Ajnácskő a történelme során környezetében mindig központi szerepet töltött be. Kezdetben a gyorsfolyású Gortva-patak fölött magasodó vár hadászati szerepe, uradalmi jellege, majd később közigazgatási szerepe biztosította a jelentőségét. Mai helyzetét történelmi szerepe mellett főként lakosainak a száma jelenti. Ajnácskő a maga 1150 lélekszámával megelőzi a környező községeket, emellett a polgáriasodó, kultúra- és sport-kedvelő lakosságával kicsit példát is mutat nekik.

 

Két éve generációváltás történt a község élén. A csaknem harminc évig polgármesterként szolgáló Hunyák Józsefet Ivan Poprocký váltotta fel. Hivatalba lépéséről, terveiről akkor a Körkép.sk-n beszámoltunk olvasóinknak.

 

Portálunk most megnézte, hogyan sikerül a fiatal, ambiciózus polgármesternek teljesítenie a feladatát, ami a község menetének fenntartása mellett biztosítani a falu fejlődését is.

 

  hirdetes_300x300   

„Kezdetben sok problémával kellett megküzdenünk. Több régi alkalmazottunk felmondott, újakkal kellett pótolni őket. Hálistennek sikerült. A legnagyobb problémát az Öregotthon indítása és működtetése jelentette. Sokáig tartott, míg megoldottuk őket. Sok álmatlan éjszakát okoztak az Egészségügyi központ problémái is, de főleg az új Szennyvíztisztító-állomás. Az engedélyeztetési eljárás elhúzódott, a közmű még most is csak próba-üzemben működik.” – sorolja a kezdeti gondokat a polgármester.

 

Beszél arról is, hogy mindezek a gondok pénzügyi problémákat is okoztak a községnek. Húszezer euró kölcsönt vettek fel, amit az elkövetkező években kell visszafizetniük. De van esély arra is, hogy a kormány elengedi.

 

Koronavírus

 

A község működése kezdett egyenesbe jönni, amikor őket is elérte a koronavírus.

 

„Lakosaink kezdetben nagy nyugtalanságban éltek, de ezt sikerült legyőzniük. Fegyelmezettek voltak, nyáron aztán itt is feloldódott a feszültség, azt gondoltuk, hogy vége van a járványnak. Kissé meglepett mindnyájunkat a második hullám, de az országos tesztelés alkalmával ismét nagy fegyelmezettséget tapasztaltunk a lakosaink részéről.”

 

A községnek sok gondja és kiadása volt a tesztelés bebiztosításával. Fertőtlenítő-szereket kellett vásárolni és a községnek kellett biztosítani az egészségügyi szakembereket is.

 

 

„Hálistennek megoldottuk, november végén az állam átfizette a kiadásainkat is”

 

– mondja a polgármester, láthatóan megkönnyebbülve.

 

Legújabban a járványhelyzet nem rózsás. A községben több pozitív eset is előfordult a családokban. Hiányolja az idevonatkozó információkat a Területi Közegészségügyi Hivatal részéről. Ebben a kérdésben, nemcsak szerinte, de a környező polgármesterek szerint is rendet kellene tennie a hivatalnak. A községeknek releváns információkat kellene tőle kapniuk.

 

 

„A község megszokott működését persze igyekszünk ilyen körülmények között is biztosítani. A sport, a kultúra ugyan visszaesett, de amit lehet, azt a sportszervezet, a Csemadok, de mi magunk is megszervezzük. Véleményem szerint olyan közeget kell teremtenünk polgárainknak, hogy érezzék gondoskodunk róluk. Példa erre a sokak által üdvözölt Mikulási-akciónk, vagy akár a község karácsonyi díszítése is. El kell mondanom, hogy a díszítő elemek árai borzasztó magasak, mégis megvettük őket. Úgy hiszem, hogy az emberek örülnek a szépnek, hiszen a karácsonyt szimbolizálják, ünnepélyesebbé teszik azt.”

 

Fejlesztések

 

A fejlesztés területén a polgármester jó hírekkel szolgál. A község a Mezőgazdasági minisztériumtól (IROP) 2,7 millió eurót kapott a szennyvízcsatorna kiépítésére. Régi vágyuk teljesült ezzel.

 

 

„Sajnos el kell mondanom, hogy a minisztérium jogosulatlan költségek címén nem ismert el nekünk mintegy 400 ezer eurót a költségvetésből. Természetesen fellebbeztünk, olyan információink vannak, hogy elismerik az összeget jogosult költségeknek. Ha nem sikerül, akkor nagy valószínűséggel nem építkezünk. A közbeszerzés folyamatban van, az építkezés időtartama 21 hónap lesz.”

 

Elmondta portálunknak azt is, tudatában vannak annak, hogy egyrészt az emberek már várják az akciót, mivel nagyon régóta van rá ígéret. Másrészt viszont van bennük bizonyos fokú aggodalom is avégett, hogy az építkezés alatt lesznek-e a faluban közlekedési korlátozások és hogy a rákötéseket kinek kell fizetnie? Egyenlőre a helyzet úgy áll, hogy a lakosok fizetik, de a polgármester elmondja azt is, keresik a lehetőségeket, hogy más forrásokból szerezzenek rá pénzt. Így a polgárok a szennyvizük rákötésénél a közcsatornára mentesülnének a költségektől.

 

 

A szennyvízcsatorna összeköti a tisztítóállomással a község egyes részeit, úgymint Ajnácskő-Csevicce, Ajnácskő-Állomás, és ide lesz csatlakoztatva Sőreg község egy része is, amely a vasútállomás mellett van.

 

A következőkben a polgármester beszélt nekünk arról is, hogy a község bekapcsolódik az EÚ következő hétéves fejlesztési időszakába. Tervezetüket eljuttatták a megyéhez, ahol a jelen pillanatban gyűjtik és összegzik ezeket. Fő hangsúlyt a bérlakások építésére fordították, amivel a fiatalokon szeretnének segíteni.

 

Fontosnak tartják a turizmus és az idegenforgalom egyes elemeinek kiépítését, főleg a járdák és utcák rendbetételét. Szeretnék a klenóci vizet lejuttatni és rákötni a községet, és persze keresik a módot a volt téglagyár területének kihasználására a foglalkoztatottság terén.

 

 

„Lassan egyenesbe jövünk, és ha a járvány engedi, talán fogunk tudni fejleszteni is”

 

– mondta a végére a polgármester.

 

 

Mede Géza

Képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 20 olvasónak tetszik ez a cikk.