Nyitókép: Körkép.sk

 

Nem a lelkesedés jellemzi a napokban elkezdődött országos tesztelést. Az általam megkérdezett személyek többsége nem tartja ésszerűnek azt, de az önkormányzatok is aggodalommal tekintenek rá.  Többségük a hétvégére tervezte be a tesztelés lebonyolítását.

 

A problémák lényegét talán Ján Škupica, Libercse (Luboreč) polgármestere foglalta össze legjobban, amit a közösségi oldalán tett közzé kiváltva sokak egyetértését. Mint elmondta a polgármesteri hivatalok többségének szándéka, hogy a községük területén alakítsanak ki mintavételi pontokat. Cél, hogy a lakosoknak ne kelljen a nagyobb településekre utazniuk. Ennek a pénzhiány mellett több akadálya is van.

 

 hirdetes_400x285  

 

Mint jelezte, a tesztelési pont kilakításához az illetékes  hivatalok engedélyére van szükség, aminek megszerzése a rövid idő miatt csaknem lehetetlen vállalkozás. A járási hivatalban azt az ajánlást kapták, hogy a mintaváteli helyeket az engedéllyel rendelkező két losonci orvoson keresztül alakítsák ki, akik azt nem egészen „standard“ feltételekkel, 1 850 euró általánydíj fejében hajlandóak elvállani.

 

Ez egy tesztelési ponton legfeljebb 400 tesztelt lakost foglal magában, beleértve, hogy minden letesztelt lakostól további 5 eurót is elkérnek. Ez az összeg jelentősen meghaladja a községek tervezett pénzkeretét. A község ugyanis állami támogatásként csak az 5 euró/tesztelt személy összeget kapja meg, ami az említett Libercseg esetében 1 250 eurót jelent. Egyszerű kiszámolni, hogy a község anélkül, hogy bármit is elvégzett volna, már negatív költségekbe kerül.

 

Jelezte azt is, hogy a minisztériumi rendelkezések értelmében a községnek kell biztosítania a tesztelésen részt vevő személyek védőfelszerelését és azok jutalmazását, ami nem számolva a rezsiköltségeket, mintegy 400 eurót tesz ki. A polgármetester mindezek ellenére bízik abban, hogy szombatra sikerül legalább egy tesztelési pontot kialakítania. Jelezve, hogy folynak bizonyos egyeztetések a jelzett általánydíj csökkentéséről is.

 

Losoncon jelenleg négy tesztelési pont áll a lakosok rendelkezésére. Ebből kettőbe csak előzetes regisztráció szerint lehet bejutni, mely helyek már hétfőn reménytelenül beteltek a január 18-26-i időpontokra. Előzetes bejelentkezés nélkül lehet igénybe venni a Regionális Közegészségügyi Hivatalban (hétfő, szerda, péntek 9 -12 óra között, valamint a losonci kórházban (hétfő-péntek, 8.00 -15.00 óra) kialakított tesztelési pontokat.

 

 

Mi a helyzet Losoncon?

 

Pavol Baculík, Losonc város polgámestere a Körkép.sk megkeresésére arról tájékoztatott, hogy a városi önkormányzat a hétvégére (január 23-24.) 15 tesztelési pontot szeretne kialakítani. Jobbára azokon a helyeken, ahol azt a novemberi tesztelésen is biztosították. A sorbanállás elkerülése végett a tesztelésre elektronikus rendeszeren vagy telefonon keresztül lehet majd jelentkezni. Utóbbi csütörtökön és pénteken áll a lakosok rendelkezésére. Valószínűleg lesz olyan tesztelési helyszín is, ahol előzetes bejelentkezés nélkül is lehet teszteltetni.

 

Kérdésünkre elmondta azt is, hogy a tesztelési helyek személyi ellátása biztosítva van, sőt, vannak tartalékszemélyek is, akik szükség esetén munkába lépnek.

 

Mi a helyzet Füleken?

 

Füleken a városi hivatal tájékoztatása szerint négy helyszínen 6 tesztelési pontot terveznek kialakítani. A feltételek hasonlóak a losonciakéhoz. Lehetőség lesz előzetes jelentkezésre, de lesz két olyan helyszín is, ahol enélkül is lehet majd teszteltetni.

 

Mi a helyzet a járásban?

 

A persi lakosok a település szomszédságában Bozitán teszteltethetik magukat január 23-án. Síden a helyi kultúrházban lesz tesztelés a hétvégén. A helyi lakosok a községi hivatal két telefonszámán érdeklődhetnek majd az aktuális várakozási időről. (0905 218807, 0903 534593)

 

 

Gácson szombatra három tesztelő helyet szeretnének kialakítani, de számos nehézségekkel küzdenek. A községi hivatal honlapján felhívást tettek közzé, melyben önkéntesek, egészségügyi dolgozók jelentkezését és segítségét várják.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!