Nyitókép: BBSK

 

A pandémiával való küzdelem terén új fázisba érkeztünk. Minden arra vall, hogy az eddig fő fegyverként alkalmazott tesztelések ideje lejárt és előtérbe kerülnek a védőoltások. Ennek meghatározó jellemzője egyik oldalon a szükséges mennyiségű oltóanyag bebiztosítása, a másik oldalon az oltás megfelelő folyamatának a biztosítása.

 

Mindkettő az állam feladata, mindamellett Besztercebánya megye vezetése úgy gondolja, az állam az oltás megfelelő folyamatának biztosításában az önkormányzatok segítségére szorul.

 

 hirdetes_810x300  

„Az állam a teszteléseket az önkormányzatok vállán végezte, úgy gondolom, hogy ezt megteheti az oltások esetében is. Ha nem ezt teszi, az oltási folyamat lassú és komplikált lesz. Ezért úgy határoztunk, hogy segítünk az államnak. Pénteken az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta az angol AstraZeneca társaság vakcináját is, így várható, hogy a következő hetekben az oltóanyagot gyorsabban megkapjuk”

 

– mondta Ondrej Lunter, a megyei önkormányzat alelnöke egy erről szóló sajtótájékoztatón.

 

A megye oltási stratégiát dolgozott ki, amelyet konzultált a kormány szerveivel és a körzetébe tartozó önkormányzatokkal. A stratégia lényege, hogy az országba érkező oltóanyagok számának emelkedésével párhuzamosan nőjön az oltási kapacitás is.

 

Ondrej Lunter így folytatta:

 

„A megye területén a napi oltási kapacitás 1000 fő, ezt szeretnénk felemelni napi 5000 főre. Emellett fontosnak tartjuk azt is, hogy a lakosságnak elfogadható közelségbe kerüljön az oltás lehetősége, ne kelljen száz kilométereket utazniuk tömegközlekedési eszközökön.”

 

Kifejtette, megkérték az egészségügyi minisztériumot az elképzelésük jóváhagyására.

 

Hogyan szeretné bebiztosítani a megye az oltási kapacitás emelését és folyamatossá tételét?

 

Oltóközpontokat építenek ki minden szükséges kellékkel. A fő központ Besztercebányán lesz, de a területi lefedettséget is figyelembe vették. Oltóözpontok lesznek kialakítva a megye déli részén is a következő városokban:

 

Nagykörtös – fedett stadion

Poltár – Poliklinika

Losonc – Hotel szakközépiskola

Rimaszombat – Szolgáltatási és üzleti szakközépiskola

Fülek – Alapiskola

Nyústya – fedett stadion

Tornalja – Nyugdíjasok klubja.

 

A központok pontosítását az érintett önkormányzatokkal együtt a megye szeretné elvégezni a hét folyamán, azok definitív kiépítését a hónap végéig ígéri.

 

Milyen folyamatokat lát még fontosnak a megye?

 

A megye az oltási stratégiájában megfogalmazza a lakosság oltásra való regisztrációjában és az oltási kampányban nyújtott segítségének fontosságát is. Ezek az állam kötelességei, ám minden arra vall, hogy mindkettőben hiányosságok vannak. A lakosság főleg az oltásra való regisztrálást tartja szervezésbeli szempontból hibásnak, ennek hatékonyabbá tételében kíván segíteni a megye. Emellett aktívan szeretne részt venni az oltási kampány elindításában is.

 

Itt az idő tehát az oltásra való regisztrálásra. Portálunk azt javasolja a lakosságnak, hogy probléma esetén vegyék fel a kapcsolatot a megyével (a polgármesterek segítségével), ott már tudni fogják, hogyan segítsenek.

 

Mede Géza

 

Forrás: a megye honlapja www.bbsk.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.