Nyitókép: Körkép.sk

 

2021. szeptember 1-jén és 2-án három helyszínen adtak át református intézményt a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretén belül. Magyarország Kormánya a Kárpát-medencében 179 új és 713 felújított óvodát és bölcsődét támogat anyagilag, melyből a Felvidéken 33 zöldmezős beruházás és 162 felújítás valósul meg.

 

Hetényen a református gyülekezet az önkormányzati óvoda alapító-fenntartói jogait átvéve egy megvásárolt épülettorzóból építette meg a Gólyavár Református Bölcsődét és Óvodát, melyben egy egycsoportos bölcsőde és egy kétcsoportos óvoda kapott helyet. Az építkezés teljes költsége 849 ezer euróba került.

 

Hetény, óvoda
Műsor Hetényben

 hirdetes_300x300  

 

Zsigárdon az önkormányzati hatáskörben működő óvoda és iskola mellé a református gyülekezet a tulajdonában lévő egykori református népiskola épületében alakított ki egycsoportos bölcsődét, melyet 200 ezer eurós befektetéssel újított fel teljesen.

 

Zsigárd

Grezsa István Zsigárdon
Szalagátvágás Zsigárdon

 

Bátorkeszin szintén a meglévő önkormányzati oktatási intézményeket bővítve került megépítésre a két csoportnak helyet adó Méhecske Református Bölcsőde, mely zöldmezős beruházásként 700 ezer euróba került.

 

Bátorkeszi, óvoda

Rákos Loránt Bátorkeszin
Vándorbölcső

 

Az ünnepélyes átadások igei szolgálatát a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke (Hetény) és püspökhelyettese (Zsigárd, Bátorkeszi) végezte. Géresi Róbert püspök igehirdetésének textusa az első zsoltár volt. Hangsúlyozta a hálaadás és a kérés fontosságát, hiszen a hit két szárnya ez. A hitben járó embernek nem szabad elfeledkeznie arról, hogy kérjen az Istentől, és hálatelt szívvel mondjon köszönetet a kapott áldásért. Rákos Loránt püspökhelyettes igei szolgálatában a református magyar oktatási intézmények építését és működtetését a felvidéki magyarság újraéledési programjának nevezte. A mindenható Isten a magyarságnak is részt osztott ebben a világban, ahol feladata van, hiszen egy nemzet értékét, kultúráját, hagyományát nem más nemzet fogja megőrizni.

 

Mindhárom helyszínen Magyarország Kormányának képviseletében Grezsa István a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos mondott köszöntő szavakat. Magyarország Kormánya a Kárpát-medence szerte épült óvodákat azért vállalta, mert egyrészt az alkotmány erre kötelezi, másrészt kulcskérdés, hogy az itt élő népek közül ki tud humán erőforrást adni a jövőnek. Nagyon fontos a Kárpát-medencei magyarság lélekszámának és gazdasági erejének megerősítése – hangsúlyozta a miniszteri biztos.

 

Géresi Róbert Hetényben
Grezsa István Hetényben
Szalagátvágás Hetényben

 

A bátorkeszi átadónak kedves színfoltja volt a vándorbölcső átadása, melyet a bátorkesziek erdélyi testvérgyülekezete adott át. A vándorbölcsőprogram lényege, hogy szolgáljon azoknál a családoknál egy féléves időtartamra, ahol kisbaba születik.

 

Az átadók helyszínén többen köszöntötték az intézményt felvállaló helyi gyülekezetet, mely minden esetben ünnepélyes szalagátvágással és a himnusz eléneklésével zárult.

 

Édes Enikő

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.