Nyitókép: Bagin Tamás és családja saját építkezési telkükön a gútai Déli zónában. „Már rég elfogyott a türelmünk,“ mondják. Körkép.sk

 

Lassan már az iskolás kort is elérnék azok a gyerekek, akik a gútai Déli zónában felépülő családi házakban születhettek volna. Amennyiben persze szüleik megkapták volna az építkezési engedélyt. Csakhogy Gútán nem mennek ám olyan olajozottan a dolgok, mint azt gondolnánk, pedig egyszerű rutinfeladatról van szó, ahogy azt más községek példája is mutatja.

 

A Körképen már többször (itt és itt) beszámoltunk a gútai Déli zóna körüli építkezési bonyodalmakról.

 

Horváth Árpád polgármester legutóbb 2019 őszén biztosított bennünket arról, hogy 2020 tavaszán megkezdődhet végre az építkezés, aminek az érintettek is nagyon örültek. Csakhogy ma már a karácsonyra készülünk, és változás azóta sincs.

 hirdetes_810x300  

 

A probléma hátteréről, melynek kapcsán az elmúlt időszakban több gútai polgár is megkereste szerkesztőségünket, ITT olvashat.

 

A Déli zóna várná az új lakóit. Kép: Körkép.sk

 

Miről van szó?

 

Az ún. Déli zóna az egyik utolsó nagy szabad építkezési terület Gútán, ahol ma több száz család is élhetne. De nem él. Sőt, azok sem tudják elkezdeni az építkezést, akik az elmúlt években építkezési területet vásároltak a zónában. A gond a hiányzó villanyárammal van, melynek bekötése furcsa mód valami miatt eddig mindig problémákba ütközött. Könnyen lehet persze, hogy csak a ráérős helyi hozzáállás következményei sújtják most is a helyi lakosságot.

 

Bagin Tamás és családja az egyik ilyen érintett, aki emiatt kénytelen a szomszédos bérlakások egyikében lakni családjával. Pedig szívesen vállalnának újabb gyereket, jelenlegi otthonuk azonban túl szűkös ehhez. Az évekkel ezelőtt megvásárolt, ablakuk alatt található építkezési területen mégsem kezdhették el eddig a munkálatokat. Mert törvénytisztelő állampolgárokként nem akartak jogszabályokat sérteni.

 

Horváth Árpád: „A besatírozott területek azok, amelyeket a város megvásárolt. Itt lehet bevezetni a vezetéket az újonnan megépítendő trafóhoz.”

 

Türelmük már elfogyott, hiszen immár hatodik éve várnak a terület villanyosítására. A fejleményekkel kapcsolatos érdeklődésükre, sorozatos leveleikre a város még csak nem is válaszolt.

 

A Körkép.sk így ezúttal is kénytelen volt saját kezébe venni a dolgokat, és el is érte Horváth Árpád polgármestert.

 

Témád van? Keresd a Körképet!

 

Megtudtuk tőle, hogy a kérdéses területre két trafóállomásra van szükség. Az egyik a tűzoltószertárral szembeni, a másik vezeték az Alsó útról lenne bevezetve. Csakhogy a törvényi előírások a villanytelepet is kötelezik, azaz, villanyvezeték nem haladhat magánterületen keresztül. A városnak viszont nem volt saját területe a környéken.

 

Ezért kénytelen volt a környéken élő lakosokkal megegyezni, hogy telkükből egy kis területet, – hozzávetőlegesen néhány métert –  megvásárolva, majd arra dologi terhet rakva felajánlhassa a villanytelepnek. Így biztosítva szabad hozzáférést a vezetékekhez, szükség esetén akár a gépek számára is.

 

Egyes helyi lakosok túlzott anyagi követelései is hátráltatták sajnos a megegyezést. Többen úgy gondolták, hogy itt a nagy lehetőség, hogy egy kis plusz pénzt keresni azért az 5 méteres területért. A város végül 50 eurós négyzetméter árban tudott megegyezni néhányukkal, akikkel a polgármester elmondása szerint a város már alá is írta a szerződéseket.

 

„A törvény az törvény, mely mindenkire vonatkozik. De villany nélkül is el lehet kezdeni az építkezést. Ha az illető nekiáll alapozni, ám legyen. Jöjjön be az építkezési osztályra, jelezze, hogy miről van szó, és átmeneti építkezési engedélyt állítunk ki számára, hogy ne kelljen tovább várnia“ – javasolta az érintetteknek a polgármester.

 

„Jelenleg a kataszterben vár a kérvényünk beírásra. A covid miatt most ott is hosszabbodott a beírási határidő, ami a szokásos 30 nap helyett 60-90 napig is eltarthat “

 

– magyarázta Horvát.

 

A polgármester biztosított bennünket arról, hogy amint a beírás megtörténik, és a város tulajdonába kerül a villanyvezeték behúzásához szükséges földterület, azonnal kezdeményezik a villanyteleppel való szerződés megkötését. Maga a villany behúzása várhatóan mintegy 300 ezer euróba kerül majd, mely a polgármester szerint a villanytelep 2021-es költségvetésének részét képezi.

 

„Itt már nem volna szabad csúszásnak lennie“

 

– nyomatékosította Horváth.

 

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján mindenesetre adódik a kérdés, hogy mi van, ha mégis? Mi történik akkor, ha türelmük elvesztése miatt az érintettek villany nélkül is megkezdik az építkezést?

 

„A törvény az törvény, mely mindenkire vonatkozik. De villany nélkül is el lehet kezdeni az építkezést. Ha az illető nekiáll alapozni, ám legyen. Jöjjön be az építkezési osztályra, jelezze, hogy miről van szó, és átmeneti építkezési engedélyt állítunk ki számára, hogy ne kelljen tovább várnia“

 

– javasolta az érintetteknek a polgármester.

 

Az esetleges kártérítéssel kapcsolatos kérdésünkre Horváth elmondta, hogy ebben a konkrét esetben a városnak lovagiasnak kellene lennie. Ő maga szorgalmazni fogja, hogy afféle kártérítésként Gúta, ha csak szimbolikus gesztusként is, bizonyos időszakra elengedje az ingatlanadót a Déli zónában felépített családi házak után azok esetében, akik évek óta várják, hogy építkezhessenek. A polgármester a Körképnek elmondta azt is, hogy a város hatáskörében levő egyéb, építkezéssel kapcsolatos illetékek elengedése is indokolt lehet jelen esetben.

 

És hogy mi a tanulság?

 

 „Ha az ember valamit megnyit, addig nem szabad eladásra kínálnia, amíg a város részéről nincs biztosítva minden szükséges körülmény”

 

– fogalmazta meg kérdésünkre a saját kritikaként értelmezhető választ Horváth Árpád polgármester, aki elismerte, hogy az egész hercehurca nagyon rossz üzenet a városban élő fiatal családoknak.

 

Amint a beírás megtörténik, és a város tulajdonába kerül a villanyvezeték behúzásához szükséges földterület, azonnal kezdeményezik a villanyteleppel való szerződés megkötését.

 

Mindenesetre a labda most a kataszter térfelén pattog, utána ismét visszakerül a város és a villanytelep térfelére.

 

Jó hír a zónában építkezési területtel rendelkezők számára, hogy a villany rendezését követően a vízzel várhatóan már nem lesz hasonló probléma. A behúzott vízvezeték ugyanis a városvezető szerint kolaudálva van, így már csak nyomás alá kell helyezni.

 

Tavasszal tehát várhatóan megkezdődnek az első kapavágások a Déli zónában. A fejleményekről beszámolunk majd olvasóinknak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.