Nyitókép: Körkép.sk

 

Több hónapos szünet után áprilistól újra lehet használni Losonc közkerékpár hálózatát, melyet tavaly júniusban adták át – akkor még kísérleti jelleggel a város lakosainak. A Zöld Kerékpár (Zelený bicykel) megnevezésű projekt működtetője a Besztercebányai Kerületi Fejlesztési Ügynöksége (Rozvojová agentúra BBSK) és a Losonci Városi Hivatal.  Az azt követő néhány hónap a kedvező fogadtatás mellett számos kellemetlen tapasztalatot is magával hozott.

 

 

Sokan visszaéltek az átadáskor kapott szabad, azaz ingyenes 1000 perccel, sok kerékpárt megrongáltak, aminek eredményeként a vandalizmus terjedésének további megakadályozása érdekében a város ideiglenesen leállította a kerékpárok használatát.

 hirdetes_400x285  

 

 

Az induláskor a hálózatnak 11 parkolóhelye volt, melyeken 44 kerékpárt lehetett igénybe venni. A múlt évben összesen 1591 kerékpáros vette igénybe a szolgáltatást, akik összesen 2712-szer kölcsönöztek városi kerékpárt.

 

 

A kerékpárállomások száma  2021-ben eddig 4 parkolóhellyel bővült (az Irtványosi egészségügyi központnál, a Novomesky utcában, a Köztársaság téren, Budovateľov utca), a használható kerékpárok száma pedig 59-re emelkedett. A projekt fő menedzsere Pavol Baculík, a város alpolgármestere elmondta, hogy további két állomás kialakítását tervezik az autóbusz és vasúti állomások mellett.

 

 

A kezdeti tapasztalatok alapján a fenntartó és működtető szervezetek jelentősen szigorítottak a használati szabályzaton. Valamennyi állomáshelyet kamerarendszer figyeli, a használat alapfeltétele a kerékpáros regisztrációja a rendszerben. Megerősítették a kerékpárok védelmét a tolvajokkal szemben, a rendszer képes megosztani a  használatban lévő kerékpárok helyét a rendőrséggel. Biztosítva van a kerékpárok rendszeres fertőtlenítése is.

 

 

A rendszerben jelenleg 1724 kerékpáros regisztráltatta magát, a kölcsönzés díját a rendszer igénybevételével mobilte-lefonon is lehet téríteni. Ezt az állomásokon található berendezésen keresztül is meg lehet tenni.

 

 

A kerékpárokat bármelyik állomáson lehet kölcsönözni és bármelyik állomásra vissza lehet vinni (utóbbi természetes feltétele, hogy ott legyen szabad parkoló hely.) Az elmúlt napokban szerezett tapasztalataim azt mutatják, hogy ilyen tekintetben nincs gond. Láttam viszont olyan fiatalokat, akik korántsem úgy bántak az eszközzel, ahogyan azt az igényelné.

 

 

A kerékpárok egyszeri használati díja maximálisan 30 perces közlekedést tesz lehetővé. A havi díj 1000 szabad percet, az éves használati díj pedig 20 000 szabad percet foglal magába.

 

 

A hálózat egyik legfontosabb célja, hogy úgy az idősebb, mint a fiatal korosztály tagjai között növelje a kerékpáros közlekedés iránti igényt. Van olyan terv is, hogy kerékpáros városnéző sétákat is fog szervezni. Bővülni fog a kerékpárutak száma is, megkezdték a Losonc-Gács és a Losonc Vidafala kerékpár-útvonalak kiépítését.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.