A falu Medvesalja egyik legjelentősebb községe. A települést 1267-ben Basthi néven említik először, de sokkal korábban alapították. A község ebben az időben az ajnácskői váruradalomhoz tartozott. Középkori erődített temploma – mely Szent István király tiszteletére volt szentelve – 1290-ben épült. Későbbi birtokosai a Nyári és a Máriássy családok voltak. 1840-ben 528 lakosa volt, közülük 512 római katolikus.

 

Vályi András szerint:

 

„Egyházas Bást. Magyar falu Gömör Vármegyében, lakosai katolikusok, birtokosai több Uraságok, fekszik ez eléggé nagy falu Nógrád Vármegye szélén, és az Básti Nemességnek szülött földgye; Márjási, és Náthai Uraságok bírják. Határjában mindenféle vetemény megterem, réttye jó, legelője szoross, vagyonnyait két mértföldnyire hordgya piatzozásának helyére, fája mind az két féle, malma helyben, de mivel keresetre tsekély módgya van, második Osztálybéli.”

 

2011-ben 537 lakosából 402 magyar, 65 szlovák és 41 roma.

 hirdetes_300x300  

 

A falunapot Molnár Richard polgármester nyitotta meg.

 

A délelőtt folyamán főzőversenyre került sor, a hat résztvevő csoport munkáját háromtagú bíráló bizottság értékelte. A díjakat Vincze Gábor alpolgármester adta át, aki a továbbiakban a kultúrműsort is vezette.

 

A főzőverseny jó illatokkal árasztotta el a község sportpályáját. A kóstolás csábítása, a gyerekek szórakoztatására kialakított lehetőségek és nem utolsó sorban a kultúrműsor nagyon sok érdeklődőt vonzott a rendezvényre.

 

Molnár Richárd polgármester
Vincze Gábor alpolgármester értékeli a főzőverseny díjazottjait
A kedves zsűri

 

Kik szerepeltek a rendezvény kultúrműsorában?

 

A sztárvendég a budapesti Mohamed Fatima volt, aki rögtön lázba hozta a közönséget. A többi fellépő a környékről származó, ismert szereplő volt:

a helyi nyugdíjasklub asszonykórusa,

az Almágyi Népdalkör női csoportja,

Pákó Marika és tanítványai Rimaszombatból

Kovács Dorinka Rimaszombatból

Boglárka Gyermek Néptáncegyüttes Feledből

Szendrei Kukolik Rózsika és unokája, Tomika

 

Az egyházasbásti nyugdíjasok Gyerpál Márta vezetésével
Az Almágyi Népdalkör
Pákó Mária és tanítványai Rimaszombatból
Kovács Dorinka
Szendrei Kukolik Rózsika
Kukolik Tomika
Mohamed Fatima
Mohamed Fatima sztárvendég Budapestről

 

A zenéről az Accord együttes gondoskodott, később ezt a szerepet átvette a helyi Athosz zenélő társaság, akik mára már a falu jelképei lettek a szórakoztató zenében.

 

Meglepően sok ember jött össze a falunapon. Szórakozni akartak a hosszú pandémiás időszak után, ami elnézve a képeket, sikerült is nekik.

 

Accord együttes

 

Mede Géza

 

A képek a szerző felvételei.

Forrás: Wikipédia

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.