Az elmúlt hét közepén kihelyezték Komárom városának első kupakgyűjtő szívét, az Eötvös utcán, a hetes lakótelepi könyvtár szomszédságában. A városvezetés ígérete szerint, amennyiben a kezdeményezés hasznosnak mutatkozik, újabb fémszívek kerülnek kihelyezésre, melyeknek helyszíneit a lakosság javaslatai alapján határozzák meg. A piros szívecskében összegyűjtött kupakokat jótékonysági célra továbbítják majd.

 

Nos, amint az elmúlt pár nap példája mutatja, máris nagy népszerűségnek örvend a kupakgyűjtő, hiszen csütörtök estére harmadáig, vasárnap – február 28-án pedig csordulásig telt színes kupakokkal. A vasárnap délután érkező szorgos gyűjtők már nejlontáskáikkal együtt rögzítették „hozományukat” a tároló rácsozott falára, ugyanis az elérte maximális befogadóképességét. Remélhetőleg kiürítését követően is ilyen lelkesedéssel folytatódik a gyűjtés.

 

Kupakgyűjtés Komáromban

 

A kupakgyűjtő szív ötlete Dániában született meg sok évvel ezelőtt, és napjainkra már számos szlovákiai és magyarországi településen megtalálható.

 hirdetes_810x300  

 

A jó célt szolgáló kezdeményezés ökológiai és karitatív jelentősége mellett kedves utcadísze a városnak, emellett a gyerekek (és felnőttek) környezeti nevelésében is fontos szerepet tölthet be.

A fémszívben összegyűlt kupakok értékét súlyos betegséggel küszködő gyermekek, valamint azok családjainak megsegítésére fordítják.

 

Kupakgyűjtés Komáromban

 

A műanyag flakonok kupakjai minőségi anyagból készülnek, felvásárló értékük viszonylag magas, tehát van irányukba piaci kereslet. Az újrahasznosítással foglalkozó üzemek ezeket a hőre lágyuló műanyagokat újraolvasztják, amelyekből aztán új termékeket, például szállítást szolgáló ládákat, szemeteskukákat, vödröket, öntözőkannákat, lapátokat és számos egyéb használati tárgyat állítanak elő.

 

És hogy mit is gyűjthetünk?

 

Főként az ásványvizek, valamint a különféle üdítőitalok flakonjainak kupakját, de ezek mellett a dobozos gyümölcslevek és tejek, tejtermékek kupakja is gyűjthető, továbbá a flakonos mosószerek, öblítők, tisztítószerek, samponok és tusfürdők csavaros kupakjai is megfelelőek.

Persze, az lenne az igazi, ha a rengeteg cukrozott üdítőt, meg az egyéb, gyakran felesleges, műanyag csomagolású termékeket meg sem vásárolnánk, de ha már úgyis megvettük, adott a lehetőség, hogy részt vegyünk ezek újrahasznosításának kezdő szakaszában.

 

Kupakgyűjtés Komáromban

 

Nagyon jó, ha együtt tehetünk ilyen aprócska dolgot városunk tisztaságáért, és nem másodlagos szempont, hogy a környezetünk védelme mellett a fémszív közvetítésével gyermekéletek mentésének lehetünk részesei.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.