Nyitókép: Komárom hivatalos oldala

 

Szomorú, ám valós tény, hogy hosszú évek óta megoldásra váró gondok sora kapcsolódik a komáromi kikötőhöz. Most azonban annak lehetünk tanúi, hogy az előző évben elkezdődött tervezési folyamatok idén is folytatódnak.

 

Mint ismeretes, 2020 decemberében a közlekedésügyi minisztérium és Komárom városa „Együttműködési szándéknyilatkozatot” írt alá, Komáromban, a Tiszti pavilon dísztermében. A nyilatkozat témája a komáromi kikötő fejlesztési terve volt, melyet Andrej Doležal közlekedésügyi miniszter aláírása fémjelzett, akit az említett találkozón Katarína Bruncková képviselt. Az államtitkár hangsúlyozta, az együttműködési szándéknyilatkozat aláírása biztosítékot jelent az önkormányzat és az állam közötti folyamatos kapcsolattartásra, az érintett témát illetően.

 

 hirdetes_300x300  

Keszegh Béla polgármester értékelte a minisztérium hozzáállását, hiszen Komárom életében rendkívül fontos, mind gazdasági, mind turisztikai szempontból a kikötő megújulása. Azonban e komplexumnak olyan helyszínt tartanának elfogadhatónak, amely nem terheli a város közúti forgalmát, továbbá, fontosnak tartja, hogy a Vág–Duna torkolati térsége a város lakóinak szabadidős tevékenységét szolgálja, amelyhez egy kishajó-kikötő is kapcsolódhatna.

 

Vág–Duna torkolata

 

Az államtitkár asszony a megbeszélésen leszögezte, a közlekedésügyi minisztérium és a Kikötő Rt. (Verejné prístavy a.s.)  szakmai csoportjai azon munkálkodnak, hogy véglegesítsék azt a stratégiai tervet, amely meghatározza a kikötő legmegfelelőbb helyszínét.

 

Nos, ezen előzménynek tükrében, március 23-án, Komárom város hivatalos oldala tájékoztatása szerint folytatódtak az egyeztetések a kikötő revitalizációjával kapcsolatosan.
A terepi megbeszélés a Vág–Duna torkolatánál történt, amelyen részt vett Ács Zoltán, a  Kikötő (Verejné Prístavy) elnökségének elnöke, Kiss Roman, államtitkári tanácsadó, valamint Keszegh Béla polgármester és Molnár Marian képviselő. Továbbra is hangsúlyt kapott, a Master Plan elkészítésében, hogy a Duna-rakpart közlekedési terhelése elfogadható legyen a város számára, és a „Spiccet” (a folyók torkolata által behatárolt területet) ne egy üzemanyagtöltő állomás foglalja el, (mint jelenleg), hanem a komáromi családok rekreációs helyszíneként szolgáljon.

 

Mindemellett értékelték azt is, hogy a teherforgalmat bonyolító kikötő újraélesztése természetesen ismét egy komoly gazdasági lehetőséget kínál.  A komáromi kikötő minden időben fontos gazdasági és közlekedési csomópontnak számított, és Szlovákiában ma is Pozsony után a legfontosabb folyami csomópont.

 

 

Komárom óriási hagyománnyal rendelkezik a vízi forgalom és kereskedelem területén, az előző évszázadokban ennek kapcsán gazdagodtak meg az ügyes komáromi kereskedők. Gondoljunk csak Jókai Mór Aranyemberére, mely egy csodás világot tár elénk, de e szép történetnek megvoltak a valóságos alapjai is.

 

Jó lenne, ha a felújítandó kikötő hozadékával fellendülne Komárom gazdasági és turisztikai élete, és pezsgő hangulat jellemezné e folyóparti települést. Komárom lakói hosszú évek óta várják, hogy pihenő övezet gyanánt birtokukba vehessék a Vág–Duna deltatorkolatának csodálatos környékét. Emellett reménykednek, hogy a közeli jövőben egy gyönyörű Duna-korzó vonul végig a folyópart városi szakaszán.

 

A hetes lakótelepi övezet pedig annak örülne úgy szívből, ha a Duna-korzó egészen a Pozsonyi Kapuig húzódna. Az idősebb korosztály tagjai azonban félve álmodoznak, hogy egyszer még sétálhatnak azon. Persze, ha egy aprócska lendületet is tapasztalnak, mint a jelenlegi, a remény azért fel-felcsillan …

 

Buday Mária

 

A komáromi kikötő fejlesztéséről a következő podcastban Keszegh Béla polgármestertől hallhat részletesebben:

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.