Nyitókép: Körkép.sk (Rimaszombat, Arany bika szálló)

 

Az országos tesztelés a Rimaszombati járásban viszonylag jó eredményt hozott. Az első tesztelési hét eredménye 0,66 százalékos pozitivitást mutatott, ami azt jelentette, hogy a második héten már nem kellett tesztelni a lakosságot. Kíváncsiak voltunk az eredményekre az egyes községekben is, ezért megkérdeztük néhány kiválasztott település polgármesterét a náluk mért eredményekről. Kihasználva az alkalmat megkérdeztük őket az előttünk álló népszámlálásról is. Mi a véleményük a nemzetiség bevallása körüli polémiáról, milyen álláspontot képviselnek a kérdésben?

 

A kérdéseink így hangzottak:

 

  1. Hogyan értékeli a tesztelést a községében?
  2. Az országos eredmények és a községben mért eredmények alapján hogy látja, kell-e tartani a korlátozásokat, vagy lehet beszélni engedményekről is és ha igen, mely területeken?
  3. Mit szeretne látni a népszámlálási íveken inkább: két nemzetiség, vagy csak egy nemzetiség bejelölésének a lehetőségét?

 

  hirdetes_300x300   

Rigó László, Rimaszombat alpolgármestere (független)

1. Rimaszombat városában 5023 tesztelt személyből 38 lett pozitív a koronavírusra. Ezt jó eredménynek tartom, hasonlóan jó eredmény született az egész járásban is,  aminek nagyon örülök. Remélem, hogy ezt az eredményt a következőkben sikerül megőriznünk. A további tesztelések ellen nem vagyok, a védőoltással kapcsolatban viszont vannak kételyeim, de bízom a tudósokban.

 

2. A tesztelések során jól szerepelt járásokban több engedmény lehetne megfontolásra érdemes a szakemberek részéről. Az SMS általi ellenőrzést túl szigorúnak tartom. Ez nem helyes lépés. Én a gyerekeket már engedném iskolába, örülök annak, hogy a központi szakembergárda és az oktatási minisztérium is így gondolkodik. A kis üzleteket megnyitnám, talán szigorítani a nagyáruházaknál kellene. Úgy vélem, azok gócpontjai a vírus terjedésének.

 

3. A nemzetiség kérdésében az a véleményem, hogy egy demokráciában a polgár eldöntheti, hogy két nemzetiségűnek vallja-e magát, vagy csak egynek. Személy szerint nem vagyok ellene a két lehetőségnek, de nem is tulajdonítok neki nagy jelentőséget. Az illetékeseknek viszont dönteni kell a kérdésben, mert ez így zavart idéz elő az emberek között és ez nem jó. A probléma felidézi bennem a kettős állampolgárság kérdését, sajnos, nem tudok elmenni mellette szó nélkül. Azt, hogy Ficoék úgy reagáltak a magyar kormány által hozott lehetőségre, hogy aki felveszi a magyar állampolgárságot, elveszti a szlovákot, felháborítónak és alkotmányellenesnek tartom.

 

Agócs Gyula,Almágy polgármestere (MKP)

 

1. A községben a tesztelés jó eredménnyel végződött, nem volt pozitívan tesztelt személy egy sem. Amellett, hogy valamilyen felmérésnek lennie kell, a teljes tesztelést a továbbiakban feleslegesnek tartom.

 

2. A korlátozásokat a jelen időszakban szükségesnek vélem, de be kell tartani azokat. Az ellenőrzéseket nem tartom elégségesnek és hatékonynak. Nagyon megtanultuk a kiskapukat keresni és sajnos meg is találjuk őket. Problémát látok abban is, hogy az információ a fertőzött lakosokról nem jut el hozzánk, a hivatalba. Nem tudjuk, kik fertőzöttek, nem tudjuk, kinek kell segíteni, mely polgárunk szorul segítségre.

 

3. Nemzetiség csak egy lehet, egy ember nem lehet két nemzetiségű. Véleményem szerint mindenki vallja magát annak, amilyen nemzetiségűnek érzi magát.

 

Molnár Gyula, Tajti polgármestere (Most – Híd)

 

1. A tesztelés nálunk simán lement. Az eredmény is jó volt, 370  tesztelt személyből nem volt pozitív egy se.

 

2. A korlátozások szükségesek, de be kell őket tartani a népnek. Felelőtlenek az emberek. Megy mindenki, amerre lát. Ne legyen ez a jövés-menés. Nálunk a Tajti – Cered hátárátkelőn látok problémát. Nyitva van, de nem ellenőrzi senki. Így könnyen terjedhet a vírus. Az első esetben, még a múlt évben, beton torlasszal volt ellátva, most mehet mindenki szabadon. Fokozni kell az ellenőrzést. A pozitívan tesztelt személyekről sem tudunk semmit a községben. Ezelőtt tudtuk, hogy volt 30-40 személy, tudtuk, hogy kik azok, tudtunk rajtuk segíteni. Most nem.

 

3. Az a véleményem, hogy a lehetőség két nemzetiség bevallására maradjon meg a népszámlálásnál. Most már késő ebben a kérdésben máshogy dönteni. Problémát jelent az is, hogy az elektromos bejelentkezésre nincs még felkészülve a nép.

 

Rákosi János, Lénártfala polgármestere (MKP)

 

1. Lénártfala és Abafala polgárait teszteltük, de a teszteltek 8-10 százaléka idegen volt. 513 tesztelt személyből 2 volt vírus-pozitív. Ezt jó eredménynek értékelem és hasznosnak tartom. Legalább tudjuk, hogy hol tartunk.

 

2. Talán az üzletek kinyitását meg kellene fontolni. Mindet meg kellene nyitni, és nemcsak az élelmiszerüzleteket. Az SMS-ellenőrzéseket nem tartom szerencsésnek. A korlátozásokkal egészében véve egyetértek, viszont emelni kell az ellenőrzéseket.

 

3. Az embernek csak egy nemzetisége van. Más dolog az anyanyelv, véleményem szerint nem függ össze a dolog. Sürgetni kell a döntést a kérdésben, mert itt van a népszámlálás kezdete. Sok a nyitott kérdés, például, hogy hogyan jut hozzá az állampolgár a kérdőívekhez. Az emberek 10 százaléka tudja kezelni elektronikusan a kérdőívet, a többi számlálóbiztost igényel. Sajnos az iskolázások is el lettek halasztva, sok a kérdőjel. Bizonytalanság van abban is, hogy lehet elektronikusan bejelentkezni, be lesz-e biztosítva az adatok biztonsága, stb.

 

Köszönjük a válaszokat.

Mede Géza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.