Nyitókép: Körkép.sk

 

Rimaszombat városának nagy terhet jelent a volt internátus impozáns épületének a kihasználatlansága. Az egyik legforgalmasabb bekötőút mellett húzódó épület immár egy évtizede üresen áll, lassan romossá válik. A város tulajdonában levő ingatlant ma egerek, patkányok és madarak lakják. A polgármester tájékoztatása szerint mintegy húsz hajléktalan is tanyázik benne.

 

A 2018-as helyhatósági választások megmozgatták a várost. A jelöltek, de a megválasztottak is érezték, hogy a népakarat sürgeti az internátus rendbetételét. Mindenki elismerte, hogy valamit tenni kell az épülettel, ebben nem is volt vita az érintettek között.

 

A gond akkor keletkezett, amikor az új épület rendeltetése került szóba. Jozef Šimko polgármester bérlakásokat akart benne kialakítani, az ambiciózus, fiatal képviselők (Merjünk gyorsítani) csoportja pedig öregotthont.

 hirdetes_810x300  

 

Jozef Šimko polgármester jelentős aktivitást fejtett ki az elképzelése érdekében. Tanulmánya alapján 123 lakást lehetne kialakítani az épületben fiataloknak – ún. kezdő-lakásokat. Felértékeltette az épületet, amely eszerint 480 ezer eurót ér. Tárgyalt kivitelezőkkel, akik az állami lakásépítési program támogatásával felépítenék a lakásokat. Tárgyalt az Állami Lakásalappal jelentős összegű kölcsönről. Állítása szerint 70 kérvény van leadva lakásokra az igénylők részéről. Továbbá arra számított, hogy az Állami Büntetésvégrehajtási Intézet részéről is igény lesz lakásokra, amely jelentősen bővítené kapacitását a városban.

 

Az új képviselők csoportjának más volt az elképzelése. Ők egy komplex módon kiépített szociális otthont szerettek volna a szeniorok részére. Állításuk szerint elképzelésük összhangban van az előírásokkal. Tárgyalásokat folytattak a finanszírozással kapcsolatban, ami véleményük szerint nem lesz akadályozva. A következő hétéves tervezési időszakban ugyanis az Unió többmilliárd eurós költségvetéssel számol Szlovákia számára. Tanulmányt készítettek, amely szerint a beruházás része lenne az öregotthon, konyhával, orvosi szolgálattal, stacionárral és parkolóval az épület mellett.

 

Az azóta eltelt időben vita folyt városi berkekben arról, hogy melyik elképzelés a jobb, helyesebb, döntés még nem született.

 

Két dologban viszont változott a helyzet.

 

A múlt évben a képviselők csoportja elvégzett egy felmérést a lakosság körében arról, hogy melyik elképzelést támogatják. 3600 polgárt kérdeztek meg, ebből 2100 szociális létesítményt akar. Szerintük ezzel el is dőlt a vita, mert az emberek akaratát figyelembe kell venni.

 

A másik jelentős tényező, amely befolyásolja a döntést, a lakások kérdése. A kérelmezők száma azóta nem emelkedett. Problémás lett időközben az Állami Büntetésvégrehajtási Intézet építkezése és ezzel persze az igénye is a lakásokra. Nagyon sok fiatal a családi házak építése mellett döntött, ők most az új építkezési telkek jóváhagyására várnak.

 

Bizonyára ezek a tényezők okozták, hogy Jozef Šimko polgármester az április 6-án befejeződött képviselőtestületi ülésen már beleegyezett a szociális otthon építésébe. Kifejtette, hogy tiszteletben tartja a polgárok többségének a véleményét, csak már mozduljon meg a volt internátus körüli bizonytalanság. Kérte a képviselők csoportját, indítsák el az akciójukat, egyben figyelmeztette őket, hogy egyáltalán nem biztos benne, hogy be fogják tudni fejezni. Szerinte ugyanis nagyon sok a fékező hatású előírás az ilyen beruházásoknál, amelyek sokszor még ellentétesek is egymással.

 

Mede Géza

Kép a szerző felvétele

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.