A járvánnyal kapcsolatos adatok napról napra rosszabbak. A felelősen gondolkodó emberekben szemernyi kétséget sem hagynak afelől, hogy világjárványról van szó, amely sajnos bennünket sem kímél.

 

A Központi Válságstáb október 31-én és november 1-jén országos tesztelést hagyott jóvá. A teszteléssel minden állampolgára számára lehetővé teszi annak megállapítását, hogy fertőzött-e Covid-19 vírussal, vagy sem. A tesztelés célja, hogy a hatóságok és a polgárok számára átláthatóbbá váljanak a fertőző gócok, s ezzel hatékonyabbá válhasson a vírus elleni védekezés.

 

Az országos tesztelés nem kis felelősséget és munkát kíván meg egyrészt az állampolgároktól, másrészt az állami szerveken keresztül az önkormányzatoktól. Portálunk kisebb ankétot végzett a polgármesterek körében a Rimaszombati járás déli részén, melynek keretén belül három kérdésre várta a választ:

 

 hirdetes_300x300  

– Hogy látja, lehet-e győzni az általános tesztelést?

– Van-e olyan probléma a jelen pillanatban, amit érdemes szóvá tenni?

– Miként viszonyul a község népe a temetőlátogatási tilalomhoz?

 

Menyhárt Béla, Pálfalva polgármestere:

 

Úgy gondolom, hogy megoldható a tesztelés. Lesz vele baj, de hát mivel nincs.

Az emberek a temetőlátogatási tilalmat zömében respektálják. Jó lesz ez.

 

László Ildikó, Óbást polgármestere:

 

Nem tudjuk a hiányok listáját, ugyanis napról napra változnak a dolgok. Kivárunk.

Gondot jelent az utasítások pontatlansága és gyakran rendszertelensége.

A község jól áll hozzá az egész teszteléshez.

A temető kérdésében úgy látom, az emberek törvénytisztelők, elfogadják a tiltást, belenyugodtak. A sírokat is rendbe tették még a tiltások előtt.

 

Vincze Endre, Darnya polgármestere:

 

A tesztelést meg lehet csinálni.

Hiányosságként talán azt említeném, hogy az eddigi kiadásaink fertőtlenítőszerek és szájmaszkok beszerzésére még nem lettek átfizetve, amit egy kis község megérez.

A temetőtilalommal kapcsolatban van egy kis népharag, de úgy hiszem, otthon marad a nép.

 

Molnár Gyula, Tajti polgármestere:

 

A tesztelés megoldható, persze, sok még a probléma.

Sok a pontatlanság az utasításokban. Sokszor a sajtóból értesülünk a megoldásokról, amelyekről aztán nem tudjuk eldönteni, hogy szándék-e vagy már kész tény. Nem tudjuk például, hogy a tesztelési helyiség „Működtetési szabályai” miként lesznek jóváhagyva a közegészségügyi szervek által.

A temetőtiltást az emberek respektálják, de látom, hogy soknak elveszi a kedvét a teszteléstől is. A nagykaput a temetőn bezártuk, de az emberek nem is igénylik, hogy nyitva legyen. Persze, van olyan is, aki kicsit elkésett és most viszi ki a virágokat a sírokra. De ilyen mindig is lesz.

 

Halász Márta, Lévárt polgármestere:

 

A kultúrházunk teljes javítás alatt áll. A helyzetfelmérő csoport sajnos azt állapította meg, hogy községünkben nincsenek meg a feltételek az általános tesztelés elvégzésére, ezért a lakosság tesztelése mindkét nap a szomszédos Deresk községben fog megvalósulni. Úgy gondolom, hogy az emberek el fognak menni.

A temetőlátogatási tilalom viszont úgy hiszem, nincsen átgondolva. Sokan morognak azon, hogy ha a tesztelésre el lehet menni, akkor a temetőbe miért nem.

 

Kisfaludi Nándor, Serke polgármestere:

 

Nem tudom megmondani, hogy sikeres lesz-e a tesztelés, vagy sem. Mi mindenesetre mindent megteszünk, biztosítjuk, ami ránk hárul.

Sok a probléma, a központi utasításokból hiány van. Van még mit tenni.

A mindenszentekkel kapcsolatban igyekszünk győzködni az embereket a tiltás fontosságáról.

 

Agócs Gyula, Almágy polgármestere:

 

A tesztelést szervezésileg meg tudjuk oldani. Az emberek is belenyugodtak, tudják, hogy az egészségükről és családjuk egészségéről van szó.

Úgy gondolom, hogy a központi utasítások rendszertelensége gondot jelent.

A temetőlátogatási tilalmat a lakosok respektálják, de vannak olyanok is, akik megszegik.

 

Összefoglalásként talán elmondható, hogy a tesztelés megoldható, de vannak még problémák. A lakosok zömmel belenyugodtak a tesztelésbe, a temetőlátogatási tilalmat pedig elfogadták.

 

 

Mede Géza

Kép a szerző felvétele.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.