Nyitókép: Körkép.sk

 

Az idei tél február közepéig fehér hótakaró nélkül hagyta Komárom környékét.  Igaz, kisebb  szálingózás néhány alkalommal megörvendeztette a vágyakozó gyermekeket, hogy hóangyalt készítve ismerkedjenek ezzel a téli égi csodával, de sosem maradt tartós. Így a szánkóknak ezen a télen sem nem akadt sok dolga, kimaradt megint, hogy sikongó, kipirult gyerekeket szállítsanak a domboldalról.

 

Február második hetében azonban reménykedtünk a hóesésben, mert szibériai eredetű sarkvidéki fagyos levegő köszönt be hozzánk, mely keleti tájainkra havat is hozott, de számunkra csak a szokatlan, fogvacogtató száraz hideg maradt. Éjszaka akár -20 fokig is lesüllyedt a hőmérséklet. Hétvégére viszont ennek eredményeként kitisztult a szürke égbolt, és szikrázó téli napsütés csalogatta ki az embereket a természetbe.

 

 hirdetes_300x300  
A Holt-Vág télen
Kirándulók, apa és fia

 

Komárom környékének kedvelt kirándulóhelye, a Holt-Vág, hó hiányában is csodálatos téli képet mutatott. A tóvá szelídült hajdani folyóág befagyott víztükre a biztonságos korcsolyázásra ugyan még nem adott lehetőséget, de pompázatos világba vitte a természetkedvelő embert. A táj csendes volt, Bálint nap alkalmával csupán néhányan sétáltak erre, többnyire kettecskén, de főképp szülő – gyermek párosításban.

 

Ritka szórakozásként, férfivá serdülő fiatal fiúk kisebb jégdarabokat, vagy lapos kavicsokat csúsztattak a befagyott víztükrön, amelyek (bizonyára valamelyik fizikai törvény okán) magas, sípoló, fütyülő hanggal száguldottak előre. Az álomba szenderült csendes téli tájban feltörő hang egy valóságon túli világba varázsolta az idetévedt embert. A tóra boruló parti növényvilág rezdületlensége csupán fokozta a különös élményt.

 

A kocogók kedvelik a Holt-Vág menti ösvényt
Idilli környezet a hétvégi pihenésre

 

Időnként a madarak csicsergésének napfénytől ittas dallama talán már az eljövendő tavaszt ígérte, ám a fehér hótakaró – úgy március elejéig – még most sem lenne késő. Persze a ragyogó napfény az adott pillanatban mindenért kárpótolt, hiszen testre és lélekre egyaránt gyógyír napjaink zárt világában.

 

A gazdi sem veszett el
A természeti elemek sajnos nem ismernek tréfát. Csak kellő óvatossággal barátkozhatunk …

Apa és lánya kutyussal

 

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.