Nyitókép: Pixabay

 

Pozsony Megye Önkormányzata lehetőséget kínál a véradóknak a soron kívüli oltásra. Ehhez nem kell mást tenni, mint a BratislavskyKraj.sk weboldalon regisztrálni a helyettesítők listájára.

 

 „A véradással egészséget és életet menthetünk. Minden egyes véradó tiszteletet és köszönetet érdemel, ezért is döntöttünk úgy, hogy az oltásnál előnyben részesítjük a véradókat. Elég, ha feliratkoznak a helyettesítők listájára“

 

– jelentette ki Juraj Droba, Pozsony megye elnöke.

 hirdetes_300x300  

 

Abban az esetben, ha az adott napon kimaradnak felhasználatlan vakcinák, Pozsony megye a helyettesítők listáján szereplő személyeket hívja be oltásra. Az egészségügyi tárca által kiadott rendelet szerint az első helyen az egészségkárosodottak (ŤZP) és a krónikus betegek szerepelnek, és rögtön utánuk sorolták be a véradókat.

 

 „Az egészségügyi minisztérium rendelete pontosan meghatározza, hogy milyen kritériumok alapján kell behívni a helyettesítő személyeket oltásra. Az első helyen az egészségkárosodottak szerepelnek, utánuk pedig 38 súlyos és közepesen súlyos betegség szerepel. Sajnos, ezen a listán a véradók nem szerepelnek, holott az egészség- és életmentés szempontjából fontos szerepet töltenek be. Ezért is döntöttünk úgy, hogy az oltásnál előnyben részesítjük őket“

 

– magyarázta Tomáš Szalay, Pozsony Megye Önkormányzata egészségi részlegének igazgatója.

 

A véradók egyszerűen regisztrálhatnak a helyettesítők listájára. A BratislavskyKraj.sk weboldalon található nyomtatványon elég feltüntetniük, hogy véradók. Az oltásra az érdeklődőnek magával kell vinnie a véradó-igazolványt. A regisztráció során nem számít, hogy az illető hányszor adott vért, egyszeri véradó is jelentkezhet.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!