Nyitókép: Körkép.sk

 

Komáromban többhetes várakozást követően végre fellélegezhettek azok a személyek, akik regisztráltak a Covid-19 elleni védőoltásra. A 70 éven felettiek igény szerinti átoltottsága az előző hónapokban nagyrészt meg is történt, de a következő korcsoportnál túlzottan lelassult a folyamat. A késedelem egyik oka, hogy Komáromba nagyon alacsony számú vakcina érkezett.

 

A másik ok, ami miatt a 60–69 éves korosztály oltása halasztódott, országos jellegű, ugyanis időközben elsőbbséget kaptak az aktív pedagógusok, ami teljesen logikus és elfogadható.

 

A rendelet viszont, miszerint  a súlyosan egészségkárosultak  a vakcinázás folyamatában előnyben részesülnek, elég későn lépett életbe.

 hirdetes_300x300  

 

De szerencsére már ott tartunk, hogy panaszra semmi ok, a gépezet beindult, ugyanis az előző hétvégén tömeges oltásra került sor a komáromi kórházban. Ennek megszervezésébe és lebonyolításába az egészségügyi dolgozók mellett a városi tisztviselők is bekapcsolódtak. Szombaton és vasárnap (május 8–9.) kétezer 60 év feletti, illetve egészségkárosult regisztrált személy kapta meg a Covid-19 elleni védőoltást.

 

Jelenleg a népszerű Pfizer-vakcinával oltanak. Az érkezőket már a kórház bejáratánál tájékoztató tábla fogadja, amely segít az eligazodásban. A szervezők az oltóközpont épülete mellett egy kordonnal kijelölt folyosót alakítottak ki, ami biztosítja az érkezők sorakozását. A bejárat közelébe pedig mobil székeket helyeztek el, így könnyítve a várakozás időtartamát.

 

 

Ami kifogásolható, egyes paciensek felelőtlen magatartása, ugyanis nem mindenki ügyelt a másfél méteres szociális távolság betartására, hanem a bejárati ajtó előtt nagyobb csoportba sűrűsödtek, mintha így előbb sorra kerülnének.

 

Az emberi türelmetlenséget leszámítva a hétvégi tömeges oltás gördülékenyen folyt, köszönve az egészségügyi dolgozók embert próbáló munkájának, s mellettük a városi hivatalnokok közreműködésének, akik részt vállaltak az érkezők adatainak adminisztrálásában. A nagyszabású akció lebonyolításába a városi rendőrség is bekapcsolódott – útba igazítással, tájékoztatással szolgáltak az érdeklődők számára.

 

A felgyorsult oltakozás a hétköznapokon is folytatódott, pontosabban jelenleg is folyamatban van, most egyenruhás katonák segítenek az érkezők eligazításában.

 

 

És végre elérkezett az a pillanat is, amikor bő egy hónap várakozási idő után magam is megkaphattam az első oltásomat.

 

Egy percig sem tétováztam, azonnal regisztráltam, amint a korosztályomnak erre lehetősége nyílott, de meg kellett tapasztalnom, hogy városunkban eddig nagyon lassan haladt a sor.  A regisztrálást követően először egy egészen közeli áprilisi időpontot kaptam, melynek csupán pár percig örülhettem, mert szinte azonnal módosították. Rövid időn belül újabb üzenet érkezett, amely szerint időpontomat három héttel későbbi dátumra helyezték. Sokan jártak ugyanígy, de nem derült ki, mi okozta a fennakadást.

 

 

A várakozási időm vége felé közeledve viszont egy pozitív tartamú elektronikus levelet kaptam az egészségügyi biztosítótól, a következő szöveggel:

 

Vážený poistenec,
máme pre Vás pozitívnu správu- máte nárok na prednostné očkovanie.
Ministerstvo zdravotníctva SR v spolupráci so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou zjednodušilo objednávanie chronicky chorých pacientov na očkovanie proti COVID-19. Boli ste zaradený do špeciálneho zoznamu, ktorý sme postúpili Národnému centru zdravotníckych informácií – NCZI.

 

Nagyszerű dolog, örültem is, hogy végre a krónikus betegséggel küzdők elsőbbségére is gondolt a minisztérium, mert ugye jobb későn, mint soha. De a saját szempontomból már nem volt jelentősége a kedvezménynek, hiszen pár nap elteltével így is rám került a sor.

 

 

De nem panaszkodom, mert elérkezett a nagy a nap, május 12., és végre karomban a Pfizer! Megnyugvást hozó pillanat …  Azt meg tudomásul kell venni, hogy nem mehet minden simán. Senkinek sem egyszerű most, a világjárvány a háborús helyzethez hasonló, történhetnek zűrzavarok.

 

Magam is kivártam hát szépen, csendben a sorom. És most nagyon örülök, mert bízom a védőoltások hatékonyságában. Bízom a nagynevű kutatóorvosaink, biológusaink tudásában és jószándékában, akik fáradhatatlanul dolgoznak a világjárvány megállításért, és nem adok hitelt a fotel-virológusok, önjelölt gyógyítók közösségi hálón szétfutó felelőtlen, félrevezető, megalapozatlan véleménynyilvánításainak.

 

 

Szeretném biztatni minden ismerősömet, de az ismeretleneket is, akik még mindig óvakodnak, vegyék fel a védőoltást. Ez az egyetlen járható út.

 

Kórházkert – a csodás gyógyulásokat hozó Lourdes-i Szűz Mária szobra

 

Most karomban Pfizerrel biciklire pattanok, de még útközben megállok az élelmiszerboltban bevásárolni, és megajándékozom magam egy apró édességgel. Nem azért, mert megérdemlem, hanem csak úgy jókedvemből. Mert megtettem saját magamért, a hozzátartozóimért, általában a közösségért azt az egyetlen lépést, amit megtehettem. A legparányibb a saját érdemem.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei.

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.