2021. szeptember 6-án újabb két református óvodát adtak át, mégpedig Gömörben.

 

Rozsnyón már 1997 óta működik egy református alapiskola, amely most egy kétcsoportos bölcsődével és egy kétcsoportos óvodával bővült. Továbbá szintén ezen az alkalmon átadták az iskola új tornatermét is. Mindkét épület zöldmezős beruházásként valósult meg másfélmillió euróból.

 

A rozsnyói ünnepségen a református egyház püspöke igei bevezetőjében a jézusi és a mai kor társadalmát állította egymás mellé abból a szempontól, hogy milyen helyet foglal el az Isten és milyen helyet a gyermek az adott kor társadalmában. A társadalmi rangsorban a gyermek az akkori utolsó helyről mára az elsőre került, míg az Isten az utolsóra vagy még oda se. Teljesen más a család, a gyermek megítélése a jelenkorban, ami természetesen nem baj, ha az Isten is a megfelelő helyen lenne a mai társadalmi gondolkodásban. Ebben a helyzetben egy egyházi intézménynek elsősorban az a feladata, hogy a mi hitünk szerint a helyére kerüljenek a dolgok – hangsúlyozta Géresi Róbert.

 

 hirdetes_300x300  
Géresi Róbert Rozsnyón.
Műsor Rozsnyón.

 

Grezsa István, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos abbéli örömének adott hangot, hogy a korábban tapasztalt kishitűségnek, amit akár óvatosságnak, körültekintésnek is lehet nevezni, már nyoma sincs. Köszönetet mondott a Szlovákiai Református Keresztyén Egyháznak, hogy kilépve a kishitűség önkorlátozó árnyékából hajtja végre nagyszabású óvodafejlesztési programját úgy, hogy nem volt (és most sincs) háttérként, segítségként magyar politikai érdekképviselet.

 

Szép gesztusként a város szlovák anyanyelvű polgármestere magyarul köszöntötte az egybegyűlteket az új intézmény átadásán.

 

Műsor Rozsnyón.
Szalagátvágás.

 

Pálfalán, Rimaszombattól délre, két csoporttal működő református óvodát adtak át. A településen évtizedek óta nem működött oktatási intézmény (a 70-es évek derekán szűnt meg), lakosságának zömét pedig romák alkotják. A helyi református gyülekezet, mely leányegyháza Rimajánosinak, ezzel az óvodaindítással felvállalta a cigánymisszió nehéz munkáját. A református lelkészházaspár három településen – Pálfala, Szútor, Bellény – az elmúlt hetekben sorra látogatta a családokat, hogy felkínálja gyermekeik számára az óvodai nevelést, hisz a gyerekek a beiskolázás előtt egyáltalán nem jártak sehová óvodába, és a szülőknek sincs tapasztalata az óvodai neveléssel. A 40 gyerek számára kialakított korszerű épület szeptember 1-jével el is indult szinte teljes kapacitással.

 

Grezsa István Pálfalán.
Menyhárt Béla polgármester.
Rákos Loránt.

 

„Naggyá válni valójában csak úgy lehet, ha előbb felismerjük kicsinységünket, és felmérjük a lehetőségeinket.” Egyedül az vihet eredményre, ha kisebbségi közösségünk gyermekeinél kezdünk meg a nemzet felemelkedésén dolgozni – mondta igei bevezetőjében Rákos Loránt püspökhelyettes.

 

Műsor Pálfalán.

Szalagátvágás.

 

Grezsa István kiemelte, hogy a külhoni magyar nyelvű cigányság a magyar nemzet elidegeníthetetlen része, és az esélyegyenlőség alapján az itt élő roma gyerekek 21. századi körülményeknek megfelelő intézménybe járhatnak. Természetesen ez nem oldja meg a romaproblémát, de ez már egy apró lépés a segítségnyújtásban, és a kis lépések megsokszorozódása esélyt ad egy nagy lépésre, és akkor van lehetőség nyomot hagyni magunk után.

 

Édes Enikő

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.