Dezső
  • HUF: 383.92
  • USD: 1.06
  • 15 °C
  • 21 °C

Hirdetés (X)

Régió

Édes Enikő: Bízva a magyar jövőben

Három helyszínen adtak át református intézményt a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretén belül.

Nyitókép: Körkép.sk

 

2021. szeptember 1-jén és 2-án három helyszínen adtak át református intézményt a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretén belül. Magyarország Kormánya a Kárpát-medencében 179 új és 713 felújított óvodát és bölcsődét támogat anyagilag, melyből a Felvidéken 33 zöldmezős beruházás és 162 felújítás valósul meg.

 

Hetényen a református gyülekezet az önkormányzati óvoda alapító-fenntartói jogait átvéve egy megvásárolt épülettorzóból építette meg a Gólyavár Református Bölcsődét és Óvodát, melyben egy egycsoportos bölcsőde és egy kétcsoportos óvoda kapott helyet. Az építkezés teljes költsége 849 ezer euróba került.

 

Hetény, óvoda
Műsor Hetényben

 

Zsigárdon az önkormányzati hatáskörben működő óvoda és iskola mellé a református gyülekezet a tulajdonában lévő egykori református népiskola épületében alakított ki egycsoportos bölcsődét, melyet 200 ezer eurós befektetéssel újított fel teljesen.

 

Zsigárd

Grezsa István Zsigárdon
Szalagátvágás Zsigárdon

 

Bátorkeszin szintén a meglévő önkormányzati oktatási intézményeket bővítve került megépítésre a két csoportnak helyet adó Méhecske Református Bölcsőde, mely zöldmezős beruházásként 700 ezer euróba került.

 

Bátorkeszi, óvoda

Rákos Loránt Bátorkeszin
Vándorbölcső

 

Az ünnepélyes átadások igei szolgálatát a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke (Hetény) és püspökhelyettese (Zsigárd, Bátorkeszi) végezte. Géresi Róbert püspök igehirdetésének textusa az első zsoltár volt. Hangsúlyozta a hálaadás és a kérés fontosságát, hiszen a hit két szárnya ez. A hitben járó embernek nem szabad elfeledkeznie arról, hogy kérjen az Istentől, és hálatelt szívvel mondjon köszönetet a kapott áldásért. Rákos Loránt püspökhelyettes igei szolgálatában a református magyar oktatási intézmények építését és működtetését a felvidéki magyarság újraéledési programjának nevezte. A mindenható Isten a magyarságnak is részt osztott ebben a világban, ahol feladata van, hiszen egy nemzet értékét, kultúráját, hagyományát nem más nemzet fogja megőrizni.

 

Mindhárom helyszínen Magyarország Kormányának képviseletében Grezsa István a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos mondott köszöntő szavakat. Magyarország Kormánya a Kárpát-medence szerte épült óvodákat azért vállalta, mert egyrészt az alkotmány erre kötelezi, másrészt kulcskérdés, hogy az itt élő népek közül ki tud humán erőforrást adni a jövőnek. Nagyon fontos a Kárpát-medencei magyarság lélekszámának és gazdasági erejének megerősítése – hangsúlyozta a miniszteri biztos.

 

Géresi Róbert Hetényben
Grezsa István Hetényben
Szalagátvágás Hetényben

 

A bátorkeszi átadónak kedves színfoltja volt a vándorbölcső átadása, melyet a bátorkesziek erdélyi testvérgyülekezete adott át. A vándorbölcsőprogram lényege, hogy szolgáljon azoknál a családoknál egy féléves időtartamra, ahol kisbaba születik.

 

Az átadók helyszínén többen köszöntötték az intézményt felvállaló helyi gyülekezetet, mely minden esetben ünnepélyes szalagátvágással és a himnusz eléneklésével zárult.

 

Édes Enikő

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket