Nyitókép: Körkép.sk

 

Komárom város területén napjainkban két piac működik, az egyik a vasútállomás közelében található nagypiac, a másik pedig a hetes lakótelepi kispiac. Az előbbit egy magánvállalkozó működteti, ahol szerdai és szombati napokon zajlik az élet, a másikat pedig a város, a Comorra Servis által. Ez utóbbin napjában vásárolhatunk friss árut.

 

A komáromi nagypiac eredetileg a tágas Kossuth téren, a Szent Rozália templom környékén kapott helyet, és itt már a 19. században piactérként szolgált. Az idősebb korosztály emlékszik rá, hogy a hetvenes, nyolcvanas években még ide jártunk friss falusi zöldséget vásárolni, (nem hordták még egyes kapzsi árusok a nagybani piacról!) csak ekkor – a szocializmus idején – a teret Május 1. térnek hívták.

 

Egressy Béni szobra és az autó-parkoló a várpiac közelében

 

 hirdetes_810x300  

Nagyon hangulatos és megfelelő hely volt a vásári forgatagra, ám az akkori városrendezés kapcsán áthelyezték a jelenlegi térre, amit sokan sajnáltak, főként annak szűkössége miatt.

 

a víruskorlátozások adták a lehetőséget, hogy az impozáns környezetben levő piacteret felújítsák.

 

A 2010-es évek derekán a városvezetés és a Comorra Servis által egy harmadik piactér is kialakításra került, mégpedig a nagy múltú komáromi erődrendszer falainál, az Újvár híres Leopold-kapujának közelében.
Ezen a részen található a Selye János Egyetem konferencia-központja, a városi rendőrség épülete, és 2018 ősze óta Egressy Béni gyönyörű egészalakos szobra is. Továbbá az elmúlt évtizedben ezen a részen került megrendezésre minden ősszel az András-napi vásár is. Tehát, mint láthatjuk, a térség elég frekventált hely, napjainkban mégis viszonylag kihasználatlan.

 

A 2015 tájékán kialakított új piactéren a COVID – korlátozások előtt vasárnapi bolhapiac működött, időként pedig a régió őstermelői mutatták be termékeiket.

 

A térség elég frekventált hely, napjainkban mégis viszonylag kihasználatlan.
az építmény falait kinagyított régi képeslapok díszítik, amelyek Gráfel Lajos helytörténész gyűjteményéből származnak, és Komárom városának múltját tükrözik vissza.
A létesítmény a helyszín jellege miatt a hangzatos Várpiac nevet viseli.

Az épület az elmúlt évek folyamán alaposan tönkrement, és jelenleg éppen a víruskorlátozások adták a lehetőséget, hogy az impozáns környezetben levő piacteret felújítsák. A munkálatok a tetőrészt, a belső mennyezetet, és a tartóoszlopokat érintették.

 

A létesítmény a helyszín jellege miatt a hangzatos Várpiac nevet viseli.

 

„Évszázadokon át bevett szokás volt, hogy a piacok a vár tövében kerültek megrendezésre. A jövőben szeretnénk visszahozni ezt a tradíciót, és megteremteni a feltételeket egy olyan nyüzsgő, forgalmas piac működéséhez, ahová az emberek szívesen járnak körülnézni, vásárolgatni…”

 

– hangsúlyozta a város polgármestere, Keszegh Béla.

 

Remélhetőleg mielőbb nyüzsgő vásári hangulat tölti be a szép, megújult várpiacot, és vidítja jókedvre a kilátogató népséget.

 

Tény és való, a piactér minden időben fontos helynek számított, és az adásvétel lebonyolítása mellett az eszmecserék folytatására is helyet biztosított. Reméljük hamarosan itt is így lesz!

 

A várpiac hangulatát jelentősen emeli, hogy az építmény falait kinagyított régi képeslapok díszítik, amelyek Gráfel Lajos helytörténész gyűjteményéből származnak, és Komárom városának múltját tükrözik vissza.  A lelkes műemlékvédő többezer képeslapot gyűjtött össze, amelyekből 320 válogatott példány az év elején könyv formában is megjelent. Ezek közül kerültek ki a legmutatósabbak a várpiac díszítésére.

 

A munkálatok a tetőrészt, a belső mennyezetet, és a tartóoszlopokat érintették.
az építmény falait kinagyított régi képeslapok díszítik, amelyek Gráfel Lajos helytörténész gyűjteményéből származnak, és Komárom városának múltját tükrözik vissza.

 

Remélhetőleg mielőbb nyüzsgő vásári hangulat tölti be a szép, megújult várpiacot, és vidítja jókedvre a kilátogató népséget.

 

Addig is, ha erre járunk, gyönyörködjünk a kinagyított komáromi képeslapokban, hiszen a látvány megéri a ráfordított időt!

 

Buday Mária

A fotók a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.