Megújult kirándulóhelynek örül Komárom népe. Köztudott tény, hogy szeptember közepén átadták a Duna, s egyben az országhatár felett átívelő Monostori hidat, melynek ünnepi pillanatai a járványhelyzet miatt nem kaptak nagyobb nyilvánosságot. Érthető tehát, hogy az itt felújított dunai kerékpárút sem került hivatalos fórumokon a figyelem középpontjába.

 

Mindennek ellenére a városlakók gyorsan felfedezték, hogy értelemszerűen ismét szabaddá vált a hídépítés három évében lezárt folyóparti útszakasz, és új aszfaltburkolatot is kapott. A hídépítés idején a kerékpárosok Komárom és Őrsújfalu között a 63-as, túlzottan forgalmas főútra kényszerültek, ami bizony nem volt a legideálisabb megoldás.

 

Az árvízvédelmi töltésen haladó Komárom–Pozsony dunai kerékpárút az EuroVelo 6 részét képezi, melynek szóban forgó szakasza Őrsújfalu–Aranyos irányába vezet, de Medvén, majd Bősön át természetesen Pozsonyba is eljuthatunk. A 2020-as esztendő szeptemberéig szinte az egész 100 kilométeres táv megújult, beleértve már a komáromi részt is.

 

  hirdetes_300x300   
Erzsébet híd, belváros
Dunai vasúti híd
Monostori híd

 

A Monostori hídon akár Dél-Komáromba is áttekerhetünk, de érdemes egy szép őszi kirándulást tenni a hazai, csallóközi szakaszon. Az EuroVelo 6 kerékpárutat a Folyók útvonalának is nevezik, így adott a lehetőség, hogy egy nemzetközi kerékpárútról gyönyörködjük a pihenni térő őszi természet nyugalmat árasztó színvilágában.

 

A bicikliútra több helyről, így Komárom belvárosából, a Magyarországra átívelő Erzsébet híd jobb oldalánál is könnyen letérhetünk. Helyi viszonylatban ez a legrégebbi kerékpáros útszakasz, építése még 2009-ben kezdődött, és 2,5 km hosszúságban halad a Duna partján az Erzsébet-szigeten, a dunai vasúti híd irányába.

 

Őrsújfalu, Duna-part
Őrsújfalu
Monostori híd, napnyugta

 

 

Az útvonal egyik fele a betonfallal magasított árvízvédelmi gáton kívül, a másik a gáton belül vezet. A vasúti híd mögött azonnal a szemünk elé tárul közel száz méter magas pilonjával a gyönyörű Monostori híd, melyet jobb kéz felől egy vasúti alagúton, balról pedig (ha nem magas a vízállás) közvetlenül a folyóparton közelíthetünk meg. Az új híd térségében a korábbi évek homokos, kavicsos bicikliútja természetesen szintén megújult.

 

E dunai partszakasz nagy népszerűségnek örvend mind a komáromiak, mind az ide látogató turisták körében. Az elmúlt hétvége késő őszi napfénye szintén kicsalogatta a természetkedvelőket legnagyobb folyónkhoz, de a vírushelyzet miatti korlátozások egyébként is arra serkentik a városlakókat, hogy minél több időt töltsenek a természetben. Sétáló párok, kerékpárosok, rolleres fiatalok, babakocsis családok vonultak végig a nemrégiben még munkaterületként szolgáló, mára megszépült partszakaszon. Miután megcsodálták az új hidat, a legtöbben folyatták útjukat a színes őszi ruháitól búcsúzó ártéri erdők csöndes világába.

 

A kerékpárút

 

Amit elrejtett előlünk az esős október, azt november fel-felbukkanó szelíd fénye kissé pótolja, érdemes tehát elindulni, gyalogosan, kerékpáron, rolleren, vagy görkorcsolyán és gyönyörködni az őszi lombkoronák gyérülő, de még mindig varázslatos színeiben. A Duna-part festői szépsége minden évszakban feltétlen felüdülést biztosít testnek és léleknek.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.