A Rimaszombati járás azok közé a járások közé tartozik, ahol a járványhelyzet megengedte, hogy február 8-án a távoktatás helyett normális alaphelyzetben folytathassák az oktatást az óvodák, az alapiskolák alsó tagozatai és a középiskolák végzős osztályai.

 

Hogyan sikerült az „újrakezdés”? Elmentek-e elegendő létszámban a gyerekek iskolába? Milyen volt a hangulat? Éreznek-e a szülők felelősséget a gyerekük jövője iránt? Hogy sikerült a pedagógusok és a szülők tesztelése? Milyen problémákra mutatott rá az újrakezdés? Ezeket a kérdéseket tettük fel az iskolaigazgatóknak a járás déli részén.

 

Íme, a válaszok:

 

 hirdetes_300x300  

Agócs Péter, az Almágyi Alapiskola és Óvoda igazgatója

 

Iskolánk teljes szervezettségű alapiskola óvodával. Tartottunk az újraindulástól, de elmondhatom, hogy a fenntartónkkal, a községgel együtt már készültünk rá. Vártuk a nyitást, mert egyszerűen a távoktatásból már elegünk van. Nem mintha nem szeretnénk, hiszen a pedagógusaink végzik a kötelességüket, amit a járványhelyzet ró rájuk. Hétfőn tapasztaltam egy bizonyos fokú megkönnyebbülést, lelkesedést a pedagógusoknál, a gyerekek is örömmel jöttek. Legnagyobb örömben érthetően a szülők voltak, hiszen a távoktatás nagyon sok terhet rótt rájuk.

 

Örömmel tapasztaltam, hogy a gyerekek csaknem teljes létszámban eljöttek az iskolába (90%) és az óvodába (75%). A pedagógusok és a szülők tesztelése is simán folyt, a tesztelés tervezett volt, készültünk rá a fenntartónkkal együtt.

 

Most kevert oktatás folyik, ami nyilván igényes szervezést igényel, de nem látok nagy problémát. Úgy látom, itt mindenki egyként tudatosítja, hogy a gyerekek jövője a tét.

 

Kihasználom az alkalmat és szeretném javasolni a fentről érkező információk egységesítését. Ezek gyakran változnak, ami zavart idéz elő. Ezenkívül javaslom, hogy a tavaszi szünetet egy időpontban tartsák meg az egész országban, ez sok kellemetlenséget megelőzne a jelen helyzetben.

 

Rácz Ferenc, Gesztete község polgármestere:

 

Gesztete teljes szervezettségű alapiskolával és óvodával rendelkezik, ahol távoktatással folyik a tanítás. Ez nem változott most hétfőn sem, a szülők ugyanis nem járultak hozzá a normális tanítási rezsim elindításához. Hetvenkét szülő aláírása fekszik előttem, akik félnek, hogy a gyerekek elkapnák a vírust. Sajnálom a helyzetet, de ez van.

 

Orosz István, a Rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola igazgatója:

 

Teljes fokú, jogi alapon működő alapiskola vagyunk 1-9 osztállyal. Az oktatás két helyen folyik, a Šrobár utcában és a Novomestský utcában. A gyerekek 66–70 százaléka jött el az első napon iskolába. De úgy látom, ez a szám növekedni fog, mert sok szülő még nem volt tesztelésen. Nagyon örülünk a kezdésnek annak ellenére, hogy a távoktatás színvonala már sokkal jobb, mint amilyen kezdetben volt. Azt tapasztalom, hogy a gyerekek is, de főleg a szülők örülnek a legjobban. Sehol nem tapasztaltam, hogy akadályozták volna az oktatás kezdését.

 

Amin talán javítani lehetne, az a pontosabb információ az iskolaügy részéről. Azt tapasztalom, hogy Magyarországon sokkal világosabbak, egyértelműbbek a rendelkezések. A tavaszi szünet terminusát javaslom egységesíteni. Ha nem fog romlani a járványhelyzet, örülnék, ha mi dönthetnénk el, hogy mehetnek-e a felső tagozatosok iskolába.

 

Jarina Kochanová, a Rimaszombati Városi Hivatal osztályvezetője:

 

A Területi Közegészségügyi Hivatal a járást II. vírusfokozatba sorolta, ami azt jelentette, hogy nyithatnak az iskoláink. Így iskoláinkban már a múlt hét folyamán készültek a kezdésre. Az igazgatók felmérést végeztek, azt tapasztalták, hogy a szülőknek fontos a gyerekeik jövője. Úgy látjuk, el is jöttek szép számban a gyerekek. A szülők számára 9 helyen volt bebiztosítva a tesztelési lehetőség a városban. Nagy érdeklődést tapasztaltunk, kevés szülő nem teszteltette le magát időben.

 

Sajnos a Dúsa úti iskolában csak 2 gyerek jelent meg hétfőn. A szülők nem engedték a gyerekeiket iskolába. Az igazgatónő kérdésére ezt azzal indokolták, hogy egy hét múlva úgyis szünet lesz. Hogy mi lesz a szünet letelte után, azt nem tudja az igazgatónő se. A szomorú az, hogy itt a távoktatással is gondok vannak, mert sok gyerek a család rossz szociális helyzete miatt nem rendelkezik odahaza megfelelő technikai eszközökkel.

 

Mede Géza

 A képen Tompa Mihály szobra Rimaszombatban.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.