Nyitókép: bratislavskykraj.sk

 

Ezen a kiránduláson megcsodálhatja az őszi színekben pompázó erdőket, de egy titkos csillagvizsgálót és a favágók egyedi temetőjét (Huncokársky cintorín) is szemügyre veheti.

 

Az útvonal 9,5 kilométer hosszú, a szintbeli különbség 313 méter, a kirándulás időtartama 3–4 óra. A szünetet ajánlatos a Čermák mezőn (Čermáková lúka) megtartani, hiszen itt fedett pihenőhelyek is vannak.

 

 hirdetes_300x300  

Az útvonal: Zochova chata – Čermák mező (Čermáková lúka) – Veľká Homoľa – csillagvizsgáló – Zochova chata

 

  • A kirándulást a Modor (Modra) feletti Zochova chatanál kezdjük, ahova a Slovak lines autóbuszaival is eljuthatunk. Az autóbusz végállomásánál található egy parkoló, a Zochova chata és a Furmanská kocsma. Az autóbusztól a kirándulásunkat az út mentén folytatjuk, majd a kék turistajelzést követve enyhén a dombok irányába haladunk. Néhány méter után a bal oldalon egy pumptrack-pályát láthatunk.

 

Zochova chata/bratislavskykraj.sk

 

  • Az aszfaltútról letérve betérünk az erdőbe, és a Zochova chata hétvégiház-térségének szélén haladva felkapaszkodunk a favágók temetőjéhez (Huncokársky cintorín), ahol ismét kiérünk az aszfaltútra. A temető annak a favágókról szóló tanösvénynek a része, amely a Zochova chata térségben egykoron élő és dolgozó favágókról szól. Az aszfaltúton haladva eljutunk a hétvégiház-térség végéhez, ahol a sorompó után a kerékpárosok irányjelzője mellett eltérünk balra, és a sárga kerékpárjelzés mentén nagyjából 1,7 kilométert gyalogolunk az ismert piknikhelyszínre, a Čermák rétre (Čermáková lúka).

 

Favágók temetője/Huncokársky cintorín/bratislavskykraj.sk

 

  • A Čermák rét egy nagyon szép hegyi rét fedett pihenőhellyel, tűzrakási lehetőséggel, kúttal és a Čermák család emlékművével. A Čermák rét ideális hely a pihenésre, a piknikezésre és a családi kirándulásokra.

 

Čermák rét/Čermáková lúka/bratislavskykraj.sk

 

  •  A Čermák rét után a zöld turistajelzést követve balra folytatódik a kirándulásunk, majd fél óra múlva egy enyhén emelkedő ösvény után eljutunk a Zbojnícke turistaútvonalak kereszteződéséhez. Az utunkat egyenesen folytatjuk az erdei úton, majd néhány száz méter után ismét eljutunk egy következő kereszteződéshez, ahol egy kis épület is áll (Vápenka). Itt jobbra fordulunk, majd felfelé emelkedünk a Veľká Homoľa csúcsához. A csúcs előtt ismét eltérünk jobbra, és nagyjából 100 méteren meredeken felfelé haladva eljutunk a domb tetejtére és az Alexander Filípek kilátóhoz.

 

Kilátó, Veľká Homoľa/bratislavskykraj.sk

 

Kilátás/bratislavskykraj.sk

 

  • A kilátóról gyönyörű kilátás nyílik a tágabb környezetre. Jó idő esetén látni lehet a nyitrai Zobor-hegyet, a pozsonyi TV-tornyot, és a rendkívüli időjárási viszonyok mellett az osztrák Alpokat, illetve a dél-morvaországi Pavlovi-hegyeket.

 

  • A Zochova chata irányába a dombról lefelé fogunk haladni a piros turistajelzést követve. Az út felénél a turistaösvény jobb oldalán látni fogjuk a csillagvizsgálót. A Zochova chata előtt látni fogjuk azt a víztározót is, ami nyáron természetes fürdőhelyként szolgál. A víztározótól a lépcsőn lefelé haladva jutunk el a Zochova chata parkolójába, ahol a Slovak line buszmegállónál véget ér a kirándulásunk.

 

Csillagvizsgáló/bratislavskykraj.sk
Víztározó/bratislavskykraj.sk

 

bratislavskykraj.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!