Nyitókép: ahojkomarno.sk

 

Komárom városa a biztonságos nyitás érdekében javaslattal fordult Ján Mikas tiszti főorvoshoz. A város szerint a kezdeményezés pilóta jellegű lehet, amelynek tapasztalatai nemcsak az ország, de akár más országok számára is hasznosak lehetnek.

 

A város elképzelése szerint 3 szintű biztonsági lépcsővel kezdődhetne el a nyitás. Elsőként kinti rendezvényekről lenne szó – sportesemények, kinti kulturális programok, szolgáltatások – , amelyek járványügyi szempontból is jobban kezelhetőek.

 

 hirdetes_810x300  

A nyitás alapja lehet a következő hármas biztosítása:

 

  1. Oltási igazolás/90 napnál nem öregebb igazolás a betegségről/friss antigén- vagy PCR-teszt
  2. Biztonságos távolság tartása
  3. Megfelelő védőeszköz, FFP2 reszpirátor használata, fertőtlenítés.

 

Ezen feltételek mellett kér Komárom városa engedélyt a következő események megszervezéséhez úgy, hogy az önkormányzat biztosítaná a fenti háromszintű biztonsági lépcsőt:

 

  • A helyi focicsapat mérkőzései – kinti lelátón, a nézők közt kellő távolsággal, belépés csak aznapi negatív antigénteszttel a városi rendőrség felügyelet mellett, FFP 2 reszpirátorban.
  • Kinti kulturális rendezvények – kinti lelátón, a nézőszám korlátozásával, a nézők közt kellő távolsággal, belépés csak aznapi negatív antigénteszttel a városi rendőrség felügyelet mellett, FFP 2 reszpirátorban.
  • Szolgáltatások az éttermi teraszokon – kinti területen, a vendégek közt kellő távolsággal, belépés csak aznapi negatív antigénteszttel.
  • A helyi bolhapiac teljes működése – belépés csak aznapi negatív antigénteszttel a városi rendőrség felügyelete mellett, FFP 2 reszpirátorban.
  • Egyházi szolgálatok (beltéri esemény) – a hívők közt kellő távolsággal, belépés csak aznapi negatív antigénteszttel, FFP 2 reszpirátorban.

 

A város meggyőződése, hogy a nagy számban végzett antigéntesztelésnek – ahogy a szakemberek is javasolják – nem a büntetésre kéne épülni, hanem a jutalmazásra. Véleményük szerint nem az ellenőrzés fenyegetettsége tudja bevonni igazán a lakosokat, hanem az a tény, hogy ezzel további lehetőségek nyílnak meg előttük. Lehet ez egy focimeccs, egy vasárnapi istentisztelet vagy egy kávé a belvárosi teraszon.

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.