Nyitókép: Körkép.sk

 

Almágy a maga 700 lakosával a Rimaszombati járás déli részének nagyobb községei közé tartozik. Méretéből adódóan, és mivel helyzeténél fogva forgalmi csomópontként is szolgált, mindig központi községként tekintettek rá. A község a múlt rendszerben is fejlődött, de köszönhetően aktív vezetőinek és lakosságának, ugyanez tapasztalható az utóbbi években is.

 

Az utazónak nem kerülheti el a tekintetét a község központja. A részleteiben is szép központnak láthatóan jó tervezője volt. Az épületek, a pihenőövezet megfelelő széthelyezése, praktikus rendeltetése és szolid színe szemet gyönyörködtető látványt nyújt.

 

 hirdetes_810x300  

 

Ez az élmény lett most egy újabb fokkal gazdagabb. A község ugyanis most fejezte be az utóbbi évek legnagyobb beruházását, a községháza és a kultúrház épületének látványos rendbetételét.

 

„Pályáztunk az épület hőszigetelésének megerősítésére a környezetvédelmi minisztériumnál és sikerrel jártunk. 430 ezer eurót ítéltek meg számunkra a beruházásra, amiben benne van az 5 százalékos önrész is. A munkákat egy évvel ezelőtt kezdtük el, és április 30-án fejeztük be. Az épület le van „kolaudálva”, de még hiányoznak bizonyos dolgok az elszámoláshoz”

 

– mondta el a Körképnek Agócs Gyula, a község polgármestere.

 

 

Megtudtuk tőle, hogy a negyven éve épült községháza és kultúrház már nem felelt meg a középületek előírt energetikai igényességének. Ezenkívül már nagyrészt elhasználódott, a tetőszerkezete beázott. Ebből adódóan a beruházás keretén belül kőgyapottal szigetelték a tetőt és a falköpenyt, kicserélték a nyílászárókat. Szellőző berendezést szereltek be, az irodák klímaberendezést kaptak. Újjáalakult a kazánház is egy 40 kW-os gázkazánnal. A 240 darab elavult világítótestet újakra, spórolósabbakra cserélték.

 

 

„Az ízlésesre színezett épület így már méltó háttere lett az előtte levő kis parkocskának. Ezt még 2014-ben alkottuk meg 190 ezer eurós költségvetéssel. Örülünk, hogy végre így elkészült a község központja”

 

– mondja a polgármester.

 

A belső festést önerőből oldották meg, ahogy a nagyterem és a kisterem padlójának a felújítását is. Elmondta továbbá, hogy mostanra tervezték az első akciót a kultúrházban, ez pedig a diákok próbabálja lett volna. Igény van az épület ünnepélyes átadására is, de sajnos ezek az akciók elmaradnak a járvány miatt.

 

 

„Remélem, hamarosan be tudjuk pótolni a hiányt, hadd lássák végre a lakosok is az új kultúrházat. Addig szeretnénk még felújítani a függönyöket, székeket, asztalokat is, ugyanis, amikor valami felújítódik, nagyon látni közte a régit”

 

teszi hozzá még a polgármester, majd büszkén vezet végig az épületen, kívülről-belülről megmutatva azt a Körkép.sk olvasóinak is.

 

 

Mede Géza

Képek a szerző felvételei

Megosztás:
Címkék: Agócs Gyula Almágy

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.