Nyitókép: Körkép.sk

 

Június 4-én délután a Te Ügyed Kör Polgári Társulás ünnepi megemlékezést tartott Révkomáromban, a Nemzeti Összetartozás alkalmából, amelyen nagyszámú érdeklődő vett részt. A trianoni békediktátum 101. évfordulóján az ünnepség a református templomban istentisztelettel kezdődött, ahol igét hirdetett Feszty Zsolt lelkész. Beszédét az Apostolok Cselekedetei 2. fejezetének 1 – 3 verséhez kapcsolta:

 

21Amikor pedig eljött a pünkösd napja, és mindnyájan együtt voltak ugyanazon a helyen, 2hirtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből, amely betöltötte az egész házat, ahol ültek. 3Majd valami lángnyelvek jelentek meg előttük, amelyek szétoszlottak, és leszálltak mindegyikükre. 4Mindnyájan megteltek Szentlélekkel …”

 

Az élőben rögzített felvétel itt visszanézhető.

 hirdetes_810x300  

 

A lelkész a pünkösdi fény kiáradásnak kapcsán a nyelv erejéről beszélt, hiszen a világban szétszórt magyarságot éppen a nyelve köti össze: nyelvében és lelkében él a nemzet.

 

 

Az ünnepség a T.Ü.KÖR  évtizedes hagyományainak megfelelően a templommal szemben elhelyezett Trianon-emlékműnél folytatódott,  ahol a Concordia vegyeskar előadásában a SZÓZAT hangjai csendültek fel.

 

Feszty Zsolt, mint a T.Ü.KÖR  elnöke köszöntötte az emlékoszlop köré sereglett tömeget, és beszédében rámutatott az 1920-as esztendő kitörölhetetlen fájdalmára, amelyet magunkban hordunk.

 

 

Mindezek mellett örömhírt osztott meg az egybegyűltekkel, hiszen az Ismerős Arcok – Teleki Pál-érdemrenddel kitüntetett magyar zenekar – jelen alkalomra küldte el a NÉLKÜLED  című nagysikerű számának újabb átdolgozását, mely Galambos Nándor üdvözletével érkezett Komáromba. Az „egy vérből valók vagyunk” sláger magyartudati lényegiségét a több mint százfős tömeg együtt zúgta a zenei felvétellel.

 

Ezt követően Reményik Sándor „Gyűrűt készíttetek” című versét hallgathattuk meg Dörner György előadásában felvételről.

 


Gyűrűt készíttetek

 

Egy gyűrűt készíttetek, feketét,
Acélból, – dísztelent, keményet,
És a dátumot belevésetem,
Hadd érezzem az ujjamon, hogy éget,
S jusson eszembe, hogy az életem
Egy kockára tettem föl mindenestől!

 

Feszty Zsolt a T.Ü.KÖR  elnöke az ünnepség keretében gratulált a jelenlévő Fazekas László emeritus püspöknek, akit március 15-én a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntettek ki.

 

A rendezvény ünnepi szónoka Nagy Olivér evangélikus lelkipásztor volt, aki beszédében a Himnusz mondanivalóját értelmezve Isten áldását kérte a magyarságra: „áldjon meg bennünket jó kedvvel, bőséggel”, hogy megtaláljuk felemelkedésünk lehetőségét. Hiszen – mint mondta – a nagypénteket a feltámadás követi, tehát számunkra is lesz új út, új lehetőségekkel.

 

Nagy Olivér. Kép: Körkép.sk

 

Itt, a Duna által kettészelt, de kettészakított Komáromban felvállalta nyíltan a trianoni sebet „Az a magyar, akinek fáj Trianon”, és hangsúlyozta, hogy ki kell állnunk magyarságunk, himnuszunk, anyanyelvi jogaink mellett. Utalt szélsőséges politikusok megnyilvánulásaira, akik a magyarságot nemzetbiztonsági kockázatként jelölték meg.
Nagy Olivér evangélikus lelkipásztor zárószavában Isten áldását kérte valamennyi magyarra.

 

Az ünnepi beszédet követően ismét a Concordia hangjai csendültek fel, majd pedig Ropog József – José előadásában a „Lesz még nyár” című dalt hallgathattuk meg. A rapper saját szerzeményével a magyar fiatalok felé tolmácsolja a szülőföld hívását, hiszen itt van rájuk igazán szükség. A fiatal művész nagy sikert aratott a közönség soraiban.

 

Ropog József – José

 

Az ünnepség végén a jelenlévők emlékköveket és mécseseket helyeztek el a Trianon-emlékmű talapzatánál, s mindeközben a Concordia vegyeskar nemzeti érzelmű népdalokat adott elő, melyek visszacsendültek a közönség soraiból is: A Magyarország az én hazám, Magyarok Istene, Isten áldja meg a magyart

 

Concordia, karnagy Stubendek István

 

 

A  Nemzeti Összetartozás alkalmából megtartott, „A kő marad” címet viselő, eszmei értékeket hordozó ünnepi műsor a Himnusz hangjaival zárult, a Concordia vegyeskar , valamint az ünneplő tömeg előadásában.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

További felvételek a galériában

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.