Nyitókép: Körkép.sk (Agócs Gyula polgármester megnyitja a falunapot)

 

Gömöralmágy Gortva menti község, sokan a Medvesalja kapujának is tartják. Az írások 1275-ben említik először „Almag” néven, de már a 11. században is létezett. Kisnemesek birtoka volt. A falunak már a középkorban is volt temploma, a jelenlegi templom elődje. 1554-től a töröknek fizetett adót. A török elnyomás és fosztogatások elől lakóinak nagy része elmenekült a faluból, a török kiűzése után újranépesült. 1828-ban 59 házában 541 lakos élt, akik főként mezőgazdasággal foglalkoztak. Mezőgazdasági jellegét később is megőrizte.

 

Vályi András szerint „ALMAGY. Magyar falu Gömör Vármegyében, birtokosai több Nemes Urak, lakosai katolikusok, fekszik Egyházas Bástól, mellynek filiája nem messze. Határbéli főldgye, hegyes és völgyes, de meglehetős búzát terem, károsítyák vidékjét a’ nagy záporok, mivel gödrös fekvése miatt nem tragyáztattathatik, legelője szoross, mind a’ két féle fája van, malma is helyben, kendert áztató víze alkalmatos, melly tulajdonságaihoz képest a’ harmadik Osztályba tétettetett.

 

 hirdetes_810x300  

 

2011-ben 693 lakosából 536 magyar, 77 szlovák és 54 roma. Gazdag néprajzi hagyományokkal rendelkező falu, szabadtéri színpadán népművészeti fesztiválokat rendeznek.

 

Ennyit közöl Almágyról a Wikipédia. A községre különösen igaz az utolsó mondat, miszerint a néprajzi hagyományokat tisztességgel ápolják.

 

A Szőttes megköszöni a tapsot
Almágyi férfikórus
Almágyi népdalkör
Almágyi asszonykórus
Détéri menyecskék

 

Ennek ékes bizonyítéka sok egyéb mellett az évente megrendezésre kerülő falunap. Az idei színes programot egyrészt a helyi lelkes asszonyok és férfiak kórusa alkotta, másrészt a testvértelepülések folklór csoportjai Magyarországról. Élménydús fellépéseik a helyi Csemadok berkeiből kerültek ki és természetesen a nagyon jó településközi kapcsolatokból Egerszalókkal és a salgótarjáni Baglyasalja településsel.

 

Agócs Gyula elnyakalt egy borosüveget

 

Agócs-Sándor tárogató művész

 

A falunap műsorát az idén nagymértékben gazdagította a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes, amelynek színvonalas előadását nagy taps kísérte.

 

Említésre érdemes a megrendezésre került futballmeccs is. A kispályás meccset az ajnácskői futball-klubosok szervezték, melyhez a két csapat az U-9 és U-11-es csapatokból lett összeválogatva. Aki időt szakított a meccs követésére, egy élménnyel lett gazdagabb. Az edzőjük elmondta a Körképnek, hogy bajnokságot játszanak Tornaljával, Tiszolccal, Nyústyával, Ozsgyánnal és Feleddel. Megtudtuk Balázs Máté edzőtől azt is, hogy igazi öröm ezekkel a gyerekekkel foglalkozni, mert feltölti az embert.

 

Balázs Máté edző és neveltje

 

A Körkép.sk megkérdezte Agócs Gyula polgármestert, hogy elégedett-e a falunap lefolyásával?

 

„Sok munka kellett a falunap megszervezéséhez. Ugyanígy sok munkával járt a fellépők felkészülése is, de látom a fellépések színvonalából, hogy a munkájuk nem volt hiábavaló. Köszönet jár nekik és a szervezésben részt vevőknek is. Sajnos a Közegészségügyi Hivatal a járványra való tekintettel most nem engedélyezte a gasztro-szolgáltatásokat, így tartottam attól, hogy kevesen lesznek a látogatók, de hálistennek tévedtem. Eljöttek sokan és úgy láttam, hogy élvezték a műsort is”

 

– mondta a polgármester.

 

Erdei Banda Salgótarjánból.
Kisbíró
Közönségtánc tekerőre
Szőttes

 

Jövőre ugyanitt, polgármester úr!

 

Mede Géza

képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.