Május 12-én, szerdán 11 tagú értékelő-bizottság látogatta meg a Füleki Szakközépiskolát. Az Ipari Érdekképviseletek Szövetsége nevében jöttek, céljuk, felmérni az iskola helyzetét és felkészültségét a további szakmai fejlesztés területén a régióban. A bizottság értékelése még aznap megszületett:

 

„Raiting A. Átlagon felüli állapot.”

 

Az értékelés alapján az iskolának ezután joga van kitenni a következő szövegű táblát:

 

 hirdetes_400x285  

„Szakképzési központ gépipari és automatizációs technika alkalmazására.”

 

„Célunk, hogy Szakképzési Központként (COVP) működhessünk tovább a régiónkban. Kollektívánk nevében is és a saját nevemben is kijelentem, nagyon büszke vagyok, hiszen a bizottság értékelése azt jelenti számunkra, hogy sikerült, elértük a célunkat. Bónuszt kaptunk, amely azt jelenti számunkra, hogy ezután nagyobbak, jobbak leszünk a partnereink szemében. Jobban odafigyelnek ránk a régióban, iskolánk vonzóbb lesz a szülők és a tanulni-vágyó gyerekek számára. És ami talán fontosabb, hogy a régió potenciális ipari beruházói is jobban bízhatnak a szakmunkásaink felkészültségében. ”

 

– mondta a Körkép.sk-nak Varga Attila az iskola igazgatója.

 

 

Beszélt arról is, hogy az értékelés a 2015-től tartó fejlesztési időszak tetőzése. A nagyobb méretű szakipari fejlesztés a 2015-ben jóváhagyott Járási Akcióterv indulásával kezdődött az iskolában. Időközben sikerült csatlakozniuk a párhuzamosan futó IROP fejlesztési programhoz is, így egy viszonylag nagyszabású fejlesztést hajtottak végre. Írtunk erről a Körkép.sk-n még a múlt év decemberében.

 

Füleken a szakmunkásképzés a jobb időkre készül – képekkel

 

A 870 ezer eurót felemésztő program 2021 május elején fejeződött be egy automata vezérlésű raktározógép üzembe helyezésével, 60 ezer euró értékben.

 

„Ezek a fejlesztések lehetővé teszik, hogy végzőseink megállják a helyüket a modern ipari termelő üzemeinkben, mint az  automata vezérlésű munkagépek és eszközök programozói, illetve kiszolgálói”

 

 

Az igazgató szerint az értékelés nemcsak betetőzése egy fejlesztési időszaknak, hanem egyben kezdete is egy újnak. Az üzemek, a vállalkozók által benyújtott igények szerint, de a bizottság ajánlásaként is a következőkben:

 

  • Be kell szerezniük egy CNC vezérlésű élezőprést,
  • Metrológiai központot kell építeniük, 3D (dimenziójú) mérő berendezéssel, felületi érdesség-mérő berendezéssel,
  • Hegesztőrobottal kell felszerelkezniük.

 

Reménykedünk, hogy a megítélt bónusz segítségünkre lesz a fejlesztések folytatására a következő időszakban”

 

– tette hozzá az iskolaigazgató.

 

 

Portálunk kihasználta az alkalmat és megkérdezte, mi az igazság a felreppent hírek körül, miszerint a megye déli részén több magyar gyerek jelentkezett a közép- és szakközép-iskolákba, mint amennyit a megye engedélyezett?

 

„Tudok a többletjelentkezésekről. Elmondhatom, hogy a polgármesteri hivatallal és a megyével aktívan dolgozunk a probléma megoldásán. Megoldjuk. Fel tudjuk tölteni a kvótáinkat és az anyanyelvi oktatás terén bővítést is tervezünk. Mivel fizikailag sokat bővítettünk az utolsó évek során, úgy gondolom, hogy megengedhetjük magunknak a bővítést ezen a téren is”

 

– nyilatkozta az igazgató.

 

 

Mede Géza

Képek: a szerző felvétele és Facebook

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.