Szoboravatás és Szent István napi ünnepség Ajnácskőn - Képekkel - Körkép.sk
Károly, Karola
  • HUF: 390.44
  • USD: 1.09
  • -1 °C
  • 4 °C
Régió

Szoboravatás és Szent István napi ünnepség Ajnácskőn – Képekkel

Ajnácskő vonzáskörzetében egyedi módon rendezik meg minden évben államalapító Szent István királyunk ünnepét.

Nyitókép: Körkép.sk

 

Idén ezúttal kibővítették az ajnácskőiek a szokásos Szent István napi rendezvényt. Az ünnepséget kihasználva átadták Huba vezér leányának, Hajnácskának a szobrát is. A hagyomány szerint ugyanis Hajnácska nevéből született meg később Ajnácskő, a Gortva patak felett magasodó sziklavár és a település neve.

 

Ajnácskő vonzáskörzetében egyedi módon rendezik meg minden évben államalapító Szent István királyunk ünnepét. Egyedi módon elsősorban azért, mert a községben még együtt van egy fiatal, erőtől duzzadó közösség, akik magyarságtudatukat nemcsak megörökölték idősebb, polgárias elődeiktől, de láthatóan teljes szívükből gyakorolják is azt. Minden közösségi dolgukat így szervezik, többek között a Szent István ünnepet is.

 

 

Másodsorban azért, mert egy ilyen ünnepség megrendezéséhez helyileg minden adott. Az ünnepség helyszíne fölött történelmi vár magasodik, mellette, karnyújtásra egy gyönyörű templom van, amelyet nemrégiben épített a mostanra már javarészt nyugdíjba vonuló generáció. A helyszín pedig egy kis tér, amelynek központi része Szent István szobra.

 

Minden együtt van tehát, az akarat és a környezet is. No és persze hozzáértés is van, amely nélkül az ajnácskői ünnepségek nem lennének olyan felemelőek és ünnepélyesek, és amelyek most is nagyon sok résztvevőt vonzottak.

 

De menjünk sorjában.

 

 

A rendezvény ünnepi misével kezdődött, amelyet Csák András ceredi plébános celebrált. Szentbeszédében szólt István királyunkról, hogyan alapozta meg ezeréves történelmünket, példát mutatva helytállásból a nehéz években. Szent István kősziklára rakta az alapokat, ma már, ezer év távlatából láthatjuk, hogy népe élt a szilárd alapokkal, hiszen meg tudott maradni annyi éven át.

 

A misén megszentelésre került az új kenyér is, amely később, az ünnepség kinti részén megszegésre került.

 

A misén megszentelésre került az új kenyér is, amely később, az ünnepség kinti részén megszegésre került.

 

Kint a téren Szent István szobránál szavalatok, énekek hangzottak el. Ivan Poprocký polgármester és Mikó Alexandra a Csemadok elnöke, méltatták a szent király életútját, majd megkoszorúzták a szobrot.

 

Ezután került sor az új szobor átadására. A szobrot Ivan Poprocký polgármester és helyettese, Chovan Attila leplezték le.

 

Chovan Attila, aki egyben a Csemadok vezetőségi tagja is, arról beszélt, hogy a szobor állítását már három éve eltervezték. Ez évben, márciusban akarták átadni, de a pandémia keresztülhúzta a számításaikat. A Szent István napi ünnepség kitűnő alkalomnak mutatkozott az átadásra, amelyet ki is használtak.

 

 

A szobor Lukács János szobrászművész alkotása, aki a Szent István szobrot is alkotta. Közös törekvésük volt, hogy a szobor olyan honfoglalás kori leányt ábrázoljon, aki az ismert dokumentumok és mondák, legendák szerint hiteles lesz az emberek szemében. Chovan elmondta, hogy most büszkén néz a szoborra, mert úgy érzi, az alkotás teljesíti az elvárt feltételeket.

 

 

Megkérdeztük egyes résztvevők véleményét is:

 

Kopecsni Gábor, a Felföldi Dalia Szövetség elnöke:

 

 „Meglepően jól sikerült, én a magam részéről csak dicsérni tudom a szobrot.”

 

Pataky József:

 

„Nekem nagyon tetszett, jó volt az idő is, nagyon sokan voltak.

 

Chovan Milan:

 

Csak gratulálni tudok a szervezőknek. Nagyon sok ilyen rendezvényt kívánok nekik.

 

– Mondták el benyomásaikat a Körképnek.

 

A rendezvény este, a vár fölötti tüzijátékkal ért véget.

 

Képgalériánk alább.

 

Mede Géza

Képek: a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 16 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket