Nyitókép: Körkép.sk

 

A Rimaszombati járás az országos tesztelés első körének eredményei alapján a jobb járások közé tartozott, míg a szomszédos Rőcei járást a rossz eredményei a járások másik felébe sorolta.

 

Felvetődik a kérdés, hogy mi okozhatta a vélhetőleg azonos feltételekkel bíró két járás közötti ilyen nagy különbséget? Erről kérdeztük a Rimaszombati Területi Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ) képviselőit, akikhez a két járás közegészségügyi felügyelete tartozik.

 

Mi derült ki a hivatal epidemiológiai osztályával folytatott beszélgetésünkből?

 hirdetes_300x300  

 

A Rimaszombati járás első körben mért pozitív tesztelési eredménye 0,66 % volt. Ez jó eredménynek számított, azt jelentette, hogy a járásban nem volt szükség második körös tesztelésre.

 

A hivatal kiértékelte a tesztelési eredményeket a járványügyi intézkedések meghozatala érdekében. Meghatározó volt az is, hogy az egyes települések között nem volt nagy különbség, nem volt markáns eltérés az átlagos pozitivitási arányszámtól.

 

A Rőcei járásban más volt a helyzet. Ott az első körben 2,23 % jött ki, ami jelentősen rosszabb szám, mint a rimaszombati. Amellett, hogy meg kellett ismételni a tesztelést, a hivatalnak sokkal mélyrehatóbban kellett foglalkoznia az eredmények elemzésével.

 

A Rőcei Városi Válságstáb határozatai alapján a hivatal (RÚVZ) hirdetményben (Vyhláška RÚVZ č. 24/2021 V.v.) hozott szigorításokat. Ezek érintették a gyerekek és fiatalok által látogatott létesítmények működtetőit, a nyilvános étkeztetési létesítmények működtetőit, de nem kerülték el a tömeges rendezvények szervezőit sem. A járás városainak és községeinek pedig a rendeletek ellenőrzésének szigorítását rendelte el a hivatal a hirdetményben.

 

A járás második tesztelésének eredménye 2,18% lett. A hivatal ezt is rossz eredménynek tartja, így folyamatban van a végleges eredmények további elemzése. A vizsgálatból vélhetően újabb szigorítási határozatok fognak születni az egyes kiugróan magas eredményt produkáló települések szintjén.

 

A kiugróan magas pozitivitású települések közé tartozik például Jolsva, ahol a második körben 4,65 %-os mért pozitivitás jött ki, míg Tornaljáncsak 3 víruspozitív személyt regisztráltak, abból 2 személy „külföldi” lakos volt. Így a mért eredmény 0,25 % lett, ami országos viszonylatban is jó eredménynek számit. A települések adatait a második tesztelés után már részletesebben elemzi a hivatal.

 

Megkérdeztük, mi az oka az ilyen markáns különbségnek a két járás között?

 

 

A hivatal úgy vélekedik, hogy az ok abban rejlik, hogy a Rőcei járásból nagyon sok ember dolgozik Csehországi bányákban, Osztrava környékén és Angliában..A hivatal monitorozza az angliai vírus-mutációt is, sajnos az eredmények nyugtalanítóak.

 

Minden az embereken múlik. A járványügyi intézkedések betartása is, ami nem mindig sikerül. A jövőre nézve fokozni kell az ellenőrzéseket, különben a régió nagyon elvörösödik és a helyzet tovább romolhat.

 

Mede Géza

Kép a szerző felvétele

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.