Nyitókép: Körkép.sk

 

Rimaszombat városának képviselő-testülete április 27-én, kedden tartotta rendes, áprilisi ülését. A Városi Művelődési Központ Gömbtermében megtartott ülésen részt vett a Körkép.sk is. Az ülésnek három pontjáról tartjuk érdemesnek informálni a szélesebb nyilvánosságot. Az első, amely szerint átadták a 2020-as évben megítélt város díjat, a második a város fejlesztéséről szól az elkövetkező hét évben, a harmadik pedig a város költségvetésének teljesítéséről.

 

A Város Díja

 

A múlt évben a Város Díját a képviselők Mária Majerčíkovának ítélték oda, a pandémia miatt azonban a díj ünnepélyes átadására csak most került sor. A díjazott munkáját, érdemeit Milana Jutková, a Városi Művelődési Központ igazgatónője méltatta.

 hirdetes_810x300  

 

 

Mária Majerčíková 1970-ben lett tagja a Csehszlovák Vöröskeresztnek. Érdemeiből kifolyólag 1990-től a Vöröskereszt Területi Egységének az igazgatónője lett, amely egység a Rimaszombati és a Nagyrőcei járás területét öleli fel. Ebben a minőségében hatalmas, maradandó és érdemdús munkát végzett.

 

A díjat a díjazottnak Jozef Šimko, a város polgármestere adta át.

 

 

A város fejlesztése

 

A város fejlesztéséről az elkövetkező időszakban Rigó László alpolgármester beszélt. A régiófejlesztési minisztérium és Besztercebánya megye irányelvei szerint a megye déli részén két város hozhat létre régiófejlesztési központot (ÚMM), Losonc és Rimaszombat.

 

Rigó beszámolt arról, hogy Rimaszombatban a munkát októberben kezdték el. Az irányelvek szerint a központot a város területileg összefüggő körzetébe tartozó településeknek kell alkotnia, legalább 40 000 lakossal. Mára, kicsit késve ugyan, de ott tartanak, hogy a minisztérium jóváhagyta a város elképzelése által kialakított területet. A folytatásban az érintett településekkel együtt megtárgyalják az elkövetkező hétéves tervezési időszakra szánt fejlesztési tervüket, meghatározzák az ebből adódó igényt az anyagi fedezetre. Az anyagi fedezetet az Európai Unió fogja biztosítani a már elfogadott hétéves költségvetéséből.

 

Beszámolója szerint a fejlesztési területet Rimaszombat városán kívül 13 település alkotja. Ezek Tiszolccal kezdődően dél felé, a Rima folyó völgyében levő települések, majd Rimaszombattól délre Rimajánosi, Pálfala és Feled. A központ része lesz még Klenóc és Ozsgyán települések is, amelyek ugyan kiesnek az összefüggő területből, de a minisztérium esetükben hajlandó volt kivételt tenni. A fejlesztési területet kooperációs tanács fogja irányítani, amelynek vezetője Rimaszombat polgármestere lesz. Az érdemi munkát egy külsős szakember csoport (OES) fogja majd végezni.

 

 

Rigó elmondta azt is, hogy nagyon sokat dolgoztak, míg végre összeállt az elfogadott javaslat. Ez tulajdonképpen már a harmadik javaslat volt, kettőt különböző okoknál fogva visszadobott a minisztérium átdolgozásra. Hozzátette, hogy a fejlesztési központ koncepciója továbbra is nyitott. Bármikor csatlakozhatnak hozzájuk további települések (mikro-régiók), amelyek területileg nem különülnek el nagymértékben a központtól.

 

A város költségvetése

 

A képviselő-testület a továbbiakban a város költségvetésének a teljesítéséről vitázott. Az ellenzéki képviselők (Merjünk gyorsítani) csoportja kifogásolta, hogy a szükséges beruházásokra az általuk jóváhagyott költségvetésből az idén még nem lett merítve. Jozef Šimko polgármester pedig azt magyarázta, hogy miért nem merítik az arra jóváhagyott pénzt. Szerinte az ok az időjárás, a közbeszerzés elhúzódása és legfőképpen az, hogy a képviselők olyan akciókat hagytak jóvá, amelyek elfogadhatatlanok a város számára. Kerek perec megmondta, hogy több olyan akció van a költségvetésben, amelyet ő nem fog realizálni.

 

 

Vita kerekedett Šimkonak abból az elképzeléséből is, hogy a múlt évben megspórolt 1,5 millió euróból 800 ezret odaad a város iskoláinak és óvodáinak az épületek állagának javítására. Az ellenzék viszont azt javasolta, hogy a javításokra kérjenek az EU felújítási alapjából, a megspórolt pénzt pedig használják fel az esetleges önrész fedezésére. Ilyen módon sokkal nagyobb összeget tudnak az iskolák és óvodák javítására, felújítására fordítani.

 

 

A személyeskedésekbe hajló viták oda vezettek, hogy négy ellenzéki képviselő felállt és kivonult az ülésteremből. Ez azt eredményezte, hogy a testület már nem volt határozatképes, így a polgármester az ülést megszakította és új időpontot tűzött ki annak folytatására, a jóváhagyott programpontok megvitatására.

 

Mede Géza

 

Képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.