Nyitókép: Hanvai óvoda archívuma (Szarvas László)

 

„Mindennek megszabott ideje van” – A prédikátor könyvének közismert verse nemcsak a hanvai református óvoda átadására érvényes, hanem a magyar kormány nagyszabású Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programjára, melynek keretében 33 új óvoda építését és 162 óvoda felújítását támogatja a Felvidéken. A program immár az ötödik esztendejébe lépett, s ennek köszönhetően erősödnek magyar közösségeink.

 

Június 18-án ünnepélyes keretek között adták át Hanván az egycsoportos református óvodát. Az átadón jelen volt Géresi Róbert református püspök, Grezsa István a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, Nagy Ákos Róbert, a gömöri egyházmegye esperese és Czókoly Lajos polgármester.

 

 hirdetes_810x300  

 

Az ünnepi átadó nyitó áhítatában Géresi Róbert püspök kiemelte, hogy a református egyház az egyik fontos feladatának tesz eleget az óvodaprogramhoz való csatlakozással. Ugyanis aki épít, az a jövőbe veti a reménységét, és közösséget erősít. Viszont nem elég csak újítani és építkezni, hanem ezeket az intézményeket meg kell tölteni szívvel és lélekkel.

 

Grezsa István hangsúlyozta, hogy a program a legnagyobb és legmélyrehatóbb rendszerszintű nemzetpolitikai programja Magyarország Kormányának Trianon óta, mely nemcsak a helyi magyar közösséget erősíti és támogatja, hanem az adott országot is gazdagítja. Az óvodafejlesztési programnak a felvidéki református egyház komoly és megbízható partnere, hiszen 25 intézmény elkészítésében vállal szerepet.

 

Nagy Andrea helyi lelkész

 

Nagy Andrea helyi lelkész ismertette a most felújított ingatlan kalandos történetét és a hanvai magyar reformátusok helytállását, mellyel bizonyságát adták a magyar és református identitásukhoz való hűségüknek. Az épületet – mely anno református iskolaként szolgált – a két világháború között a hanvai református gyülekezet építette közadakozásból mindössze egy év alatt, mikor a csehszlovák állam az épület nem megfelelő állaga miatt azt egy tollvonással bezáratta. A 2. világháború után a kommunista rendszernek esett áldozatául az iskola, hiszen az államosítási hullám itt sem kegyelmezett.

 

Elvették a gyülekezettől az épületet, és az új állami iskola felépítése után az óvodát költöztették az objektumba. A magyarországi támogatásnak köszönhetően a gyülekezet az elkobzott épületét visszavásárolhatta és felújíthatta, így újból folytathatja az oktatásban betöltött szerepét. A gyülekezetet a helyi önkormányzat mindenben támogatta, a polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az épület visszakerült eredeti és jogos tulajdonosához.

 

Nagy Ákos Róbert esperes

 

Az ünnepi átadó az óvodások műsorával és Nagy Ákos Róbert esperes záró gondolataival zárult, melyben a helyi összefogásért adott hálát, hiszen ennek köszönhetően a hanvai református gyülekezet folytathatja a több évszázados múltra visszatekintő oktató-nevelő munkáját és értékmegóvó szolgálatát a településen.

 

Hanván egy igazi, összmagyar összefogás valósult meg, melyhez Magyarország Kormánya adta a pénzügyi támogatást, a gyülekezet pedig az önkormányzat támogatását bírva újból intézményfenntartóként kapcsolódhatott be a felvidéki magyar oktatásba és a keresztény értékrend megőrzésébe, továbbadásába.

 

Édes Enikő

Képek: Szarvas László

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.