Nyitókép: Körkép.sk

 

A kisgyermekes szülők körében köztudott tény, hogy a LIDL üzletlánc pár éve egy versenyszerű közösségi játékot hirdetett meg, melynek tétje egy csupaszín játszótér elnyerése volt. A kiírás azon szlovákiai városok számára történt, ahol az áruházlánc legalább egy bolttal képviselteti magát. A verseny internetes szavazással történt, amelybe Komárom is aktívan bekapcsolódott.

 

A látványos játszóteret az 1975-ben, japán – osztrák – nyugat-német koprodukcióban készült, közismert animációs sorozat főhőse, „Maja” méhecske megjelenítésével tervezték, „Žihadielko – Fullánkocska”elnevezéssel. (A hetvenes években egy csodával ért fel, hogy a népszerű rajzfilmsorozat vetítését a „keleti blokk”- ban engedélyezték.) A produkció világslágerré vált filmdalát német és cseh nyelven Karel Gott, a halhatatlanok sorába lépett cseh előadóművész énekelte fel. Most, a játszótér kapcsán rá s emlékezhetünk.

 

 hirdetes_300x300  

 

„Maja méhecske” a játszótér több pontján megjelenítésre kerül, így Komáromban ezeket a létesítményeket leginkább „méhecskés” játszótérnek nevezik.

 

Az elmúlt évek során országos viszonylatban immár háromszor lehetett versenybe szállni és megküzdeni a „méhecskés” játszótér elnyeréséért. Mivel a verseny végeredménye az internetes szavazatok számán múlott, ezért Komáromban egy fiatal szülőkből álló lelkes csapat a témára irányuló közösségi oldalt működtetett, ahol széles körben szavazásra buzdították ismeretségi körüket, így szinte az egész város „hadrendbe” állt.

 

Ebből a közösségi erőből született meg az a csoda, hogy Komárom mindhárom alkalommal a győztesek sorába került, és egyedüli szlovákiai városnak tudhatja magát, ahol három „méhecskés” játszótér épült ki.

 

A legutóbbit 2021. augusztus 13-án, pénteken adták át a Tél utca és a Komenský utca tömbházainak térségében. A példamutató civil kezdeményezés által kivívott gyermekparadicsom a 3 – 14 éves emberpalántákat szolgálja, és ugyanekkora örömet jelent a kisgyermekes szülők, nagyszülők és pedagógusok számára is.

 

 

Bármelyik korosztálynak érdemes errefelé körbeszemlélődni, hiszen a gyermek-kacaj, a vidám csillogó szemek mindig életigenlésről tesznek tanúbizonyságot, és a szépkorú, derűs pillanatokra vágyó emberekben is felerősítik az életbe vetett hitet.

 

 

Buday Mária

Képek: Buday Mária és Komárom közösségi oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.