Nyitókép: Körkép.sk

 

Július 4-én, vasárnap délelőtt, Sarlós Boldogasszony napján nagyon szép egyházközösségi eseményre került sor Bátorkeszin, amikor is új, művészien faragott Krisztus-keresztet állítottak fel a faluban. Az alkotás egy korábbi, ilyen jellegű vallási szimbólum helyére került, amelyen már alapos nyomot hagyott az idő múlása.

 

A Krisztus-kereszt MVDr. Sidó Szilveszter munkája, aki állatorvosi hivatása mellett foglalkozik a fa művészi megmunkálásával. A bátorkeszi születésű fafaragó számos köztéri emlékmű alkotója. Jelen művével a koronavírus okozta világjárvány idején fordul az ég felé, tanúságot téve a hit erejéről, az isteni irgalomba vetett bizalomról. Nagy szó ez ilyenkor, amikor Európa-szerte templomokat rombolnak le vagy minősítenek át közönséges célokra, és egyházi jelképeket gyaláznak meg.

 

Sidó Szilveszter és Labancz Roland

 hirdetes_400x285  

 

Az út menti kereszt felszentelését Józsa Attila ógyallai esperes végezte. Az egyházi ceremónián részt vett Csomor Gyula bátorkeszi plébános, Czinke Zsolt református lelkész, valamint a község polgármestere Labancz Roland, továbbá a római katolikus egyház hívei és az érdeklődők.

 

A kereszt útmutatóul szolgál mindnyájunk, ám legfőképp az ifjú generáció számára, hirdetve a hit, a szeretet erejét, a keresztény értékrendet, amelyen Európa alapjai nyugszanak, s ami több évszázada kialakult életformánk megmaradásának záloga.

 

 

Az új keresztény jelkép a Malom utca leágazásánál, a COOP Jednota áruház közelében található.

 

A kereszt felszentelését követően ünnepi szentmisére került sor. A község római katolikus templomát a 18. század első felében Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelték fel, így valójában ekkor van a templom búcsúja is.

 

Oltárképe Mária és Erzsébet találkozását jeleníti meg, az egyházi ünnep latinból fordított liturgikus neve „Szűz Mária látogatása Erzsébetnél” – vagyis a két, gyermeket váró asszony örömteli találkozása.

 

A templomban

 

Térségünkben ekkor veszi kezdetét az aratás, ami szimbolikus erővel bíró, megfeszített tempót igénylő hatalmas nyári munka, ezért viseli az ünnep magyar földön a Sarlós Boldogasszony nevet, mintegy segítséget remélve égi anyánktól.

 

Az elmúlt hétvégén az út menti Krisztus-kereszt felszentelése, valamint Sarlós Boldogasszony ünnepe összekapcsolódott, így a szabadtéri ceremóniát követően az ünnepség a vasárnapi szentmisével folytatódott.

 

Buday Mária

 

A képek Bátorkeszi közösségi oldaláról és a Pro Futuro Villa Kezw oldaláról származnak, valamint Nagy Beáta felvételei.

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.