Nincs kellemesebb elfoglaltság, mint egy autóút Közép-Szlovákia déli részéről át Salgótarjánba. Sokan járnak át hétvégeken, a piacra mennek bevásárolni és falatozni, de ha figyelmesen követik a táj szépségeit is, nagy élményben lehet részük.

 

A tájról

 

A Medvesalja és Salgótarján között a távolság 18 kilométer. A kanyarokkal tarkított közút zömében az államhatár magyar oldalán fut, követi a táj legmagasabban fekvő vonulatát, amely egyben vízválasztó is. Itt erednek egyrészt a délnek futó Tarna és Zagyva, másrészt az észak felé folyó Gortva patakok. Dombság ez, amelyet dél felé nézve a Cserhát alkot, észak felé pedig a Bolhád-domborulatai. A kettő között pedig ott van a vidék két legmagasabb hegycsúcsa, a Medves-hegy és kissé délebbre, Salgótarján fölött a Karancs. Erdős vidék, melynek jellemző fája az akác, de találhatók tölgyesek, bükkösök, sőt fenyves részek is. Salgótarjániak kedvenc túrázóhelye, gombával és mindenféle erdei gyümölccsel. No és persze a két történelmi várral, Somoskővel és Salgóval, melyek turisztikai értékét nem lehet éléggé hangsúlyozni.

 

 hirdetes_300x300  

A városról

 

Salgótarján tulajdonképpen a két hegy között fekszik, a Zagyva-folyó völgyében. Megyei jogú város, amely újkori fejlődését a Kádár-korszaknak köszönheti. Bányászata, kohászata, üvegipara ipari településsé tette, aminek a múlt rendszerben még volt becsülete. A város fejlődése ezután egy időre leállt, de az utóbbi időben mintha megint megmozdult volna. Ennek ékes bizonyítéka a várost az M3-as autópályával összekötő új főközlekedési út is.

 

Vásárcsarnok és piac

 

Sokat hallani arról, hogy a magyar kormány jelentős összegekkel támogatja a város fejlődését, de arról is olvasni lehet, hogy átépítik a vásárcsarnokpiacot. A munkálatok beruházási értéke nem kevés, csaknem 1,5 milliárd forint lesz.

 

A Piacigazgatóság honlapjáról megtudtuk, hogy az illetékesek már aláírták a piac teljes körű felújítására irányuló vállalkozási szerződést.

 

 

Megtudtuk továbbá azt is, hogy a Piacigazgatóság, a kivitelező cég, valamint a Városfejlesztési Iroda és Kft. közötti tárgyalásoknak megfelelően most egy rövid átmeneti időszak következik, amelyben párhuzamosan zajlik majd a munkaterület átadás-átvétele, a kivitelező felvonulása a munkaterületre, illetve az aktuális információk és a napokban elkészült organizációs terv szerinti egyeztetések a piacon működő kereskedőkkel. Ezt követően, körülbelül egy hónap múlva fizikailag is elkezdődik a felújítás, amely előre láthatólag közel egy évet vesz majd igénybe.

 

 

A beruházás alatt mind a Piacigazgatóság, mind a kivitelező cég arra fog törekedni, hogy a piac folyamatos működése biztosított legyen, hogy a vásárcsarnok nyitva álljon a vásárlók előtt. Előre láthatólag csak a nagyobb, vagy veszélyesebb munkanemek idejére várható rövidebb zárvatartás. Ezekkel kapcsolatban folyamatos lesz az egyeztetés a kereskedőkkel, és természetesen folyamatosan tájékoztatni fogják a vásárlókat is.

 

 

Ezekről a változásokról szerettük volna informálni a kedves olvasóinkat. Tudniuk kell, hogy amennyiben szándékuk van a kedvenc piacukra átugrani és bevásárolni a szokásos bő őszi kínálatból, már érdemes lesz érdeklődni a munkálatok menetéről.

 

 

Piaci kínálat

 

A Piacfelügyelet engedélyével szétnéztünk és lefényképeztük, hogy az egy hónapig még változatlanul működő piacon milyen az áruválaszték, és persze milyenek az árak. Megéri-e átruccanni hétvégeken bevásárlásra, falatozásra, vagy egy túrázásra, hogy aztán hazafelé menet megálljanak Somoskő várának kőzuhatagánál jó levegőt szippantani.

 

 

Mede Géza

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.