Nyitókép: Körkép.sk

 

Komárom egyik leghangulatosabb része az Erzsébet-sziget, melyet a helyi lakók csupán  a Szigetként emlegetnek, ami nem csoda, hiszen az egyes történelmi korok mindig más-más névvel illeték. A szocializmus idején például Vörös flottila szigetnek nevezték. A területet a Duna fő folyása, valamint egyik holt ága zárja közre, melyet általában Kis-Dunának neveznek. Azonban ez nem összekeverendő a Csallóközt körülzáró Kis-Dunával, mely Pozsony közelében lép ki a főmederből, aztán Gútánál egyesül a Vág folyóval, végül így tér vissza Komáromnál a Duna fő ágába.

 

A komáromi Erzsébet-sziget valójában ma már csak félsziget, ugyanis a 20. század elején a nyugati részen a mellékág folyását elzárták, és egy földsávval a szárazföldhöz kapcsolták. Ez a terület Pozsony irányából, a főútról a Merkury Market üzletközpontnál jobbra letérve gépjárművel pár perc alatt megközelíthető, de gyalogosan sem több az út negyed óránál. Komárom belvárosából nagyon egyszerűen, az Erzsébet hídnál jutunk ki a Szigetre.

 

Duna – késő őszi kép

 

 hirdetes_400x285  

 

A szép, buja növényzetű, vízpartoktól mosott földterület jelentős részét gyümölcsöskertek foglalják el, hétvégi házikókkal, de előkelő villák is akadnak szép számmal, emellett néhány panzió is csalogatja a romantikát kereső turistákat.

A sziget legfrekventáltabb része a közepén végighúzódó a többszáz éves Platánfasor, amelyen egykoron a város híres szülötte, Jókai Mór is gyakran végigsétált.

 

Platánfasor

 

A Platánfasor középtáján található az egykori Beöthy-kert, amely a még korábbi időkben a Jókai család birtokát képezte. Beöthy Zsolt, a 20. század elejének neves irodalomtörténésze, aki egy nemzedékkel volt fiatalabb Jókainál, 1913-ban egy filagóriát építetett kertjében, az írófejedelem nagyrabecsülésének jeléül, hogy méltó emlékmű jelezze az általa kedvelt helyet. Abban az időben, tehát 1913-ban, Zala György Budapesten található Jókai-szobrának gipszmásolata kapott helyet a filagóriában. Az emlékművet Beöthy Zsolt születésnapján, több jeles vendég jelenlétében leplezték le, így tisztelegve a magyar irodalom közel egy évtizeddel korábban elhunyt nagyrabecsült személyisége előtt.

 

A hely tehát hatalmas szimbolikus értékkel bír, hiszen Jókai Mór ifjú korában nagyon sok időt töltött e kertben, és innen merítette az ihletet első műveihez. Itt írta első regényét, a Hétköznapok at is, és állítólag, kiemelkedően népszerű regénye, az Aranyember egyes részletei is ehhez a szigethez kötődnek.

 

A Jókai-filagória

 

A filagóriában az 1913-ban elhelyezett gipsz-szobor sajnos idővel megrongálódott, de maradványait még ma is őrzik a Duna Menti Múzeumban. Az emlékhelyre a későbbi korok egy-egy időszakában senkinek sem volt gondja. Így maga az építmény is majdnem az idők martalékává vált, mígnem 2010-ben az Egy Jobb Komáromért Polgári Társulás rendbe hozta és gondját viselte.

 

A Jókai-hagyományok újjáélesztésének és ápolásának legfőbb mozgató rugója, egészen 2011-ben bekövetkezett haláláig, Komárom talán legnagyobb lokálpatriótája, Szénássy Zoltán gimnáziumi tanár, író, helytörténész volt. Ma az általa lobbantott szikrát viszik tovább a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület lelkes tagjai. A közösség, élén Keszegh Margittal tovább szorgalmazta az emlékhely felújítását, melyet a városvezetés teljes mértékben támogatott. Ennek eredményeként került sor a Jókai-filagória napjainkban végbement felújítására, melynek munkálatai november végén fejeződtek be. Az eredeti gipsz-szobor helyett egy új bronzszobor készült, mégpedig Berecz Gyula alkotása alapján, melyet a szobrász egykoron az író születésének centenáriumára alkotott meg, 1925-ben.

 

Az emlékmű felirata

 

A jelenlegi felújítás költségeit a képviselő testület jóváhagyásával Komárom Város önkormányzata fedezte. A megszépült emlékmű november végére készült el, melyet a vírusveszély korlátozásai miatt csupán szűk körben megtartott ünnepségen adtak át. A városvezetés részéről Keszegh Béla polgármester mondott ünnepi beszédet, melyben méltatta a Jókaihoz kötődő emlékhelyeink jelentőséget, azok megőrzésének fontosságát. Ehhez kapcsolódott Keszegh Margit a Jókai Egyesület elnöke, aki egyben köszönetet mondott a városvezetésnek a teljes mértékű anyagi támogatásért.

 

Jókai Mór új bronzszobrának leleplezését követően a jelenlévők virágszirmokat szórtak a felavatatott emlékműre, ugyanúgy, mint 1913-ban, az első avató ünnepély idején.

 

Jókai Mór mellszobra most már méltóságteljes bronzos ragyogással tekint az örök időkbe…

 

Jókai Mór bronz mellszobra

Napfényes télidőben érdemes errefelé elsétálni, megállni egy pillanatra, szeretettel és büszkeséggel gondolni a nagy mesélőre, hiszen ő a miénk. Jókai Mór világirodalmi alkotások viszonylatában is jelentős író, hiszen regényeinek és elbeszéléseinek száma a kétszázat is túllépi, s ezek mind-mind csodás anyanyelvünk, a magyar nyelv ékesszóló hirdetői. A nyelv pedig határozottan hitelesíti helyünket a világban, itt a Duna bal partján (is),
e gyümölcsfákkal ékesített – gazdagított gyönyörű rónaságon.

 

A Jókai-emlékhely ünnepi átadóján. Forrás: Komárom város fb oldala

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!