kormánya két tételben, összesen 4 milliárd forint (mintegy 12 millió euró) értékben támogatja. A támogatás kedvezményezettje a KFC. A felújítást követően a stadion befogadóképessége 5 300 főre bővül, további beruházással a kapacitás növelhető. Helyszűke miatt csak két kisebb (egy 15 és egy 35 férőhelyes) parkoló kerül kialakításra, amelyet valószínűleg a játékosoknak és a klubvezetésnek, VIP-vendégeknek tartanak majd fenn. A szurkolók számára a stadion előtti parkolók és városi gyűjtőparkoló áll majd rendelkezésre.

A pálya körüli földsáncot eltávolítják, helyére egy 3600 férőhelyes, nyolcsoros fedett lelátó kerül, amely U alakban kapcsolódik majd a főépülethez. A földsáncból származó földet a pálya megemelésére használják, ami így 1,5 méterrel kerül majd magasabbra. Ezzel a rálátás is javul. A főtribün új buborékszerkezetű tetőt kap. A futópályát felszámolják, így a pálya a főtribünhöz és az új lelátókhoz is közelebb kerül majd. A Futballszövetség előírásainak megfelelően pályafűtés és világítás is lesz.

 

forrás: Komáromi FC

 

forrás: Komáromi FC

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.