Nyitókép forrása: Termálne kúpalisko & wellness Podhájska – oficiálna stránka

 

Az elmúlt hetekben nagy port kavart a környezetvédelmi minisztérium azzal, hogy bejelentették, a délnyugat-szlovákiai régió egyik kedvelt termálfürdője kapcsán a vizsgálatok „az egészségügyi határértéknél jóval nagyobb” mennyiségű radioaktív részecskéket mutattak ki. Kezdetben nem volt könnyű összerakni a teljes képet, a főbb kontúrok azonban már lassan formát öltenek. Körkép-összefoglaló.

 

Az egyik kevésbé hangsúlyozott tény az ügy kapcsán, hogy a környezetvédelmi minisztérium nem csak a radioaktív részecskék miatt kongatta meg a vészharangot. Büntetőfeljelentést sem ezért tett, hanem azért, mert a fürdő fenntartói engedély nélkül ténykedtek, a vonatkozó okiratokat meghamisították, hogy a termálvizet forró állapotában a Liska patakba engedve súlyos ökológiai károkat okoztak.

 

A radioaktív részecskékről szóló részre azonban (nem meglepő módon) a nagynyilvánosság már határozottabban kapta fel a fejét. A minap azonban a vitához hozzászólt a Közegészségügyi Hivatal is, amely közölte, hogy a környezetvédelmi minisztérium a csapvízre vonatkozó radioaktív-részecske limitet vette alapul a vizsgálatnál, nem a termálvízére.

 

  hirdetes_300x300   

Az sem mellékes, hogy a termálvízben korlátozottan jelen lévő radioaktív-részecskéi a gyógyító hatás egyik kulcselemei. A közegészségügy szerint nincs ok a pánikra.

 

Akkor sincs rendben a dolog

 

Ugyanakkor, mint kiderült, a termálfürdő engedélyei sincsenek rendben. A két évvel ezelőtti vizsgálat során a környezetvédelmi felügyelőség észrevette, hogy a termálvíz kinyerésére vonatkozó engedélyek 1994-ben lejártak (tehát 27 éve). Ráadásul, az eredeti engedély nem fürdőzésre szólt, hanem hűtőházak kifűtésére. A fűtés célú keringetés után a termálvizet vissza kellett juttatni a felszín alá.

 

Csak 1992 és 1194 között volt egy rövid időszak, amikor a bellegszencsei vízfurat engedéllyel rendelkezett, hogy a felszín alatt víz egy részét fürdőzésre használják. De hogy ne szennyezzék be a felszín alatti vizet, a medencékbe juttatott vizet tisztítás és szűrés után (ez fontos kitétel) a Liska patakba kellett vezetni.

 

Csakhogy a fürdőt üzemeltető cég nem csak a papírmunka terén kereste a kevésbé törvényes, de egyszerűbb megoldásokat. A környezetvédelmi felügyelők 2019-ben találtak egy csőrendszert a termálfürdőnél, amelyen keresztül tisztítatlan, barnás színű meleg víz áramlott a Liska patakba. Ezzel nem csak a patak élővilágában okozott jelentős károkat, de a felszín alatti vizeket is szennyezte. A cégre akkor 130 ezer eurós pénzbírságot róttak ki, ami ellen fellebbezést adott be.

 

Ennyi nincs vége

 

A környezetvédelmi felügyelet azonban a történtek után nem volt hajlandó kiállítani az új engedélyeket. Elsősorban azért, mert a fürdő üzemeltetője a kérvényből nemes egyszerűséggel kihagyta a radioaktív részecskék magas szintjéről szóló részt.

 

(Itt érdemes kiemelni, hogy ennek fényében a sugárzó részecskék jelenlétével valóban gond volt. Kérdés, hogy kinek van igaza a megengedett értéket illetően, és hogy milyen motivációk állnak a háttérben.)

 

Engedély hiányában és a nem kívánatos hírverés miatt jelenleg a bellegszencsei termálfürdő nem üzemel, a belőle élő szálláshelyek és helyi szolgáltatási ágazatok pedig ügyfelek nélkül maradtak. Sőt, az RTVS közlése szerint azok is leállították a termelést, akik ebből a termálvízből gyártottak kozmetikai cikkeket.

 

Helyi viszonyok

 

A termálfürdő fenntartója Bellegszencse község, amely jelentős bevételekre tesz (tett) szert a fürdő által odavonzott turistákból. A telePülés most petíciót akar indítani annak elérése érdekében, hogy a környezetvédelmi minisztérium adja meg a működési engedélyt – mindezt a csődveszély miatt és a munkahelyek megőrzése végett.

 

A helyiek kisebb tüntetést is tartottak a környezetvédelmi tárca döntése ellen. Közben a a rendőrség nyomoz a hamisított iratok és az engedély nélküli működés ügyében. Az ügy a helyi politikát is felrázta. A „Na Podhájskej je to tak” (szabad fordításban: Így megy ez Bellegszencsén) nevű facebook-csoport a jelenlegi polgármester „gyanús” ténykedésére hívja fel a figyelmet, illetve a fürdő körüli sajátos tulajdonviszonyokra. A csoportot a helyi képviselők kvázi ellenzékijei viszik.

 

A képviselők másik része nemrég egy nyílt levélben bizonygatta, hogy a fentebb bemutatott képviselői csoportot tavaly kizárták a fürdőt üzemeltető cég vezetőségi testületéből, és nem sokkal később már meg is jelent a környezetvédelmi felügyelet.

 

Ebből még bármi lehet

 

A történetnek persze a nagypolitikáig is vezethetnek a szálai. A környezetvédelmi minisztérium korábban jelezte, hogy azt is vizsgálják, hogy mely kompetens hivatalnokok ellenőrizték (és nézték el) évekig a bellegszencsei környezetszennyezést és engedély nélküli működést.

 

Ettől függetlenül a szaktárca a hónap végéig eldönti, megadja-e az engedélyt a fürdőnek, vagy nem. Annyit ígértek, hogy bárhogy is döntenek, minimalizálni fogják a település tisztességes vállalkozóinak és munkavállalóinak veszteségeit.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.