A komáromi Eötvös Utcai Alapiskola 1984-ben vehette át új épületkomplexumát, a korábbi években a jelenlegi Marianum Iskolaközpont épületében működött, ahol jogelődje, a Komárnói Alapfokú Kilencéves Iskola 1960-tól kezdte meg működését. ( A Marianum épülete aztán 1984–1989 között Járási Pionírházként működött, a rendszerváltást követően pedig visszakapta a katolikus egyház, ahol megnyílt az egyházi iskolaközpont.)

 

Tehát az Eötvös Utcai Alapiskola mint tanintézmény, 60 éves múltra tekint vissza, azonban jelenlegi székhelyén 36 esztendeje oktatja a környék tanulóifjúságát. Az épület szempontjából azonban ez a három és fél évtized is szép kornak számít, hiszen az akkori viszonyok között a „szocialista munkaverseny” sebtében felállított építményeire nem volt jellemző a precíz, időtálló alkotás. Az újonnan felépített iskola első éveiben többször is nevet változtatott, hiszen a rendszerváltás előtt magát az utcát is Fučík utcának nevezték.

 

A lényeg viszont, hogy az 1984-ben átadott épületkomplexumra ráfér a teljes körű felújítás, amelynek anyagi feltételei bizony nem egykönnyen előteremthetőek. Most azonban megvalósulni látszik az iskolaigazgató, Majer Péter álma.

 

 hirdetes_300x300  

Keszegh Béla, Komárom város polgármestere november 24-én egy hivatalos dokumentummal érkezett a tanintézménybe, amelyben a magyar kormány a felújítást célzó támogatásáról biztosítja az iskola igazgatóját és egyben az iskola fenntartóját, Komárom városát. E nem mindennapi esemény kapcsán látogattunk el az Eötvös Utcai Alapiskolába, ahol személyesen érdeklődtünk Majer Péter iskolaigazgatónál a támogatás részleteiről.

 

 

Az iskola főbejárta.
Az udvar felől – a földszinti ablakok már cserélve, és az emeletiekre is sor kerül.
Majer Péter iskolaigazgató.

 

Kérésünkre az igazgató úr készséggel felvázolta a támogatás elnyerésének körülményeit. Mivel az iskolák költségvetéséből lehetetlen kigazdálkodni a teljes körű felújításhoz szükséges feltételeket, ennek okán Keszegh Béla polgármesterben felmerült a gondolat, hogy az anyaországtól kérjen segítséget. A magyar kormány pozitívan állt a kéréshez, ezért a polgármester és az iskola igazgatója egy támogatási kérvényt nyújtottak be a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságára.

 

Keszegh Béla és Majer Péter egy precízen kidolgozott, fotókkal illusztrált tervvel prezentálta a felújításra szoruló épületrészeket, és a kérelemmel együtt mindezeket személyesen nyújtották be Budapesten, Czimbalmosné Molnár Évának, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidéki Főosztály főosztályvezetőjének.

 

Mindez 2020 februárjában történt, ám a márciusban berobbant vírusveszély miatt az ügyintézés egy időre elakadt, de októberben újraéledt, és a támogatási kérelemről pozitív visszajelzés érkezett az iskola fenntartójához. Ezt az írásos dokumentumot nyújtotta át Keszegh Béla polgármester az intézmény igazgatójának. A Potápi Árpád János államtitkár által szignált levél közel 420 millió forintról szól, tehát nagyjából 1,17 millió eurót tesz ki.

 

A kérelem pozitív elbírálása óriási öröm az egész iskolaközösség számára, ami visszatükröződik a mosollyal teli arcokon. Majer Péter igazgató valódi menedzsertípus, nagyon lelkes, akit folyamatosan fűt a tenni akarás.  Máris mutatja a Körkép számára a 11 tételre szétdolgozott felújítási tervezetét, amelyet a tetőszerkezet felújítása, az épület falainak teljes mértékű szigetelése, a folyosók, közösségi terek talajának cseréje, tantermek felújítása, a szociális helyiségek felújítása tesz ki. Továbbá tervben van egy eddig kihasználatlan terasz beépítése, amelyet egybe kapcsolnak a jelenlegi előadó teremmel, és ezáltal egy tágas aula jöhet majd létre.

 

Az iskola külterében is több változásra kerül sor, például új járdák készítése, az udvaron pedig egy műfüves többfunkciós sportpálya, valamint egy atlétikai pálya készül szolgálni a gyerekek testi nevelését.

 

A cserére szoruló talajburkolat.
A beépítendő terasz.

 

Majer Péter javasolja, hogy járjuk körbe a terepet, szívesen bemutatja a felújításra kerülő épületrészeket, valamint a sportpályát. Ahogy elindulunk a tágas folyosón, egy alsótagozatos fiúcsapat indul éppen „virtuális” testnevelés órára – vagyis sétára az iskolaudvaron – egészen picik, talán elsősök. Többen odalibbennek mellénk, és egy-egy pillanatra megölelik az „igazgató bácsit” odabújnak hozzá, és nagy szeretettel emelik csillogó tekintetüket a magas férfira. A kép magáért beszél: olyan itt közöttük, mint egy gondoskodó, szerető atya.

 

Megnézünk még két gyönyörű, vadonatúj szaktantermet, aztán kisétálunk az udvarra. Az épület mögött elragadtatva nézem az udvar tágas terét, azt hiszem, egyetlen komáromi iskola sem rendelkezik ilyen hatalmas területtel. Közben az is kiderül, hogy Majer Péter igazgató, aki mindössze három éve áll az iskola élén, e komoly támogatás elnyeréséig sem tétlenkedett. Különféle pályázatok elnyerésével, valamint az iskola költségvetéséből, és nem utolsó sorban városi támogatásból az épületen és udvaron is több változás történt.

 

Iskolaudvar.
A felújítandó pálya.
Az új edzőgépek.
Új szaktamterem.

 

A bemutatott új szaktantermek, és a nyár folyamán felújított ebédlő mellett sok egyéb terv is megvalósult, például több szociális helyiséget is felújítottak. A tornaterem is teljes körű felújításon esett át, és színpompás új bútorzatot kapott az iskola étkező része.

 

Az előző év tavaszán a tornaterem közelében kültéri edzőgépek kaptak helyet, a felső tagozatosok számára. Az alsó tagozatos gyermekeket pedig szabadtéri mozgásfejlesztő játékparkkal örvendeztették meg.

 

Kissé tovább haladunk az udvaron, és együtt gyönyörködünk az iskola nemrég kialakított tankertjében, melyet szintén egy pályázat elnyerésével tudtak megvalósítani. A területen előkészített zöldségtermesztő ágyások várják a diákokat, hogy tavasszal hozzáfoghassanak a termesztéshez. Emellett számos értékes gyümölcsfa került kiültetésre, almafák, cseresznyefák, többféle meggyfa, melyek minden szempontból a gyermekeket szolgálják majd.

 

Hátsó falrészlet.
Tankert.
Meggyfácska.

 

Majer Péter merészen álmodik, s mindezeket sorra meg is valósítja. Elmondja, hogy a kert szélére egy kültéri tantermet is tervez, ahol a biológia, valamint a természetismereti órákat tölthetik a tanulók, és a lexikálisan előadott tananyaggal egyidőben, a gyakorlatban is megismerkedhetnek az egyes növényfajtákkal, és azok termesztésével. (Tehát azonnal szemléltetésre kerül, hogy a sárgarépa meg a petrezselyem nem a Tesco polcain terem.) Ehhez a témához kapcsolja még, hogy az udvar túlsó végében egy-egy őshonos fát ültetnek majd ki, például tölgyet, bükköt, hogy a kellemes környezet megteremtése mellett egyfajta élő szemléltető „eszközként” szolgálja a tanulók fejlődését.

 

A felújítási tervezetek mellett az iskolaigazgató hangsúlyozza, hogy a tanintézményben a minőségi oktatás az elsődleges, s erre nagyszerű helyettesei, valamint a kiváló tantestület a garancia, akik tartalommal töltik meg az intézmény falait, és magas színvonalú tudással, emberséges magatartással ruházzák fel a rájuk bízott tanulóifjúságot. Majer Péter egy pillanatig sem titkolja, hogy a maximumot akarja kihozni az iskolából, és a város legjobb, legvonzóbb alapfokú intézményévé szeretné fejleszteni.

 

Elképzeléseihez és a magyar kormány támogatása által elnyert pénzösszeg felhasználásához, a gördülékeny munkafolyamathoz, nagyon sok sikert kívánunk!

 

Buday Mária

A fotók a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!