Nyitókép: Körkép.sk

 

Eduard Heger két napos dél-szlovákiai körútja során a Rimaszombati járásban található Klenóc községet is meglátogatta. A tervezett látogatáson a miniszterelnök a Közösségi Központban a helyi romák képviselőivel találkozott. Elmondása szerint nyugtalanító, hogy a régióban a legalacsonyabb a beoltottság mértéke Szlovákiában és ezen belül is elmarad az átoltottsági arány a marginalizált roma származású lakosság körében.

 

„Sajnos, várható a pandémia újabb hulláma, a kormány ezt nem nézheti tétlenül. Szeretném megtudni a helyiektől, hogy mi az oka az alacsony fokú beoltottságnak és mit lehet tenni a javulás érdekében. Hiszen mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a védőoltás”

 

– mondta a kormányfő a találkozót követően a sajtó képviselőinek.

 

 hirdetes_400x285  
Eduard Heger miniszterelnök Klenócon 2021. augusztus 12-én. Kép: Körkép.sk, Mede Géza

 

Hozzátette, hogy sok értékes információt szerzett a résztvevőktől, akik felkészülve, javaslatokkal rukkoltak elő.

 

„Egészségügyi szakembereink szerint a problémán a jelen körülmények között leginkább a háziorvosok bevonása segítene. Az ő segítségükkel talán jobban meg lehetne győzni az embereket egyrészt az oltás szükségességéről, cáfolva az ártalmasságával kapcsolatos előítéleteket és túlzásokat. Találkozónkon ezt erősítették meg a beszélgetőpartnerek,akik támogatják a javaslatot, hiszen az emberekhez egészségügyileg a háziorvosok állnak a legközelebb.”

 

Mint elhangzott, további jó megoldásnak mutatkozik a mozgó oltó-központok alkalmazása is.

 

„Itt van az új iskolaév kezdete, azon kell dolgoznunk, hogy a pandémia várható harmadik hulláma a gyerekek számára minél problémamantesebb legyen”

 

zárta a beszédét Heger.

 

Eduard Heger miniszterelnök Klenócon 2021. augusztus 12-én. Kép: Körkép.sk, Mede Géza

 

Andrea Bučková, a kormány romaügyi megbízottja bízik abban, hogy a romák és a háziorvosok közötti kapcsolat javulást hoz a beoltottság mértékében. Véleménye szerint a romák félnek az oltástól, amin segíthet a régi-új kapcsolat erősítése a háziorvos és a páciens között. Arra a kérdésre, hogy mennyi a romák aránya a beoltatlanok között, nem tudott válaszolni. Elmondása szerint ez érzékeny kérdés, ilyen kimutatás nincs.

 

„Nem kérdezhetjük meg a lakosokat, hogy be vannak-e oltva, illetve ők nem kötelesek válaszolni”

 

– mondta a kormánybiztos.

 

Hozzátette, hogy a probléma mértékét növelik a közösségi médiában folytatott egészségtelen viták, amelyek sajnos nagyon sok embert elbizonytalanítanak.

 

Zlata Kaštanová, Klenóc község polgármestere a térség egészségügyi ellátottságáról beszélt. A községben egy háziorvos szolgál, több lakos Nyústyára jár, illetve Kokaván látogatja az orvosát. Szerinte is jó irányt mutat a háziorvosok bevonása, mivel az ott levő bizalom nagyon fontos tényező a kérdésben.

 

Sajnos, várható a pandémia újabb hulláma, a kormány ezt nem nézheti tétlenül. Kép forrása: Körkép.sk, Mede Géza

 

A Körkép.sk megkérdezte Horváth Csabát, az Opre Roma szervezet elnökét, hogy mi a véleménye a miniszterelnöki találkozóról?

 

„Érdekes próbálkozásnak tartom Heger úr részéről, sok okos dolog hangzott el. Fontos, hogy elmozdulás történjen, mert rosszul állunk. A találkozó azért is volt érdekes, mert nemcsak Klenóc problémájáról van szó, hiszen térségünkben délen is sok a marginalizált roma közösség, melyeknek hasonló a problémája”

 

– mondta Horváth Csaba.

 

Mede Géza

Képek: A szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.