2021. április 26-án a Tiszti Pavilon dísztermében díjátadó ünnepségre került sor, amelyen a város legérdemesebb polgárait tüntették ki.

 

Az ünnepség a hagyományok tekintetében a Komáromi Napok rendezvénysorozat részét képezi, kezdőnapja pedig április 26, amikor is az 1849-es dicső tavaszi hadjárat komáromi csatájára emlékezünk. E sorsdöntő ütközetben az egyesített magyar honvédcsapatok megtörték a túlerőben lévő osztrák haderő hathetes komáromi ostromzárát, s e győzelmes emléknap adta méltó kezdetét az ünnepségsornak.

 

A rendezvény hivatalos nyitánya a vírusválságig a helyi és a dél-komáromi képviselőtestület közös ünnepi ülésével indult, ez a forma sajnos most nem valósulhatott meg. A városvezetés azonban úgy döntött, hogy az arra érdemes polgárokat most is elismerésben részesíti, és odaítéli a Polgármesteri díjat, a Pro Urbe –díjat, valamint a Díszpolgári címet.

Díszőrség Komárom zászlajával

 

 hirdetes_810x300  

A Tiszti Pavilon dísztermében megtartott 25. rendkívüli képviselőtestületi ülést Keszegh Béla, Komárom polgármestere nyitotta meg, majd a Városi Hivatal főosztályvezetője Bajkai János  ismertette a díjátadó ünnepség menetét.

 

Keszegh Béla köszöntő beszédében méltatta az díjazottak érdemeit, de általánosságban is értékelte a jelenlegi nehéz időszakban a városért tenni akaró emberek tevékenységét, akik között ott vannak az orvosok mellett a gyógyszerészek, pedagógusok, művészek. Komáromot, amely város Jókai Mórt is díszpolgárának tudhatja, egy különleges helynek nevezte, ahonnan sosem hiányzott a tettrekészség, a jószándékú emberek előremozdító ereje.

 

Az ünnepi beszédet és méltatásokat követően a díjak átadására került sor.

 

díszpolgári cím elnyerésére Komárom városa Albert Sándor professzort tartotta méltónak. E megtisztelő cím olyan személyeknek adományozható, akik nem e város szülöttei, de munkásságukkal hozzájárultak Komárom fejlődéséhez, jó hírnevének növeléséhez.

 

Albert Sándor személyét Komáromban a Selye János Egyetem 2004-es megalakulása kapcsán ismerhettük meg. A nagykaposi születésű professzort diákévei Kassa városához kötik. 1966-ban gépészmérnöki oklevelet szerzett, előbb középiskolai tanár, majd pedig a kassai Műszaki Egyetem tanszékvezető docense lett. Innét került Komáromba, ahol 2004 – 2008 között a Selye János Egyetem alapító rektoraként felvállalta az egyetlen felvidéki magyar tanítási nyelvű egyetem beindítását és működtetését. Albert Sándor az intézmény élén kifejtett tevékenységével érdemelte ki a Komárom díszpolgára címet. A professzor a járványhelyzet miatt nem tudott személyesen jelen lenni az ünnepségen, a díjat egy későbbi időpontban veszi át.

 

A Komárom városa által odaítélt Pro Urbe díjat azok a személyek kaphatják meg, akik a helyi közösség, valamint a város érdekében kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki.

 

Keszegh Béla és Klemen Terézia

 

A párkányi születésű Klemen Terézia az ELTE bölcsészettudományi karán végzett, családalapítás kapcsán került Komáromba, és hosszú évekig középiskolai tanárként tevékenykedett. Pedagógiai hivatása mellett aktívan hozzájárult Komárom kulturális életének fellendüléséhez, többek között a 2012-ben általa alapított Lehár Ferenc Polgári Társulás elnökeként nagyon sokat tett a Lehár-kultusz felélesztéséért. Mint köztudott, a híres operett-király születése városunkhoz kötődik, s ez a tény magában hordozza nevének helyi szintű éltetését. Ezt felismerve, Klemen Terézia nevéhez kapcsolódnak olyan közösségélénkítő, szórakoztató, s egyben magas színvonalú zenés programok, mint a Lehár Napok, a Lehár Nyár, a Lehár bál, különféle operett-gálák, amelyekre a nagyközönség soraiban széleskörű érdeklődés mutatkozik.

 

Klemen Terézia 2020-ban Margithay Zoltánnal közösen, társszerzői együttműködésben  adta ki  Az operettkirályLehár Ferenc életútja című könyvet. A város kulturális életében kifejtett tevékenységéért Klemen Teréziát a Pro Urbe díjjal tüntették ki.

 

Keszegh Béla polgármester és Klemen Terézia

 

Ebben az esztendőben polgármesteri díjban három személy részesült.  Gráfel Lajos helytörténész, műemlékvédő, folytonosan tevékenykedik a város történelmi értékeiért. Nevéhez kapcsolódik többek között az erődrendszer revitalizációja, valamint idén jelent meg Komárom története képeslapokon című kiadványa, mely a nagyközönség előtt is nagyon népszerű. A helytörténész az ünnepségen nem tudott jelen lenni, a díjat egy későbbi időpontban veszi át.

Komjáthy Hajnalka a komáromi kórház vezető gyógyszerésze szintén polgármesteri díjban részesült. A gyógyszerész tudományos tevékenységével sikeresen szolgálja a nehéz helyzetben lévő egészségügyet. Vezetésével a kórházi gyógyszertár laboratóriumában többfelé hiánygyógyszert képesek előállítani, március óta már a Dexamethason COVID-19 ellen is hatásos gyógyszert is szintén önállóan készítik. A város a díjjal tiszteletteljes nagyrabecsülését fejezte ki.

 

Komjáthy Hajnalka

 

Szintén polgármesteri díjban részesült Petr Frantisek, a Komáromi Művészeti Alapiskola igazgatója, aki sokat tett azért, hogy a művészeti nevelés ebben a nehéz időben is zökkenőmentesen történjék, hasonlóan a korábbi években nyújtott magas szintű tevékenységhez.

 

Petr Frantisek veszi át a polgármesteri díjat.

 

A díjazottak nevében Klemen Terézia mondott köszönetet, hangsúlyozva a kultúra, a művészetek fontosságát, melynek hiányát sajnos a világjárvány miatt megtapasztalhatjuk.

Az díjátadó ünnepséget Korpás Éva népdalénekes, valamint fia, Lakatos Áron ifjú hegedűművész varázsolták hangulatossá.

 

Korpás Éva és Lakatos Áron

 

Az ünnepi rész után a legsürgősebb témákat vitatta meg a városvezetés. Ilyen az éppen aktuálissá vált nyári teraszok, valamint az egész éves teraszok nyitása, melyeket az újonnan szabott irányelvek alapján a képviselő testület jóváhagyott.

 

A Komáromi Napok hagyományossá vált, fesztiváljellegű programjai sajnos elmaradnak, de adott a remény, hogy leküzdjük a vírust, és jövőre már helyt kap a szabadtéri színpadi zene, a sport, a népművészeti kirakodóvásár, a borászat, és vidám népünnepélytől lesz ismét hangos az egész város.

A jelen körülmények között megrendezett díjátadó ünnepség a városvezetés részéről polgárai megbecsülése jeléül méltó gesztus gyanánt értékelhető.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.