Nyitókép: Harcsás – szociális lakások, kép – Komárom közösségi oldala

 

Frissítve: 10.25 Komárom városában szombaton az önkormányzat szervezésében 12 helyen 14 mintavételi pont működött. A 14 állomásból 7 elsősorban az iskoláskorú és óvodás gyerekek szüleit, valamint az adott intézmény pedagógusait szolgálta. A többi mintavételi pont bárki számára elérhető volt, előre regisztrált és szabad helyekkel egyaránt.
Kiváló teljesítményt nyújtott az őrsújfalui csapat, ahol szombaton 841 mintát vettek le  – s ez a szám messze meghaladja az eddigi összes napi tesztelést. Hasonlóan jó eredmény mutatkozott a Matica-házban, ahol szombaton 672 mintavételt végeztek el.

A 5947 mintából 84 lett pozitív, ami 1,41% fertőzöttséget jelent.

 

Különös gondot jelentenek Komárom számára Harcsás település eredményei. Mivel az elmúlt két hétvégén is magasabb arányú volt a fertőzöttség ezen a területen, ezért a város külön figyelmet szentelt az itteni helyzet kezelésére. Két hete 5,73 %, a múlt hétvégén pedig 4,37 % volt az antigén tesztelések eredménye. A szombati eredmények viszont még nagyobb óvatosságra intenek, mivel a fertőzöttség komoly emelkedést mutat  –  177 mintából 18 pozitív, ami 10,17% ot jelent.

 

 hirdetes_810x300  

A komáromi közegészségügyi hivatal már az előző tesztelések alapján elrendelte a karantén-intézkedések betartását. A városi rendőrök az állami rendőrökkel együttműködve folyamatosan figyelik az ott élők mozgását, és nem engedik be azokat a személyeket a városba, akiknek nincs negatív tesztjük. A városi buszjáratok, melyek összekötötték e területet a várossal, átmenetileg nem közlekednek Harcsásra.

 

Harcsás településről tudni érdemes, hogy egy Komáromhoz tartozó külső, lakott terület a Duna partján.  A Vág és a Duna torkolatának közelében fekszik, a városközponttól mintegy 3 km-re.  Az erre haladó nemzetközi kerékpárútról ráláthatunk a településre, mely a régi időkben a tanyavilág részét képezte.  A szocializmus idején Harcsáson létesült a komáromi termelőszövetkezet gazdasági udvara, ami egy idő után megszűnt. Bő tíz évvel ezelőtt Komárom városvezetése a korábban gazdasági célokat szolgáló épületeket alakította át szociális lakásokká, mely mára siralmas képet mutat, és jelen helyzetben a COVID-19 egyik gócpontja.

 

Őszi kép Harcsás közelében. Fotó: Buday Mária

 

A városvezetés külön figyelmet szentel ennek a „városrésznek”, és az állami rendőrség bevonása után a katonaságot is megszólítja a helyzet kezelésére.

 

Nagyon reméljük, mielőbb sikerül itt is visszaszorítani a vírusfertőzést, és addig is távol tartani a karantén-kötelezetteket a város többi részétől.

 

A város iskoláinak alsó tagozatai hétfő reggel megnyíltak. Minden család egyéni döntésére lett bízva, hogy gyermeke bekapcsolódik-e a tantermi oktatásba. Az önkormányzat ehhez a szükséges feltételeket folyamatosan biztosítja, az érintett szülőknek pedig megvan a döntési joga.

Mivel Harcsás településen magas a fertőzöttség, így onnan a tanulók nem mehetnek iskolába, karanténban maradnak, míg nem változik az ottani helyzet. Velük a város szociális munkásai foglalkoznak.

 

Buday Mária,
Komárom közösségi oldala alapján

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.