Nyitókép: archív

 

Egyre terjed a háztáji termékek vásárlása, ismét népszerűvé vált a piacozás.

 

 

 hirdetes_300x300  

Egykor az emberek mindennapjainak része volt, míg lassacskán idejétmúlttá vált a zöldség, gyümölcs, egyebek piacon való beszerzése. Régen szinte minden településen voltak kirakodóhelyek/standok, amiket idővel beszüntettek…

 

 

Manapság viszont mindez változó tendenciát mutat, hiszen hol rendezvényként hirdetik, hol kijelölt helyeken vannak vásárok (Gelle, Somorja, Ekecs, stb.). Az emberek pedig egyre inkább látogatják azokat a minőség érdekében. Mert nem mindegy, hogy például egy paradicsomnak csak formája és színe van, vagy esetleg íze is.

 

Sokak számára az is szempont, hogy inkább a helyit támogatják, minthogy – akár génkezelt – behozott terméket vásároljanak. Nem mellesleg ezek a piacok turisztikai szempontból is kiemelkedőek, mint pl. a tallósi termelői piac, a csilizközi őstermelői piac, vagy a legutóbb debütáló gútai mezővárosi piac. A Körkép.sk mindhármat látogatja.

 

 

Ez jó hír a termelők, gazdák, kézművesek számára. Hogy miért? Mert eljuttathatják a termékeiket a vásárlókhoz, bemutathatják azokat… A látogatók válogatás közben beszélgetésbe elegyednek az eladóval, kialakul a szükséges értékesítő-érdeklődő kapcsolat.

 

 

Több szempontból is fontos a helyi termékek vásárlása. Az egyik legfontosabb a helyi gazdaság erősítése, főleg akkor, amikor komoly problémát okoz az ország élelmiszer-önellátása. További gond, hogy manapság egyre kevesebben foglalkoznak földműveléssel, zöldség- és gyümölcstermesztéssel, vagy éppenséggel állattenyésztéssel, miközben az őstermelőket szinte alig becsülik. Pedig ők értünk, az egészségünkért is dolgoznak.

 

 

Remélhetőleg a közeljövőben további helyi piacterek kialakításáról tudunk beszámolni.

 

Laky Erzsébet

További ajánlott írások:

 

Megnyitotta kapuit a gútai mezővárosi termelői piac – Képekkel

 

Pazar szezonális kínálat a Tallósi Piacon – Képriport

 

A dinnye útja a földekről a tányérig – avagy a Bagin-sztori (Nagykép)

 

Szüreti hétvége Bősön: Fesztiválbeszámoló képekkel

 

Őszi vásárolgatás Csilizközben – Egy őstermelői piac színei képekben

 

Megnyitotta kapuit a gellei piactér – minden, mi hazai, kapható! (Képekkel)

 

Volt egyszer egy tanyavilág – A Körkép.sk helyszíni riportja Bogyarétről

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!