Az országos tesztelés véget ért. A részvételi adatok azt mutatják, hogy a központi szervek szándéka végül elnyerte a lakosság többségének a bizalmát. Nevezetesen az, hogy részletes képet kapjunk a fertőzöttség elterjedtségéről, gócpontjairól. Nem utolsósorban pedig a vírussal kapcsolatos egészségi állapotunkról. Ez sikerült. Mindamellett maradtak hangok, amelyek megkérdőjelezik a tesztelés eredményességét.

 

Hogy látják az országos tesztelés eredményét felelős önkormányzati vezetők Gömör déli részén? Azok, akikre nem kevés munkájuk mellett „rászakadt” a tesztelés elvégzésének a feladata.

 

A Körkép.sk ezúttal két kérdést tett fel nekik a teszteléssel kapcsolatban:

 

 hirdetes_300x300  
  1. Mi a véleménye az országos tesztelésről?
  2. Lehet-e látni a tesztelés eredményét az Ön szempontjából?

 

Agócs Attila (Most-Híd), Fülek polgármestere:

 

Az országos tesztelést a kezdetektől nyilvánosan támogatom. Teszem ezt annak ellenére, hogy Fülek lakosságának, illetve hidas politikus kollégáimnak egy része sem nézte jó szemmel ezt az elhatározásomat. Szervezési és logisztikai szempontból bár minden az utolsó pillanatban, de valami kisebb csoda folytán megoldódott. Ami a kormányzati kommunikációt illeti, az nagyon kaotikusra sikerült, sokszor a helyi önkormányzatoknak, polgármestereknek kellett magyarázkodniuk olyan dolgok miatt, amikről egyáltalán nem tehettek. De megoldottuk, hiszen bennünket nem azért választották a településeink élére, hogy siránkozzunk, hanem hogy lehetőség szerint megoldjuk az aktuális feladatokat, problémákat.

 

Két okból is helyesnek tartom a tesztelés megszervezését, az egyik gyakorlati, a másik lélektani. Kedvenc vitatémája a vírustagadó és álhírfogyasztó nagyközönségnek, hogy miért ilyen teszteket használtunk, pontosak-e a tesztek. Azt tartom, hogy ha országosan „csak” 3-4 ezer valósan fertőző vírushordozót sikerült megtalálnunk és elszigetelnünk az antigénes tesztekkel, tekintve a vírus exponenciális terjedését, már az is hatalmas eredmény.

 

Már nyolcadik hónapja küzdünk a saját félelmeinkkel, szorongásunkkal. Lélektani szempontból sokkal jobb megpróbálni valamit aktívan tenni magunk és a környezetünk egészségének megóvása érdekében, mint a tehetetlenség bénultságába süppedni. A közös cselekvés a tesztelést lebonyolítók és a résztvevők számára is hozott egyfajta megnyugvást, ami szintén nem mellékes ebben a zűrzavaros időben. Szomorúnak inkább azt tartom, hogy úgy a kormányoldal, mint a parlamenten belüli és kívüli ellenzék egy része sem képes a politikai sárbirkózást mellőzve értékelni a helyzetet. Az eufóriától a teljesen elvitatásig terjedő politikai vélemények elbizonytalaníthatják a lakosságot, még jobban megingathatják a tudományba vetett hitét. Márpedig az orvostudomány legmodernebb eredményei nélkül a vírus nem legyőzhető.

 

Hencz Péter (Most-Híd), Bátka polgármestere:

 

Nem szeretném értékelni az országos tesztelés eredményét, de azt el tudom mondani, hogy a tesztelésnek a községben volt értelme. Az érdeklődés nagy volt, viszont voltak problémáink is. A szomszédos kisközségekben (Baraca, Iványi, Cakó), későn kezdték a tesztelést, így aztán hozzánk jöttek az emberek teszteltetni. Ez okozta, hogy elfogytak a tesztjeink is, amit pótolni kellett. 623 ember lett letesztelve, ebből 8-an lettek pozitívak. Velük igyekszem állandó kapcsolatban lenni.

 

Ambrúzs Zoltán (MKP), Rimaszécs alpolgármestere:

 

Magával a teszteléssel egyetértek, de ami utána történik, arra nem találok megoldást:

 

1. Nálunk 1600 személynek kellett volna részt venni a tesztelésen, 1100-an részt is vettek. A többinek karanténban kellene lennie. De nincs ott, lehetetlen ellenőrizni, mert nincs nyilvántartás róluk. A lakosok honnan tudhatják meg, hogy kik azok, akik elkapták a vírust? Ezek érzékeny személyi adatok és a község nem egészségügyi intézmény.

 

2. Amennyiben két hétig karanténban kellene lenni azoknak a személyeknek, akiknek az eredménye pozitív lett, vagy nem teszteltette le magát, le kellene őket teszteltetni. Miért nincs egy központi adatbázis, ahol meg lehetne nézni egy község adatait. Igaz több lakosunk más községben teszteltette magát, erről nem is tudunk.

 

3. Mi lesz azokkal a roma telepekkel, ahol nagy a lakosság koncentrációja, több helyen pár m2-en vannak bezsúfolódva az ott lakó polgárok! Kérdem én, ki és hogyan fogja megoldani, ha ott felüti a fejét a vírus, mert a községek biztos, hogy nincsenek erre felkészülve.

 

 

Ivan Poprocký (MKP), Ajnácskő polgármestere:

 

Kezdetekben a teszteléshez a közösségi oldalakon inkább negatívak voltak az álláspontok. A lakosság, a nyilvánosság inkább ellenezték a tesztelés elvégzését. Ennek okát abban látom, hogy nem voltak kellőképpen informálva a felelős szervek részéről.

 

Sajnos elmondható, hogy a kormány és a Védelmi Minisztérium nem győzte időben informálni az önkormányzatokat sem. Az országos tesztelés meghirdetése után az önkormányzatok gyakran csak használhatatlan utasításokat kaptak a járási szervek részéről a tesztelés elvégzését illetően. Főként az anyagi-műszaki ellátottság (munkavédelmi ruhák és eszközök, fertőtlenítő szerek) tekintetében voltak hiányosak az információk. Ezeket az önkormányzatnak kellett biztosítani saját költségen.

 

Sajnos csődöt mondott az egészségügyi személyzet körüli kommunikáció is. A tesztelést végző egészségügyi személyzetet végül is sok esetben az önkormányzatok biztosították be, személyes, baráti kontaktusok alapján. Jelezni szeretném viszont, hogy mindezekért a hiányosságokért nem a járási szerveket, vagy a hadsereget terheli a felelősség. Mindez a szlovák kormány átgondolatlan és kissé elkapkodott döntéseiből született.

 

Ajnácskőn az első tesztelési körben két nap zajlott a tesztelés, a lakosság nagy érdeklődésének közepette. Már reggel 5:45 órakor jöttek az emberek, majd hosszú sor alakult ki (50-80 ember), amely nem csökkent a nap következő szakaszában sem.

 

Kevés idő elteltével az országos tesztelést sikeres projektként értékelem. Meg kell mondani, hogy a községben is, de az egész országban nagy volt az érdeklődés iránta. A tesztelés után sok pozitív visszajelzést kaptunk a lakosaink részéről. Nagyon sokan leteszteltették magukat, tulajdonképpen ingyen és ezt értékelték. Ellenértékként egy negyedórán belül okmányuk volt a vírusosságukról, vagy a vírusmentességükről. Második kör a községben nem volt, de sokan érdeklődnek a további tesztelési lehetőségekről.

 

Köszönjük a válaszokat.

 

Mede Géza

Kép a szerző felvétele (Fülek nyáron)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.