A Kemence Hagyományőrző Egyesület valamint a Pro Futuro Villa Kezw társaság február 15-én online rendezvényt tartott „Pajtával és tájházzal a hagyományok megőrzéséért” címmel.

 

A Dél-Komárom településrészét képező Szőny község egyesülete, valamint a Bátorkeszi székhelyű társulás az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásának elnyeréséért sikeresen pályázott, ahová közös projektet nyújtottak be.

Mint a Rába-Duna-Vág  ETT által koordinált magyar-szlovák Kisprojekt nyertes pályázói még 2019 májusában megkapták a támogatási szerződéseket, amely azonban adminisztratív – illetve járványügyi okokból – idén, április végéig kerül kivitelezésre.

 

Bátorkeszi asszonyok

 

 hirdetes_400x285  

A február közepén megtartott online rendezvény a pályázati pénz felhasználásáról nyújtott tájékoztatást, amely iránt mindkét faluközösség nagy érdeklődést mutatott.

 

A beszélgetést a két civil szervezet vezetője, Schmelczné Bajmóczi Ildikó és Bzsoch Gizella nyitotta meg, köszöntőjük után ismertették programpontjaikat, majd részletesen beszámoltak eddigi tevékenységükről.

 

A szőnyi Kemence Egyesület évek óta sokszínű tevékenységet fejt ki. Különböző szakkörökben, klubokban találhatják meg kicsik és nagyok az érdeklődésüknek megfelelő elfoglaltságot. Számos kézműves foglalkozás, gasztro-klub, közösségi kert, gyermek bábcsoport biztosítja az egyéni kiteljesedést, amely ugyanakkor közösségépítési célokat is szolgál.

 

Az egyesület saját tájházában, egy idilli falusi környezetben őrzi Dél-Komárom környékének hagyományait, történelmét, továbbá népszerűsíti a helyi élelmiszer előállítását, kézműves termékek készítését.
A jelenleg elnyert ingatlan-beruházás egy pajta felépítését szolgálja majd, amely kézművesek bemutatkozására, tanfolyamok, képzések szervezésére biztosít teret.

 

Bátorkeszi községben 2014 tavaszán alakult meg a Pro Futuro Villa Kezw Polgári Társulás, amelynek tagjai a falu történelmével, hagyományaival, néprajzával kezdtek foglalkozni. Az egyesület fő céljául tűzte ki, hogy kialakítson egy tájházat, amely falumúzeumként is funkcionál. Mindez napjainkra valósággá vált.

 

Varga Júlia festménye

 

2016-ban találták meg a megfelelő házat, mely az utolsó parasztházak egyike Bátorkeszin.  Természetesen mindez anyagi forrásokat igényel, ezért még ugyanezen a nyáron hivatalos gyűjtést hirdettek az épület megvásárlására. A faluközösség 10 eurós „téglajegyekkel” támogathatta a kezdeményezést, valamint e célra fordítandó jótékonysági bálokat szerveztek, emellett a helyi kézművesek portékáik értékesítésével járultak hozzá az anyagiakhoz. Az épület megvásárlását jelentős összeggel támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériumába is, amely által a kitűzött cél valósággá vált.

 

Most a társulás nagy munka elé néz, ugyanis az Interreg pályázaton elnyert 15 ezer euró a tájház felújítását szolgálja. A parasztház vályogtéglából készült, klasszikus beosztással, két szoba, középen konyha, hosszanti irányban oszlopos ganggal.

 

Mint azt a Pro Futuro Villa Kezw Polgári Társulás vezetőjétől megtudtuk, a szőnyi és a bátorkeszi hagyományőrző egyesület véletlenszerűen ismerkedett meg egymással.

 

Nátek Eszterke – népdalénekes

 

Bzsoch Gizella a ház megvásárlásával egyidőben folyamatosan kereste a lehetőségeket, hogy ismereteket gyűjtsön, tapasztalatot szerezzen hasonló szervezetek munkájáról.

 

A Kemence Hagyományőrző Egyesület tevékenységébe először a dél-komáromi televízió műsorán keresztül pillanthatott be, majd pedig annak vezetőjével Schmelczné Bajmóczi Ildikóval egy konferencián ismerkedett meg, mely a helyi identitásra fókuszált.

 

Ezt követően a két határközeli település szervezetei rendszeresen látogatták egymás rendezvényeit.
A Kemence Egyesület bábcsoportja már három alkalommal fellépett Bátorkeszin, a bátorkeszi asszonyok viszont ellátogattak Szőnybe, hagyományos húsvéti kalácsokat sütni. Emellett egy családi nap keretén belül Varga Júlia, bátorkeszi születésű amatőr festőművész alkotásait mutatták be, amelyek közül nagyon sok a népművészet elemeit hordozza magán.

 

A hasonló tevékenység, a közös érdeklődés alapozta meg, hogy a Kemence Hagyományőrző Egyesület valamint a Pro Futuro Villa Kezw PT közös programmal induljon az Interreg V-A pályázaton.


A bátorkeszi szervezet vezetőjétől megtudhattuk, hogy az elnyert pénzösszeget elsősorban a tájház épületének a felújítására használják fel. Mindez nagyon sok munkát igényel, mert szükségszerű az épület parasztház jellegének a visszaállítása, nedves falainak szigetelése, a villany, a gáz, a vízvezetékek revíziójára. A ház első szobáját meghagyják„tiszta szobának”, emellett a konyhát, és a hátsó szobát is korhű bútorzattal szándékoznak berendezni. A helyiségek a hagyományok ápolásával összefüggő közösségépítést szolgálják a jövőben, valamint teret adnak ilyen jellegű kiállításoknak.

 

Varga Júlia festménye

 

Rendbe kívánják hozni a nyári konyhát, a melléképületeket, az ólakat, amelyekben baromfit szeretnének tartani. A házhoz tartozó nagy kertbe pedig őshonos gyümölcsfákat szándékoznak ültetni, és azok terméseit a távolabbi jövőben lekvárnak, befőttnek eltenni. Mindez természetesen a közösségi összejöveteleket szolgálja majd.

 

Természetesen mindkét hagyományőrző egyesület tovább kívánja fűzni a barátság szálait, céljuk egymás rendezvényeit látogatni, valamint egymást erősíteni, támogatni.

 

Mindez nagyon szép és nemes cél, mert aki fákat ültet, az a jövőbe tekint. És aki barátságokat ápol, élvezheti majd annak gyümölcsét.

 

Buday Mária

Képek a bátorkeszi szervezet közösségi oldaláról

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.